in 16 vragen naar Rio met Broenink

In de interviewserie: ’’In 16 vragen naar Rio’’ stellen we verschillende vragen aan de roeiers uit de topgroep van Njord.

Peronalia: Stefan Evert Arjen Broenink, 24 jaar, 195 cm, 105 kilo, 9 blikken

Studie: Life, Science & Technology, 7e jaars.

Levensmotto: Ik heb niet één motto of één ding. De meeste motto’s zijn cliché, laten we het erop houden dat ik meerdere strategieën heb.

Vooroordeel over roeien?  Ik vond het heel suf en ik dacht dat roeien alleen maar voor lichte pikken was en er geen plek zou zijn voor grote, zware gasten. Ik dacht dat dat niet bestond in het roeien, mensen van twee meter en 100 kilo. Gelukkig denk ik daar nu wel anders over!

Wat zou je doen met €16.000 euro? Ik zou het nu besteden aan het project waar ik mee bezig ben in het roeien. Vorig jaar zat ik bij de Roeibond en dit jaar heb ik er bewust voor gekozen niet te trainen bij de Roeibond, omdat ik een persoonlijker programma wilde draaien. Ruben Knab, een jongen van Nereus, en ik moeten dat project grotendeels zelf financieren. 16.000 euro zou dan mooi zijn om een boot voor te kopen. Iets waar Njord als vereniging dan ook nog wat aan heeft.

Wat is de mooiste plek om te roeien? Luzern in Zwitserland is een mooie locatie voor wedstrijden. Voor trainen was ik vorig jaar zeven weken in Australië, dat was ook heel gaaf.

Wie is je grootste idool? Rob Waddell. (NZL). Hij is niet alleen wereldkampioen in de skiff, ook heeft hij de zwarte judo band en stond hij met team New Zealand twee keer in de finale van de America’s Cup, de meest prestigieuze zeilwedstrijd. Hij excelleert op meerdere fronten en laat overal zoveel bruut vermogen zien.

5:38:3 op de ergometer, is dat een doel of meer een getal? Ik wil mezelf wel blijven verbeteren, als ik geen progressie meer maak, train ik niet goed. Als mens kan je in principe tot je 30e nog sterker blijven worden. Of het record uiteindelijk haalbaar is, weet ik niet maar als ik dan verbeter, is dat natuurlijk fantastisch.

Wanneer blikt de jonghe acht voor de eerste keer?
Op de Varsity! Mocht dat niet lukken, dan sowieso nog wel dit jaar. Het is echt een goede en gemotiveerde groep jongens die nog even de knop moeten vinden. Maar als ze die gevonden hebben denk ik dat ze het eerstejaarsrecord op de bosbaan gaan pakken.

Dilemma: dit jaar Varsity winnen of met Knab naar Rio. Het een hoeft het ander niet uit te sluiten, maar als ik zou moeten kiezen, zou ik voor Rio kiezen. Ik ben samen met Knab dit jaar gaan trainen met als doel om naar Rio te gaan. Niet met het primaire doel om de varsity te winnen. Alleen zal het harde trainen met Knab er nu natuurlijk niet voor gezorgd hebben dat we minder kans maken om de Varsity te winnen. En mocht het dit jaar niet lukken, Njord is de afgelopen jaren steeds sterker aan het worden. Dus uiteindelijk winnen we die Varsity wel!

Wie is de grootste tegenstander op de Varsity? Ik kijk dan het meest naar Nereus, Proteus en Skadi. Nereus zal er dit jaar echt op gebrand zijn. Maar Proteus heeft gewoon een hele sterke boot die niet onderschat moet worden. Gyas heeft hele andere inschrijvingen gedaan dan normaal, tweedejaars etc. Dat wisten ze bij het Varsity Magazine ook nog niet, dus ik denk dat die anders ook wel andere voorspellingen hadden gedaan.

Is het wel eens door je hoofd gegaan om nooit meer in een roeiboot te stappen? Dat is een confronterende vraag. Maar ondanks dat het af en toe lastig is, heb ik dat nog nooit gehad. Ik denk nu dat ik waarschijnlijk nooit volledig zal stoppen met roeien. Zelfs als ik stop met roeien op wedstrijdniveau, zou ik nog wel af en toe in een boot stappen. Ik denk niet dat ik dus echt kan stoppen, daarvoor is het te verslavend.

Dus het is niet zozeer de competitiedrang, maar echt de roeiverslaving? Stel dat er een sport zou zijn waar ik opeens supergoed in kon zijn, dan zou ik het zonde vinden om nu nog over te stappen. Er zit nu al te veel investering in het roeien en wil daarin zo veel mogelijk presteren. Laatst begon iemand over bobsleeën. Maar stel dat ik daar dan heel goed in zou zijn, dan zou ik het wel raar vinden om te switchen. Het is dus denk ik een combinatie van beiden. Een echte roeiverslaving met een sterke competitiedrang.

Wat nou als de Roeibond vraagt of je terug wil komen? Vorig jaar vond ik het niet zo heel leuk bij de Roeibond. Omdat ik heel sterk ben, hebben ze me misschien iets te vroeg bij de Roeibond betrokken, maar dat was misschien niet zo gezond voor mijn ontwikkeling als (top)sporter. Binnen die omgeving wordt er al iets meer van je verwacht dat je al een echte topsporter bent. Op Njord krijg je iets meer de kans om je als topsporter te ontwikkelen, af en toe fouten te maken (zonder dat het meteen het einde van de wereld is) en uiteindelijk zelfvertrouwen op te bouwen. Ik denk dat ik dit jaar al een heleboel geleerd heb en denk dus ook dat ik nu beter zou functioneren onder de roeibond.

Wat kan er beter aan de topsportcultuur op Njord? Waar zit de winst? Sommige dingen doet Njord heel goed. We hebben consequent topsporters geproduceerd, zelfs toen Njord verder weinig presteerde. En wat de laatste jaren steeds beter begint te worden, is het verenigingsgevoel. Mensen gunnen elkaar de laatste tijd steeds meer succes en zijn steeds meer trots op hun eigen vereniging. Ik denk dat we dat dan ook door moeten zetten. En de Varsity winnen komende zondag kan daar zeker aan bijdragen.

Wie moeten we volgens jou nog meer interviewen? Röling moet geïnterviewd worden. Hij staat een beetje in mijn schaduw. Terwijl die het echt heel goed doet als roeier en het op een andere manier benadert dan de meeste wedstrijdroeiers op Njord. Hij staat er heel nuchter in en heeft een echte “can-do”-instelling.

De roeiers van Njord worden gesteund in de weg naar de Olympische Spelen door Ketel 1, Emco, Sonnema, O&D administratie en belastingen, Café de Keyzer, Profile van Polanen de fietsspecialist, Woods, Kippevel, Eazie en Hugo de Groot de Echte Bakker. 

Tekst Jelmer van Beek en Mirte Volk