Op naar de Varsity!

Nieuwe leden. Nieuwe wedstrijdroeiers. Nieuwe boten. Nieuw bestuur. Het langebaanseizoen is reeds ten einde, en Row to Rio is weer helemaal van de partij! De winterwedstrijden zijn gevaren zonder ijs maar met goede resultaten. De eerstejaarsdamesch die op allebei de dagen als 2e zijn geëindigd, de middengroepen die met heel wat geweld de Delftsche wateren hebben getrotseerd en de coaches die hun keel aan gort hebben geschreeuwd. De toon was gezet.

Waar de eerstejaarsdamesch op de winterwedstrijden nog 2e werden, bewezen ze hun overmacht door de Heineiken roeivierkamp te winnen. Ondanks dat er geen afstandsblikken zijn binnengesleept presteerde de damesch het om overall de sterkste te zijn en toonde zij hun veelzijdigheid door bij zowel de sprints als de lange afstanden tussen de top van het eerstejaarsklassement te varen. Ook de damesch die de ochtend voor de wedstrijd voornamelijk bezig waren met zout, wel of geen water drinken en inwegen wisten een mooi resultaat neer te zetten. Na alle vier de afstanden zijn ze tweede geworden. Een prestatie om trots op te zijn.

Waar Nereus onze eerstejaarsdamesch van vorig jaar net iets te snel af was, wisten onze inmiddels middengroep damesch dit jaar hun overwicht te tonen door net als de eerstejaarsdamesch de Heineken roeivierkamp te winnen. Eenmaal thuis, vermoeid van een zwaar weekend, maakte de middengroep damesch de stand op. Een kwartet. Vorig jaar 2 afstandsblikken, de 250m en de 2500m. Dit jaar wisten zij de 750m en de 5000m vooraan te varen. Waarvoor hulde!

Een luttele week later werd van de wedstrijd- en clubroeiers verwacht dat zij zo hard mogelijk 8 kilometer op de Head of the river Amstel voerde. Elk stuurtje heeft de hoerenbocht zonder problemen weten te doorstaan en Njord is weer goed gerepresenteerd. Ondanks dat er geen blikken zijn veroverd, waren zowel coaches als roeiers te spreken over de techniek en focus. Hiermee zijn er goede stappen gezet richting de belangrijkste wedstrijd van het jaar die aankomende zondag, 5 april, zal plaatsvinden op het Amsterdam Rijnkanaal te Houten. De Varsity.

De wind bleef opzetten. De voorspellingen werden steeds slechter. Uiteindelijk is er zelfs voor gekozen het trainingsweekend dat afgelopen weekeinde in Rotterdam had moeten plaatsvinden niet door te laten gaan. De Willem Alexander Baan, waar de roeiers 5 trainingen beoogde te draaien, staat niet voor niks bekend als ‘Winderige Willy’ en dat heeft vanzelfsprekend alleen te maken met het feit dat het daar vaak en vooral hard waait. Ondanks deze tegenvaller hebben alle betrokkenen van het trainingskamp zich herpakt. Het zouden nog steeds een productieve paar dagen worden en dat waren het. Er zijn grote stappen gemaakt.

En nu staan alle neuzen dezelfde kant op, uitkijkend naar de Varsity. Niet alleen de eerstejaarswedstrijd roeiers zullen zondag hun eerste 2 kilometer wedstrijd starten maar ook de middengroepen gaan het uitvechten op het bijna mythische Varsity-water.

De Oude 4 van Njord 2015

Ondanks dat deze prestaties enorm gewaardeerd zullen worden zijn de klamme handjes van de toeschouwers het gevolg van een ander nummer… de epische oude vieren-race. Elke vereniging stuurt haar vier sterkste roeiers en meest oplettende stuur het water op om vervolgens in het hoofdnummer de titel te bemachtigen. Njord zal, te zien op bovenstaande foto, met de heren Gründer, Broenink, Röling en Van Kints, stuurvrouw Loes Coppens en de coaches mevr. Wabeke-Meeuwise en dhr. Gaastra in dezelfde samenstelling als vorig jaar (waarmee zij derde werden) aan de start verschijnen. De hele vereniging en stad treft voorzorgsmaatregelen mocht het zo zijn dat onze oude vier op handen het Leidsche binnen gedragen moeten worden. Ik heb vertrouwen. Njord wint de Varsity!

                                                                                        Door: Renée Roodhuizen en Willem Nijmeijer