in 16 vragen naar Rio met Röling

In de interviewserie: ’’In 16 vragen naar Rio’’ verschijnt elke 16e van de maand een interview van 16 vragen met een roeier of coach uit de topgroep van Njord. Deze maand met 3jaars zware roeier Floris Röling.

Röling op de Winterwedstrijden 2015

Op de foto is Röling te zien in zijn skiff op de Winterwedstrijden 2015. De foto is genomen door Proteus Paparazzi.

1.     Volledige naam: Floris Leon Jouke Röling

2.     Geboorteplaats: Utrecht

3.     Studie: Zeevaartschool (Rotterdam), Marketing en management (Hilversum) en commerciële economie (Hogeschool Leiden).

4.     Levensmotto: Praatjes vullen geen gaatjes. Minder lullen en gewoon hard werken, het komt niet aanwaaien!

5.     Waar sta jij over 10 jaar? Ik denk dat ik niet meer zo fanatiek roei als nu. Ik verwacht een eigen onderneming in de watersport te hebben en misschien ligt er wel een skiff in de achtertuin.

6.     Wat zou je doen met €16.000,-? Ik zou een  zware mannenskiff aanschaffen voor op Njord, in de hoop dat er nog vele zware skiffeurs successen in behalen.

7.     Wie is grootste idool? Dat vind ik een moeilijke vraag  maar ik denk dan toch Matthew Pinsent. Hij werd tien keer wereldkampioen en haalde vier(!) Olympische Spelen op rij goud.  Ik vind het fantastisch om hem te zien roeien op tv.

8.     Ben je jaloers op het Engelse roeien? Qua medailles wel! In Londen behaalden ze maar liefst 9 plakken, de meeste van de wereld. Ook afgelopen zomer op de Bosbaan deed Engeland het goed. De overeenkomsten met Nederland zijn denk ik dat het grootste deel van de roeiers studenten zijn en de rijke traditie die de sport kent. Of ik jaloers ben..dat kan ik niet zeggen omdat ik daar nog nooit geroeid hebt…misschien komt het er nog eens van.

9.     Hoe ben je in Leiden terecht gekomen? Via mijn studie. Ik heb een omweg gemaakt via Rotterdam, waar ik wel aan ‘sloeproeien’ heb gedaan, daarna via Hilversum naar Leiden voor studie.

10.     Waarom roeien bij Njord? Mijn moeder vond het een goed idee als ik ging roeien. Daarin zou ik mijn energie goed kwijt kunnen.

11.     Wat kan er beter op de K.S.R.V.? Moeilijk om wat over te zeggen. Ik vind het belangrijk dat de roeiers commitment tonen: één jaar roeien is geen roeien. Het zou mooi zijn als de doorstroom groot blijft zodat we op termijn goede verenigingsboten in alle velden kunnen neerleggen. Een winnende Njord-acht op Henley, daar moeten we voor gaan. Voor de leden die niet hard willen of kunnen roeien, zijn er genoeg andere manieren om bij te dragen aan Njordsuccessen.

12.     Wat zou de ideale samenstelling zijn van de Oude Vier? Ik wil deze vraag graag wat breder trekken: vier fitte jongens die hard gaan door hard trainen én een vereniging die bereid is de handen uit de mouwen te steken zodat ook alle randvoorwaarden kloppen.

13.     Hoe vond je het vorige week zondag (Varsity) gaan? Natuurlijk ben ik teleurgesteld, net niet is zuur. Het ging relatief goed, maar er waren gewoon wat punten waar we op verloren. Voorwedstrijd? Ging qua snelheid iets harder dan verwacht, maar wel volgens plan. Finale? Ik kan me er niet veel van herinneren. We kwamen goed weg uit de start. Baan 7 was een grote klotsbak wat niet in ons voordeel werkte, maar je moet onder elke omstandigheid kunnen winnen. Ik denk dat we in het middenstuk iets meer gas hadden moeten geven.. Fysiek mogelijk? Deze vraag zou je aan mijn coaches moeten stellen.

14.     Zit er potentieel in de eerstejaarsselectie? Dat is niet aan mij om over te oordelen. Ik denk dat het belangrijk is dat zo veel mogelijk eerstejaars door gaan met roeien. Iedereen heeft een andere ‘leercurve’, dus ik vind het moeilijk om de potentie te voorspellen. Ik zou het, zoals ik al eerder zei, goed vinden als de ‘vijver’ groot blijft. Ook met het oog op de Oude Vier; een grote vijver om uit te vissen leidt over het algemeen tot een beter resultaat. En volgens mij wil Njord dat ook wel graag. Minder ‘Njord wint de Varsity’ roepen en meer roeien, zou dat een goede eerste stap zijn?

15.     Welke andere kleur dan lichtblauw zou Njord kunnen hebben? Donkerblauw staat altijd wel stoer, heeft ook iets Koninklijks.

16.     Bij welke wedstrijd wordt de Jonghe 8+ beginneling af? Daar ga ik geen uitspraak over doen.

                                                                                          Tekst: Marijn Kok en Renée Roodhuizen
                                                                                          Foto: Proteus Paparazzi