Onthulling Monument Engelandvaarders

Op vrijdag 9 juni j.l. vond er op de Boulevard van Katwijk een bijzonder evenement plaats, de onthulling van het monument voor Engelandvaarders.

Onthulling monument Engelandvaarders op boulevard Katwijk
Het monument langs de Boulevard van Katwijk. 

Vorig jaar september werden wij als Njord benaderd door de Stichting Monument Engelandvaarders Zeehostunneltje Katwijk.  Zij vertelden ons bezig te zijn met de realisatie van een monument voor de Engelandvaarders en wilde ons daar graag bij betrekken. Een van de Engelandvaarders, Pim van Doorn, was namelijk Njordlid ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. In de nacht van 18 op 19 april 1941 deed hij een poging om de zee over te steken in een opvouwbare kano. Bovendien is de grootvader van Ida van Dorp (h.t. Praeses) een grote ondersteunende factor geweest voor de Engelandvaarders. Zij waren in het bezit van de sleutel van het ontsnappingstunneltje via het Zeehospitium, zo konden vele Engelandvaarders het strand bereiken om vervolgens de zee op te gaan.

Deze beide raakvlakken met Njord heeft de stichting doen besluiten om ook Njord te betrekken bij de realisatie voor het monument. Wij hebben vervolgens een helpende hand geboden waar kon.

En afgelopen vrijdag was het dan uiteindelijk zover! Op de Boulevard van Katwijk vond een mooie plechtigheid plaats. Er werden mooie verhalen verteld, er werd een minuut stilte gehouden, het Wilhelmus werd gezamenlijk gezongen en het monument werd officieel onthuld! Het monument is te aanschouwen op de Boulevard van Katwijk. Naast het monument is bovendien een informatiepanel gerealiseerd waarop de verhalen over de Engelandvaarders te lezen zijn.

Onthulling monument Engelandvaarders op boulevard Katwijk
De betrokkenen bij de realisatie en de onthulling van het monument.