Banner Nabeschouwing

(foto van Elisabeth Möller)

Een wedstrijd met een ware apotheose, een venijn in de staart. Drie dagen lang heeft u kunnen genieten van roeien op hoog niveau op de ons zo vertrouwde bosbaan. Wat de wedstrijd alleen nog maar beter maakte was het feit dat je overal leden van Njord tegenkwam. Ze waren te vinden in de finishtoren, op en rond de tribune, bij de crewtent, bij de start, op het vlot en ga zo maar door. Op deze plaats hulde voor de Hollandia Commissie, jullie hebben een prachtige wedstrijd neergezet! En alhoewel de wedstrijd qua prestaties enigszins langzaam op gang kwam, kunnen we uiteindelijk toch zeer tevreden terugkijken op vier behaalde blikken!

Het Nederlands Kampioenschap begon reeds vrijdag, met zoals bekend vijf deelnemers in het lichtblauw. Anne Voskamp (LDE1x) begon haar NK met een 14e plaats in de time-trial en dat is uiteindelijk ook de plaats geworden die zij heeft behaald in het kampioenschap op zondag. Zij behaalde namelijk in de C-finale op zondag een zeer verdienstelijke 2e plaats en is daarmee dus de 14e lichte dame van Nederland! Mieke Wilms (DSB1x) noteerde een 15e tijd in de time-trial op vrijdag en plaatste zich daarmee voor de kwartfinales op zaterdag. In die kwartfinales wist zij helaas niet door te stoten naar de halve finales maar verwierf ze een startbewijs voor de C-finale op zondag. Uiteindelijk weet Mieke in die C-finale een derde plaats te bemachtigen in het DSB1x eindklassement! Donna en Laura (DE2-) varen in de time-trial op vrijdag een zesde tijd en zij plaatsen zich, via de herkansing voor de B-finale op zondag. Die B-finale werd op overtuigende wijze door beide dames gewonnen, hulde! Nicole Beukers (DE1x) voer in de time-trial een knappe vijfde tijd en kon zich daarmee met vertrouwen opmaken voor de kwartfinales op zaterdag. Via de kwart- en halve finale wist Nicole zich te plaatsen voor de A-finale op zondag. In die finale was de concurrentie haar helaas te snel af en de titel is naar Sophie Souwer (ons hier in Leiden ook niet onbekend) gegaan! Dan onze andere Leidse gigant: Stef Broenink (E1x); hij voer op vrijdag de 4e tijd in de time-trial en plaatste zich dus met gemak voor de rest van het toernooi. Na eerst onjuist beticht te zijn door de kamprechters ter plaatse won hij met speels gemak de kwartfinale en via de halve finale wist hij zich te plaatsen voor de A-finale op zondag. In die A-finale moest Broenink zijn meerdere erkennen in 4 roeiers en ging de winst naar Koen Metsemakers (ons eveneens niet onbekend)!

Dan laten we deze wedstrijd binnen een wedstrijd achter ons en gaan we de rest van het weekend nabeschouwen, te beginnen met de zaterdag. In het G4+ veld kwamen beide bootjes van MGZ (Njord 1 & 2) vrij eenvoudig door de voorwedstrijd heen en mochten daardoor later op de zaterdag de finale varen voor blik. Bij de eerstejaars wisten alleen de mannen zich te plaatsen voor een finale later op de zaterdag. EJZ (Ej8+) werd 5e in de voorwedstrijd en mocht dus B-finale varen, EJL (LEj8+) wist hun voorwedstrijd te winnen en kon dus met vertrouwen het middagblok in! Zwicht (Ej4+) werd derde in de voorwedstrijd en mocht zich eveneens opmaken voor een B-finale later op de zaterdag. Bovendien kwamen er afgelopen zaterdag voor het eerst developmentploegen in actie! MGL (LDev4-) wordt vierde in de voorwedstrijd en verwierf daarmee het recht om later de dag B-finale te mogen varen. Heleen en Wieke (LDDev2x) varen een zeer rappe tijd in de derde voorwedstrijd, maar door de sterke concurrentie aldaar worden zij toch verwezen naar de B-finale. MGD lag tweemaal aan de start in het DDev4- veld, één van hen (Doris, Anna, Jennifer en Lisa) wist de A-finale te bereiken door tweede te worden in de voorwedstrijd. Femke, Laurie, Ingeborg en Elke werden nipt derde en voeren daardoor later op de dag B-finale. De laatste voorwedstrijd van de zaterdag werd gevaren door MGZ (Dev4-) en tevens gewonnen met ruime afstand op de concurrentie!

RICOH IMAGING

(foto van Raphaela van Bemmelen)

De eerste finale van de dag bracht direct spektakel! Hoffstedde, Algie (Bouke), Gelling, Kroos en st. Ellen Breedveld wisten opnieuw het G4+ veld te winnen, de concurrentie werd op een ruime 7 seconden gevaren, hulde! EJZ (Ej8+) nam daarna in de B-finale revanche voor de voor henzelf teleurstellend verlopen voorwedstrijd door die wedstrijd te winnen en daarmee toch 2 punten voor het klassement te verdienen. Daarmee verdedigen ze hun goede vierde plaats in de ranglijst met verve! Eerstejaars Licht volgde dit goede voorbeeld door een knappe derde plaats in de A-finale te behalen! Daarmee zijn ze opnieuw de best presterende eerstejaars ploeg van deze wedstrijd en nemen ze wederom 6 punten mee naar Leiden! Zij stijgen naar een 5de plaats in het klassement en als deze lijn wordt doorgezet is daar nog veel meer mogelijk. Zwicht weet in de B-finale een 4e plaats te behalen, dat levert ze drie punten op voor het klassement, alhoewel ze een tijd hadden gevaren die in de A-finale ook niet had misstaan. De vierzonder van MGL (LDev4-) wist in de B-finale helaas geen vuist meer te maken en moest genoegen nemen met een 5e plaats aldaar. Heleen en Wieke (LDDev2x) lieten in de B-finale zien dat zij in de A-finale thuishoren door een tijd te varen die in de A-finale een 4e notering had opgeleverd. Zij winnen de B-finale en nemen dus toch nog 2 punten mee naar het Leidsche. De Njord-Proteus combinatie (DDev4-) werd tweede in de B-finale, saillant detail daarbij is wel dat de tijd die zij voeren (07:18,15) tevens een tweede plaats had opgeleverd in de A-finale van hetzelfde veld. Het andere bootje van MGD (Doris, Anna, Jennifer en Lisa) werd tweede in de A-finale (DDev4-) en neemt dus een riante 8 punten mee naar huis voor het klassement! De dag werd afgesloten door MGZ (Algie (Jelle), De Haan, Terpstra en Brinks) in de A-finale van het Dev4- veld. In die finale streden zij op eenzame hoogte met Nereus 1 om de winst. Uiteindelijk gingen de mannen in het bordeauxrood er met de hoofdprijs vandoor en blijven de mannen uit Leiden achter met 8 punten voor het klassement, een knappe prestatie!

(zie de standen in het eerstejaarsklassement hier en de standen in het developmentklassement hier)

Hollandia15

Over naar de zondag, traditioneel beginnend met de DG4-. Hier lagen helaas beide bootjes van MGD bij elkaar in de voorwedstrijd, bootje Doris wist de finale te bereiken met een tweede tijd overall. Met goede moed op naar de finale dus! Van de eerstejaars ploegen wist helaas geen van allen zich te plaatsen voor de strijd om de blikken in de A-finale. Werk aan de winkel dus in opmaat naar de Damen Raceroei Regatta over iets meer dan een week, ik ben vol vertrouwen dat de snelheid er wel degelijk in zit! Het dynamische duo van vorig jaar, Heleen en Anne in de dubbeltwee (LDG2x) wisten met overtuiging de finale te bereiken door de tweede tijd overall in de voorwedstrijden te varen. Wieke (LDB1x) kwam op zondag, net als in Gent, in de skiff in actie. Hoewel ze flinke vooruitgang laat zien, maarliefst 10 seconden harder dan in Gent, was een finale nog net teveel gevraagd. Ook Annika (DB1x) kwam in actie afgelopen weekend in de skiff, na het behalen van haar A-status en de verhuizing van de Bosbaan wordt nu alles op alles gezet met de grote toernooien in het vooruitzicht. Ze heeft een strakke race gevaren, met de voor haar karakteristieke snelste 500m aan het eind. Doris, Anna, Jennifer en Lisa (DG4-) voeren de eerste finale afgelopen zondag. Op de meet moesten zij hun meerdere erkennen in de dames van het Project 2020 van Nico Rienks. Dan de finale van Heleen en Anne, ze schoten immens snel uit de startblokken weg, de concurrentie achter zich latend. Rond de 1000m lijn kwam Argo opzetten en trok aan de dames voorbij en de blikkenstrijd ging uiteindelijk tussen Triton en Argo verder. Heleen en Anne eindigen op een zeer verdienstelijke 3de plek in dit sterke veld!

Hollandia18

Toen trad het uur van de blikken aan. Te beginnen met het LB4+ veld om 1709u; deze wedstrijd werd van begin tot eind geleid door Brinkman, Van Heijningen, Reinders, Neuteboom en st. Loes Derkink. De nieuwelingenstatus en het blik komt ze dan ook van harte toe, proficiat! Na de lichte mannen Jennifer en Lisa aan de start in de tweezonder in het DG2- veld om 1759u, ook deze wedstrijd werd van begin tot eind voorgeslagen door het lichtblauw. Jennifer en Lisa gaven de 5 concurrenten het nakijken en mogen dit mooie blik op hun CV zetten, hulde! De enige wedstrijd van het weekend voor de heren Lustermans en Maarten (LG2-) liep enigszins uit op een teleurstelling wegens het niet komen opdagen van de concurrentie. Slechts één ploeg, te weten Aegir, verscheen aan de start. Het Leidse duo eindigt uiteindelijk achter de ploeg uit het hoge noorden. De ontknoping van het weekend volgde weldra met het E8+ veld met daarin onze eigen Oude Acht aan de start. Uit deze wedstrijd blijkt het hoge niveau van onze MGZ op dit moment, ze hebben het weten te presteren om de hele wedstrijd te varen voor toch niet de minste combinatieacht (met o.a. Broenink en Koen Metsemakers). Ze brengen het blik (en de bekers) naar Leiden en varen als kers op de taart ook nog eens een Njordrecord (uit 1979), hulde voor deze prachtige prestatie!

Over 9 dagen alweer de volgende episode van dit seizoen, dan de Damen Raceroei Regatta op de Willem-Alexanderbaan!