STUREN

Het slagen van een training, wedstrijd of recreatieve tocht is voor een groot deel afhankelijk van degene die de boot stuurt. De stuurman of -vrouw moet de boot veilig over het water, door bruggen en langs andere scheepvaart leiden en de juiste commando’s op een duidelijke manier aan een ploeg overbrengen.

Daarnaast zijn er nog talloze facetten die het sturen uitdagend en complex maken; weersomstandigheden, coaching, motivatie van roeiers, wedstrijdhectiek en zo meer. Een stuur kan ervoor zorgen dat roeiers net dat beetje extra geven, waarvan een roeier niet dacht dat hij het in zich had. Een stuur kan de binnenbocht zo strak sturen dat er weer enkele secondes worden ingehaald, of juist de rust bewaren en net dat ene technische puntje geven waardoor de boot weer loopt.

Omdat een stuur veel verantwoordelijkheid heeft en met het oog op materiaalbehoud is er op Njord een apart genootschap opgericht om het sturen te ondersteunen en te bevorderen: L.S.G. “Naucrates”. Het L.S.G. “Naucrates” heeft ook een stuurhandleiding opgesteld waarin u kunt lezen welke kennis u als stuur moet beheersen om een gladde boot te mogen sturen. Deze handleiding vindt u hier.