Universiade, WK onder de 23, World Cup III; ofwel roeiend de zomer door!

Tijdens de zomer hebben de meeste mensen genoten van vakantie, maar onze roeiers hadden nog enkele grootse wedstrijden in hun agenda staan. Zo heeft Stef Broenink op 8 juli tijdens zijn eerste internationale uitzending een bronzen medaille behaald! Nicole Beukers en Marie-Anne Frenken waren actief tijdens de derde World Cup en Karien Robbers was te vinden bij de Wereld Kampioenschappen onder 23 jaar. Voor Nicole en Marie-Anne is het seizoen nog niet voorbij. Zij hebben in Zuid-Korea getraind om zich daar op te maken voor de Wereld Kampioenschappen die 25 augustus beginnen. Zij zullen daar weer starten in hun dubbelvieren.

Universiade 2013

Broenink was uitgezonden naar het Russische Kazan om daar Nederland te vertegenwoordigen in de Mannen 8+ tijdens de zomer Universiade 2013. Zijn toernooi begon die zaterdag in de voorwedstrijden. Alleen de eerste ging door en zij werden geloot tegen de favoriet Rusland. Deze ging er dan ook met de eerste plek vandoor en daardoor werd Broenink doorverwezen naar de herkansing. Hier was een plek bij de eerste vier genoeg voor de finale. De Nederlandse acht won deze herkansing en ging zo met goede papieren de finale in. Op 8 juli was de finale die live te zien op Eurosport. Broenink werd meerdere malen genoemd als ‘het ergometerkanon uit Leiden’. Ook werd er gesproken over de onervarenheid van de ploeg die toch mooi tussen meer ervaren ploegen lagen. De ploeg kwam sterk uit de start en wist hun derde positie de gehele race met overtuiging te verdedigen. Met een stevige eindsprint werd er nog hard ingelopen op de nummer twee, maar de finish kwam daarvoor iets te vroeg. Desalniettemin is deze bronzen medaille een prachtige prestatie voor de Nederlandse ploeg en onze Broenink, die als tweedejaars roeier nu al een bronzen medaille op zak heeft van een internationaal toernooi.

Wereld Kampioenschappen Senioren onder de 23                        

Op 24 juli hebben de Wereld Kampioenschappen onder de 23 jaar plaatsgevonden.  Karien Robbers kwam namens Njord dit WK uit in twee nummers: in de dubbelvier en de acht. In de dubbelvier leken de dames in de voorwedstrijden in de eindsprint zich toch direct de hebben geplaatst voor de finale. Twee jaar geleden wist ze in dit nummer op het Junioren WK een zilveren medaille te behalen. Dus misschien dit jaar goud? Echter, bij het wegen van de boot na de wedstrijd werd hun boot te licht bevonden voor de FISA regels en moesten zij de herkansing alsnog varen. In deze herkansing kwamen ze niet mee en werden doorverwezen naar de B finale. Deze wisten ze wel te winnen en zo toch nog hun eer te herstellen. In de acht kozen in de voorwedstrijd ervoor deze rustig uit te varen om krachten te sparen voor de herkansing van de vieren, die later die middag waren. Hierdoor kwamen ze automatisch in de herkansing terecht, maar hierin wisten ze zich te plaatsen voor de A finale. In de A finale konden ze echter niet meedoen om de blikken en werden laatste.

World Cup III                                                           

Zowel Nicole Beukers als Marie-Anne Frenken kwamen op deze World Cup uit in het zware dames dubbelvieren veld. Marie-Anne Frenken deed mee in dit veld met haar lichte dames dubbelvier omdat in hun eigen klasse geen veld uitgeschreven was. Zij wisten, ondanks hun lichtgewicht, in de B finale terecht te komen en een tijd te varen die slechts 12 seconden boven het Wereld Record voor lichte vrouwen ligt. Al met al geen slechte prestatie van de lichte dames in het zware veld. Nicole Beukers en haar vier kwamen in de herkansing in eindsprint net iets te kort voor A finale. In de B finale lieten ze zien dat ze A finale waardig waren door deze duidelijk te winnen. Door de commentators werden zij ook geroemd om hun sterke optreden.