GEBOUW

Renovaties en verbouwingen

Het gebouw van Njord staat op een loods, waarin de boten veilig en beschut kunnen liggen. Er is een vlonder, waarover de boten vanuit de loods naar het water gedragen kunnen worden. In de werkplaats wordt aan onderhoud en reparatie gewerkt. Voor de roeiers zijn er kleedkamers, wc’s en douches. Er is een krachthonk, waar ergometers en fitnessapparaten staan, waarmee roeiers de techniek en kracht van de roeibeweging op het droge kunnen oefenen.

Voor activiteiten naast het roeien zijn er kamers voor het bestuur en voor commissies. De stijlvolle Zwanezaal vormt het sociëteitsgedeelte. Hier kunnen leden ontspannen voor een knapperend haardvuur in een zaal vol borrelende studenten.

De eerste veertig jaar bestond het gebouw van Njord slechts uit een houten loods met een kleedruimte. In 1914 werd de huidige stenen loods gebouwd als structureel onderkomen voor de boten. In 1926 is hier een sociëteit met verdere facilitaire ruimten bovenop gezet. Naast het voorzien in de praktische behoeften, ademt het gebouw de sfeer van een lange geschiedenis en is sinds jaar en dag gezichtsbepalend voor het Galgewater. In de loop der jaren zijn steeds nieuwe delen aan het gebouw toegevoegd, zoals kleedkamers, een bestuurskamer en een woning voor de bootsman.

In 2006 is het gebouw volledig gerenoveerd. Alle installaties zijn vervangen en het gebouw is gedeeltelijk opnieuw ingedeeld. Zo is bijvoorbeeld de oude bootsmanwoning, die jarenlang als ergometerruimte en opslaghok werd gebruikt, vervangen door een modern, multifunctioneel krachthonk en een vergaderruimte. Het gebouw voldoet dankzij de renovatie weer aan alle eisen voor de komende jaren. Deze renovatie is mogelijk gemaakt door de grote inzet van een groep leden en oud-leden. De laatste afwerking, zoals schilderwerk, is grotendeels door de leden zelf gedaan.

In 2016 is er wederom een verbouwing gestart. De afgelopen vijf jaar is het ledenaantal verdubbeld tot bijna duizend leden, waardoor er veel van ons pand wordt gevraagd. Een aanbouw in combinatie met een herindeling van de huidige loods maakt plek voor dertien extra boten. De nieuwe afzuiging zorgt ervoor dat het dak er nog lange tijd mee vooruit kan en dan onze roeiers kunnen sporten in een goede geventileerde ruimte. Hiermee kan Njord haar leden ook in de komende jaren voorzien van een duurzaam gebouw en een vloot van topkwaliteit, opdat de afgelopen succesvolle seizoenen geen uitzondering blijken maar een regel worden.