Een beter weekend had God Njord zich niet kunnen wensen, wat hebben de eerstejaars een prestaties geleverd dit weekend! Bij de dames zijn we afroeikampioen én hebben we nog twee boten in de top tien van Nederland. Bij de mannen zijn we tweede van Nederland én hebben we nog een boot in de top tien. Als deze prestaties de toon zetten voor de rest van het seizoen mag roeiend Nederland zijn borst nat maken.

De zaterdag begon uitstekend, alle negen dames C4’en hadden zich gekwalificeerd voor de (kwart) finales. De mannen in de Ej 8+ (Keijzer, Seckel, Van Dalsen, Huijzenveld, Tas, Hafkamp, Van der Velde, Witstok, st. Leanne Zegers) wisten zich helaas niet te plaatsen voor de finale door materiaalpech. Enigszins stuurloos moesten zij kort na de start laten lopen omdat zij anders toch wel iets te dicht bij de tegenstanders zouden komen. De mannen hebben, nadat ze stil hebben gelegen, echter nog wel de boten van Euros en Skadi achter zich gelaten. Dat laatste toont een ontzettende vechtlust en is bewonderenswaardig. Daarna was het alweer de beurt aan de DOnerv C4+’en die nu de kwart finales voor de kiezen hadden. Ook dat bleek voor de meerderheid van de boten geen probleem te zijn. Drie ploegen moesten helaas hun meerdere erkennen in de tegenstanders.

De voorwedstrijden maakten langzaamaan plaats voor de finales en voor Heleen en Janette (LDSA 2x) was het tijd om de strijd aan te gaan in de eerste finale voor Njord die dag. Janette lag hier voor de laatste maal aan de start in het lichtblauw en zou nog één keer gaan strijden voor blik en misschien wel die Nederlandse titel. De dames kwamen furieus uit de start en leidden de wedstrijd 1000 meter lang. Na 1000 meter echter kwam de competitie aan hen voorbij en uiteindelijk ging Triton er met de winst vandoor. Ze hebben hoog ingezet en uiteindelijk helaas verloren.

Van de 4 Onervaren Damesploegen die zich hadden gekwalificeerd voor de kwart finales plaatsten zich er twee voor de A-finale (Njord 1 en Njord 3) en één voor de B-finale (Njord 2). Dat betekende dat er sowieso al 3 ploegen van Njord in de top 12 zouden eindigen. Met deze uitslagen kwamen de voorwedstrijden dan definitief tot een einde en was het de beurt aan de finale van de DErv C4+. In deze finale lagen beide ingeschreven boten van Njord aan de start. In deze finale ging Njord 1 (Anne-Roos Kersbergen, Danique van Alphen, Merel Buis en Flora den Bieman) er met ogenschijnlijk gemak met de winst vandoor! Na dit eerste succes van de dag was het de beurt aan de LEj 8+. De optisch lichte mannen hadden het geluk van een directe finale doordat het veld slechts zes inschrijvingen telde. Nadat de wedstrijd 1500 meter lang was geleid door Phocas, nam de ploeg van Njord in de laatste 500 meter de leiding over. In de laatste bloedstollende meters wisten Van Gent (Diederik), Hendricks, De Best, Den Dekker, Verhagen, Heynsbroek, Van Eijsden, Harris-Mostert en st. Linda de Jonge hun boegballetje voor die van Phocas te duwen en de wedstrijd met iets meer dan tweetiende van een seconde te winnen, hulde!

Helemaal aan het eind van de dag restte ons alleen nog de finales van het hoofdnummer van de zaterdag. In de B-finale werd Njord 2 (Marije de Vroedt, Tonke Versteeg, Emma Fox en Relinde van Aalst) nipt tweede en verzekerde zich daarmee van een plekje in de top tien van Nederland. In de A-finale lagen Njord 1 en Njord 3 aan de start. In die finale verzekerde Njord 3 (Henrike Vellinga, Tiki Blom, Laila Bennami en Anna Roseboom) zich van de winst en werd daarmee afroeikampioen van Nederland bij de dames én won het hoofdnummer van de zaterdag! Uiteindelijk had Njord dus 3 ploegen in de top tien van Nederland bij de dames, een ontzettend knappe prestatie.

Na deze succesvolle zaterdag was het op de vroege zondagmorgen de beurt aan de eerstejaars heren in het HOnerv C4+ veld. Ook hier lagen 7 boten aan de start, waarvan er 5 de kwart finales wisten te bereiken. Bij de HErv C4+ wist helaas geen van de twee boten de finale te bereiken. Na de C-boten was het de beurt aan de gladde boten om een gooi te doen naar de finaleplekken. De damesacht kwam helaas niet verder dan een 4de plek in de voorwedstrijd, achter Gyas, Skadi en Skøll die later ook de eerste 3 plekken in de finale zouden bezetten. Achteraf bezien dus een ongelukkige loting voor de damesacht, want met dezelfde tijd hadden ze in de andere voorwedstrijd met relatief gemak de finale gehaald. Daarna was de lichte damesboot aan zet, die met overmacht de voorwedstrijd won. Ze sloegen een gat met de concurrentie, hun tijd was maarliefst 8 seconden sneller dan de rest van het veld. Tot een ieders verassing bereikt ook Annika de finale in het Dames Nieuwelingen skiffveld, daartoe versloeg Annika een roeister uit het hoge noorden.

De zon begon door te breken op de Bosbaan, de temperatuur werd aangenaam en het was weer de beurt aan de eerstejaars mannen om een plekje in de volgende ronde te veroveren. Van de vijf boten weten zich er twee te plaatsen voor de halve finales, te weten Njord 1 en Njord 2. Njord 2 plaatst zich alleen niet zomaar voor de halve finale, zij kwalificeren zich met de tweede tijd overall. Dat biedt perspectief voor de rest van de dag. De eerste finale van de zondag biedt zich dan alweer aan, de LDEj 4*mogen gaan strijden voor de winst. Dat is precies wat ze deden; Skøll zat ze lang op de hielen, maar uiteindelijk waren Esther Peeters, Wieneke van Vollenhoven, Lauren ter Weele, Mirte Volk en st. Laura Bentvelsen de dames uit de hoofdstad met bijna drie seconden te snel af. Gefeliciteerd dames met deze prachtige overwinning!

Geïnspireerd door de lichte dames mochten de eerstejaars mannen weer het water op om een plekje in de finale te bemachtigen. Njord 2 won de eerste halve finale en plaatste zich daarmee voor de A-finale, Njord 1 werd derde in de tweede halve finale en behaalde daardoor toch knap de B-finale. Ook Annika mocht die dag, deels tot haar eigen verbazing, voor de tweede maal het water op om de A-finale te roeien in het DN1x veld. In die finale roeide Annika een zeer strakke en bovendien vlakke race, ze keert met een goed gevoel terug naar het Leidse. Net als op de zaterdag was het op het eind van de dag de beurt aan de finales van het hoofdnummer, de eerstejaars mannen dus. In de B-finale behaalde Njord 1 (Blom, Hendriks, d’Engelbronner en Wiersma) een derde plaats en daarmee dus een top tien klassering in het afroeikampioenschap. In de A-finale scheelde het slechts een haar, of in roeitermen een boegballetje, of Njord was óók afroeikampioen geweest bij de mannen. Minder dan een halve seconde waren Mohrmann, Dellepoort, Briaire en Castelein verwijderd van de winst. Bij de mannen dus 2 ploegen in de top tien van Nederland, een ongekende prestatie.

Zoals aan het begin al stond; ‘’als deze prestaties de toon zetten voor de rest van het seizoen mag roeiend Nederland zijn borst nat maken’’.