JE EERSTE JAAR

Hoe ziet jouw eerste jaar eruit?

Wanneer je je hebt ingeschreven bij Njord, begint je eerste jaar op Njord. In de eerste zes weken op Njord, de afroeiperiode, zal je kennismaken met het roeien en al het andere dat Njord te bieden heeft. Dit doe je samen met een groep van mede-eerstejaars Njordleden, onder begeleiding van een aantal meerderejaars coaches. De Afroeicommissie zal verscheidene evenementen organiseren om je kennis te laten maken met het roeien, maar ook met de klassieke dinsdagborrel en de commissies die Njord rijk is.

Traditiegetrouw vindt tijdens de afroeiperiode de NjoLa plaats. De NjoLa is een wedstrijd op Njord tussen de eerstejaarsroeiers van Njord en Laga, de studentenroeivereniging van Delft. Deze wedstrijd is het eerste moment in je eerste jaar dat duidelijk wordt dat de studentenroeiwereld een hechte wereld is. Velen van hen zal je dit jaar nog vaak tegenkomen.

Als de afroeiperiode tot een eind is gekomen, zal de sportieve periode beginnen. Gedurende deze periode zal de focus liggen op het verbeteren van je roeitechniek. Tijdens de trainingen zal je onder begeleiding van ervaren coaches klaar worden gestoomd voor de eerste landelijk wedstrijd. De sportieve periode eindigt namelijk met de Asopos Najaarswedstrijden. Dit is het eerste moment dat de eerstejaarsroeiers van alle studentenroeiverenigingen van Nederland elkaar tegenkomen op de Bosbaan, een roeibaan in het Amsterdamse Bos.

Na de eerste wedstrijd zal er door de coaches van de eerstejaarswedstrijdploegen een selectie worden gemaakt. Mocht het wedstrijdroeien niet iets voor jou zijn, kun je gaan competitieroeien. Je vormt dan tijdens de sportieve periode een ploeg met ongeveer zeven jaargenoten. Daarnaast vindt in deze periode het Njordgala plaats. Elk jaar wordt door de Galacommissie op een mooie locatie een geweldig feest georganiseerd, waar alle leden van Njord met volle teugen genieten. 

Als de ploegen bekend zijn, begint het roeiseizoen echt. De eerstejaarswedstrijdploegen trainen ongeveer zes keer per week om tijdens de wedstrijden als eerste over de finish te komen. Dit doen zij onder professionele begeleiding en met het beste materieel. De trainingen worden begeleid door ervaren coaches die je het hele seizoen zullen bijstaan om het beste uit de ploeg te halen. Bovendien beschikt Njord over mooie boten en over sportfaciliteiten om ook binnen te kunnen trainen. De eerste wedstrijd die je met je eigen ploeg start, is de NKIR: het Nederlands Kampioenschap Indoor Roeien. Tijdens deze wedstrijd leg je twee kilometer af op een ergometer tegen alle andere eerstejaars. 

Klik hier voor een sfeerimpressie van de NKIR.

Na kerst is het de beurt aan de competitieploegen om te laten zien wat ze waard zijn. Door vaak te trainen en met de ploeg andere leuke dingen te doen, kunnen de ploegen punten verdienen. Aan de hand van deze punten komen de ploegen in een coachkader terecht. Coachkaders bestaan uit een tweedejaars ploeg, maar vaak ook uit een derde-en soms vierdejaarsploeg. Zo ontstaat een grote groep competitieroeiers die je niet alleen fanatiek begeleid op het water, maar waar je gezellig mee kan borrelen. 

De wedstrijdploegen zijn begonnen met de voorbereidingen voor de eerste wedstrijden op het water. Na hard trainen zijn alle wedstrijdroeiers klaar voor de Winterwedstrijden. Er is natuurlijk al veel geoefend met het varen van wedstrijden. Zo vindt elke zaterdag een centrale training plaats. Tijdens deze training sparren de wedstrijdploegen met elkaar om zo alvast het wedstrijdgevoel op te doen. Na de CT is er een lunch voor alle wedstrijdroeiers om zo gezellig samen van de inspanningen te herstellen. 

In het voorjaar begint voor zowel de wedstrijdsectie als voor de competitiesectie het wedstrijdseizoen. Voor de wedstrijdroeiers is de eerste kortebaanwedstrijd de Varsity, dit is de oudste studentensportwedstrijd van Nederland. Deze wedstrijd is onlosmakelijk verbonden met Njord. Njord organiseerde namelijk samen met Laga de eerste editie van de Varsity. De Varsity is een groot evenement, waar wedstrijdroeiers en competitieroeiers uit heel Nederland naartoe komen en waar bovendien veel oud-roeiers komen kijken. Hier aan de start liggen als wedstrijdroeier is dus een mooi moment.

De competitieroeiers zijn ondertussen ook begonnen aan het seizoen. De eerste wedstrijd is de Blasphemy, de competitiewedstrijd georganiseerd door Njord en Triton (Utrecht). Op deze wedstrijd starten de eerstejaarscompetitieploegen van de K.N.S.R.B. verenigingen: Laga (Delft), Nereus (Amsterdam), Aegir (Groningen), Triton (Utrecht), Skadi (Rotterdam), Argo (Wageningen) en Njord. Deze wedstrijd wordt afgesloten met een diner en feest op het Utrechtsch Studenten Corps. 

Op de kortebaanwedstrijden strijden de eerstejaarswedstrijdploegen voor een goede klassementsklassering en het eerste tellende blik. Dit is hét blik dat elke eerstejaarsploeg probeert te bemachtigen om zo beginneling-af te worden. Dit blik is onder meer te behalen tijdens de Hollandia-roeiwedstrijden. Dit is de wedstrijd die elk jaar door Triton en Njord wordt georganiseerd op de Bosbaan. Inmiddels is het al lekker weer buiten, dus er wordt tussen de wedstrijden door heel wat geflaneerd door de wedstrijdroeiers. Dit kan ook prima, omdat het terrein langs de Bosbaan is omgebouwd tot een klein festivalterrein, waar roeier en toeschouwer prima twee dagen kunnen zitten.

Na de laatste wedstrijd mogen de wedstrijdroeiers eindelijk uittraining. Na een half jaar hard getraind te hebben en gezond te hebben gegeten, mag er weer een biertje worden gedronken. Dit betekent natuurlijk feest! Het uittrainingsfeest is één van de hoogtepunten van het jaar. De wedstrijdroeiers dineren eerst met elkaar en worden daarna verwelkomd door de rest van Njord in de Hifi, waar het feest zal losbarsten.

Hoewel het seizoen is afgelopen, betekent dit nog niet dat het jaar helemaal tot een einde is gekomen. Vele wedstrijd-en competitieploegen organiseren nog leuke dingen, zoals een ploegvakantie of een ploegdatediner. Ook wordt er al vooruit gekeken naar het komende jaar. Wil je een commissie doen naast het roeien of toch gaan coachen? Genoeg mogelijkheden dus!

Heb je nog vragen? Stel ze gerust! Mail naar ic@njord.nl