Goud en 5e plek op WK Onder 23

Afgelopen weekend kwam in Plovdiv het WK Roeien Onder 23 tot een succesvol einde voor de Njordleden in de Nederlandse equipe. Zowel Mieke Wilms als stuurman Bjorn Kwee behaalden uiteindelijk de finale, waarin Kwee de mannenacht zelfs naar het goud stuurde!

Op woensdag had Mieke haar toernooi afgetrapt met een 3e plaats in de heat, waarmee zij veroordeeld was tot de herkansing een dag later. Hierin roeide de dubbelvier naar een tweede plaats achter de VS, in een tijd van 06:35.48, waarmee de finale werd veiliggesteld. Met een tijd van 06:34.03 waren de dames hierin iets sneller dan in de herkansing, hetgeen uiteindelijk resulteerde in een 5e plek, voor de Amerikanen, maar achter erkende roeinaties als Groot-Brittanië, Australië, Duitsland en Roemenië.

Voor stuurman Kwee en zijn mannenacht verliep het toernooi op vrij soevereine wijze. Met veruit de snelste tijd van 05:23.75 lieten zij er in de heat geen onduidelijkheid over bestaan: deze ploeg kwam alleen voor het goud. Op zondag maakten zij dit in de finale dan ook helemaal waar. In een tijd van 05:29.55 lieten zij de Roemenen en Britten ruim achter zich, waarmee een dominant toernooi afgesloten werd met de verdiende gouden medaille!

Mieke Wilms en stuurman Kwee op het WK onder de 23!

Morgen gaat in Bulgarije het WK onder de 23 van start. De baan waar de wedstrijd zal plaatsvinden ligt in de stad Plovdiv en is daar dan ook naar vernoemd. Gelegen in de natuurlijke bossen van Plovdiv een prachtlocatie om te roeien!

Mieke Wilms zal, net als vorig jaar, aan de start van het WK onder de 23 verschijnen. Daar waar ze vorig jaar in haar skiff stapte, zal ze nu met haar combipartners in een dubbelvier varen. Met Eline Feitsma, Martine van den Boomgaard en Bente Paulis zal ze morgen om 16.10 uur de strijd aan gaan tijdens de heats.

Ook stuurman Kwee zal weer aan de start liggen met zijn SB acht. Na een vijfde plek in Lucerne, zullen zij dit toernooi de strijd aan gaan voor de winst! Op donderdag 20 juli zal hij van start gaan om 11.35 uur.

U kunt alles volgen via http://www.worldrowing.com/events/2017-world-rowing-under-23-championships/liveblog

Grote successen voor Nicole Beukers en Sophie Souwer, eerste Njordlid dat Henley wint!

De afgelopen weken hebben Nicole Beukers en Sophie Souwer niet stilgezeten, integendeel! Daar waar zij het eerste weekend van juli nog een finale voeren in Henley, lagen zij afgelopen weekend aan de start van World Cup III in Luzerne. Allereerst zondag 2 juli, de dag dat Nicole Beukers, Sophie Souwer, Oliva van Rooijen en Lisa Scheenaard aan de start lagen van de finale van de Princess Grace Challenge Cup. Een veld voor de vrouwen dubbelvier met dit jaar 18 inschrijvingen. De dames wisten de finale op zondag te halen, een mooie prestatie op zich. Ze waren echter niet alleen gekomen om de finale te varen, ze waren gekomen om deze finale te winnen, en dat deden ze! Met een hele mooie race kwamen ze als eerste over de finish en wonnen daarmee de Princess Grace Challenge Cup! Nicole en Sophie zijn daarmee de eerste Njordleden ooit die een overwinning op Henley weten te behalen, waarvoor hulde!

Na Henley door naar Luzerne, waar een weekend later World Cup III van start is gegaan. Ook hier wist de vrouwen dubbelvier de A-finale te behalen, welke op zondagmiddag werd verroeid. En ook deze keer niet geheel zonder succes! Het resultaat was misschien niet geheel waar de dames voor kwamen, maar dat maakt de prestatie niet minder goed. Zij behaalden namelijk een mooie zilveren medaille door binnen een seconde achter Polen te finishen. Opnieuw een succes waar ze trots op mogen zijn!

In Luzerne lagen ook dhr. Broenink en stuurman Kwee aan de start van World Cup III. Dhr. Broenink ditmaal in een dubbeltwee met combipartner dhr. Keijser, stuurman Kwee met de SB acht. Dhr. Broenink en dhr. Keijser wisten een plek in de C-finale te bemachtigen welke zij vervolgens wonnen. Stuurman Kwee kwam met de SB acht in de A-finale terecht en eindigde daar op een 5e plek!

Nicole in finale Henley!

Vanmiddag om 13.00 uur Nederlandse tijd zal Nicole met haar dubbelvier aan de start liggen van de finale van Henley. Via de livestream kunt u haar race live volgen!

De Oude Acht heeft afgelopen donderdag helaas hun meerdere moeten bekennen in de B-boot van Oxford Brooks. Daarmee eindigde hun Henley avontuur.

Oude Acht wint de eerste race in Henley!

De Oude Acht wist vanmorgen in Henley hun eerste race met grote overtuiging te winnen. Morgen zullen de mannen dus opnieuw aan de start verschijnen, ditmaal tegen de B boot van Oxford Brooks. Om 10.00 uur Nederlandse tijd zullen ze van start gaan. Komt u allen naar Njord om de race gezamenlijk te kijken in de Zwanezaal of volg de Oude Acht via deze livestream.

Allez Njord!

Vijf maal blik op de Koninklijke Holland beker!

Afgelopen weekend was weer een succesvol weekend voor Njord tijdens de Koninklijke Holland beker. Er werden maar liefst vijf blikken mee terug genomen naar Leiden!

Het eerste blik werd behaald op zaterdag, onze stuurman Kwee verscheen daar aan de start met de mannen KNRB-combi <23. Met een uiterst rappe tijd van 5.31.48 versloegen zij zowel nationale als een internationale ploeg.

Direct daarna vond de A-finale van de Oude Dames Acht plaats. De dames hebben het nog even spannend gemaakt met een snoek, maar wisten zich goed te herpakken. Ze bleven domineren en met een tijd van 6.21.20 wisten zij de A-finale te winnen!

Als laatste die zaterdag was het de Oude Acht die een mooie race wist neer te zetten. Met een tijd van 5.40.77 waren zij de andere verenigingsboten te snel af en wonnen daarmee de Men’s Invitational Eight!

Op zondag was het opnieuw stuurman Kwee die met de mannen KNRB-combi het veld te snel af wist te zijn. Ditmaal nog sneller dan de dag ervoor. Met een tijd van 5.28.90 wonnen zij opnieuw op de Koninklijke Holland beker.

Het laatste blik werd dit weekend behaald door onze Nicole Beukers. In haar vrouwen dubbelvier met Sophie Souwer, Olivia van Rooijen en Lisa Scheenaard, namen zij het op tegen onder anderen de dubbel vier van Mieke Wilms. Dubbel lichtblauw aan de start! Uiteindelijk was het de boot van Nicole die met een voorsprong van dik 14 seconden de rest van het veld achter zich liet. Zo wonnen ook zij op de Koninklijke Holland beker!

Hulde voor al deze mooie blikken!

Onthulling Monument Engelandvaarders

Op vrijdag 9 juni j.l. vond er op de Boulevard van Katwijk een bijzonder evenement plaats, de onthulling van het monument voor Engelandvaarders.

Onthulling monument Engelandvaarders op boulevard Katwijk
Het monument langs de Boulevard van Katwijk. 

Vorig jaar september werden wij als Njord benaderd door de Stichting Monument Engelandvaarders Zeehostunneltje Katwijk.  Zij vertelden ons bezig te zijn met de realisatie van een monument voor de Engelandvaarders en wilde ons daar graag bij betrekken. Een van de Engelandvaarders, Pim van Doorn, was namelijk Njordlid ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. In de nacht van 18 op 19 april 1941 deed hij een poging om de zee over te steken in een opvouwbare kano. Bovendien is de grootvader van Ida van Dorp (h.t. Praeses) een grote ondersteunende factor geweest voor de Engelandvaarders. Zij waren in het bezit van de sleutel van het ontsnappingstunneltje via het Zeehospitium, zo konden vele Engelandvaarders het strand bereiken om vervolgens de zee op te gaan.

Deze beide raakvlakken met Njord heeft de stichting doen besluiten om ook Njord te betrekken bij de realisatie voor het monument. Wij hebben vervolgens een helpende hand geboden waar kon.

En afgelopen vrijdag was het dan uiteindelijk zover! Op de Boulevard van Katwijk vond een mooie plechtigheid plaats. Er werden mooie verhalen verteld, er werd een minuut stilte gehouden, het Wilhelmus werd gezamenlijk gezongen en het monument werd officieel onthuld! Het monument is te aanschouwen op de Boulevard van Katwijk. Naast het monument is bovendien een informatiepanel gerealiseerd waarop de verhalen over de Engelandvaarders te lezen zijn.

Onthulling monument Engelandvaarders op boulevard Katwijk
De betrokkenen bij de realisatie en de onthulling van het monument. 

Blikken- en recordregen op de ARB!

cropped-ZRB-2017

Het was een prachtig weekend afgelopen week op de Bosbaan, maarliefst 6 blikken (inclusief één sprintblik) én 4 records zijn er bij elkaar gevaren. Vele ploegen hebben bovendien hun posities in de klassementen verstevigd, een heel aantal zelfs al hun plekje op de Koninklijke Holland Beker verzekerd. In deze beschouwing blikken we terug op de ThetisSprint & ARB en kijken we vooruit naar komend weekend, naar de ZRB op de Watersportbaan Tilburg te Hilvarenbeek.

(meer…)

Nationaal Scholenroei Kampioenschap

IMG_8095Afgelopen week heeft het Stedelijk Gymnasium Leiden onder begeleiding van de K.S.R.V. Njord het Nationaal Scholenroei Kampioenschap geroeid op de Bosbaan! Na bijna twee maanden lang wekelijks te hebben geroeid op Njord, mochten de twee beste ploegen meedoen aan het NSK. Het scholenroeien op Njord wordt mogelijk gemaakt door de Rabobank Rowing Experience.

De leerlingen zelf hebben ook een verslag geschreven over het kampioenschap! Deze kunt u lezen via deze link.

Voorbeschouwing ThetisSprint & ARB

Voorbeschouwing1

We mogen weer naar de bosbaan dit weekend! Normaliter het blikkenkanon van de KSRV staat de komende dagen op het programma: de Amsterdamse Roeibond Bosbaanwedstrijden. Met 12 sprintende ploegen vanavond en 34 ploegen in de strijd om het 2k blik dit weekend genoeg ijzers in het vuur. Het belooft aangenaam toeven te worden in Amstelveen dus kom vooral al onze lichtblauwe ploegen aanmoedigen!

(meer…)