Damen Raceroei Regetta

Voor het eerst dit jaar is de Damen een klassementswedstrijd. Deze wedstrijd is in de plaats van de Martini in Groningen gekomen. In tegenstelling tot de Hollandia was er op zondag weer de mogelijkheid om beginneling af te worden.

Zaterdag
N1x

De zaterdag begon goed met Röling, die met ruime voorsprong als eerste over de finish kwam in de skiff (B1x). ’s Middags deed hij dit kunstje nog eens over en ook in de finale wist hij 7 sec sneller dan de nummer twee over de finish te komen. Voor aanleggen was echter geen tijd, want Röling moest nog een keer de baan over in het SA1x veld. Waar hij tijdens het NK klein de meeste van deze mannen nog achter zich wist te laten, moest hij nu genoegen nemen met een 6e plek.

De zwaar/licht combinatie roeiden in de voorwedstrijd naar een mooie 2e plek. In de finale bleek Nereus de sterkste en eindigden de combi als 4e. Eerstejaars Licht startte vandaag in twee viertjes. In het LN4+ veld wist een van de bootjes (sl. Lankhorst) naar een 1e plek te roeien en hiermee een plek in de A-finale veilig te stellen. Het andere bootje (sl. Pastoors) was in de andere voorwedstrijd weliswaar de snelste geweest, maar eindigde op 0,35 sec net niet in de finale. In de A-finale lagen de mannen tot de 1500 m voor, maar moesten aan het einde toch toegeven en eindigde daarmee op een 3e plek. De Jonghe Acht liet in de voorwedstrijd zien stappen te hebben gemaakt. Dit werd echter nog niet beloond met een plek in de A-finale, maar met een plek in de B-finale. In de B-finale slaagden zij er helaas niet in voorin mee te doen en eindigden ze als 5e. Eerstejaars Damesch liet wederom zien te domineren in het veld. Laura Kuiper liet zien een prima slag te zijn en samen roeiden ze naar de 1e plek. Dej8Ook in de finale was er geen twijfel over en de dames haalden hun tweede klassementsoverwinning binnen! De Lichte Damesch hadden het lastig in de voorwedstrijd en eindigden op een 5e plek. Zij konden nog wel een B-finale varen, maar ook hier bleek het veld te sterk en eindigden ze op een 4e plek. Suzanne van Wijck lag in de skiff aan de start. In het beginnelingen veld deed zij goede zaken en veroverde een knappe 2e plek. Ook in de A-finale liet zij zien met een skiff overweg te kunnen en roeide wederom naar een 2e plek!

Waar op de Hollandia bij Middengroep Dames één bootje de A-finale haalde, wisten zij dat op zaterdag allebei te doen. Beide ploegen behaalden een 2e plek in hun voorwedstrijd. In de finale kon Liselore helaas niet meer starten vanwege een blessure en viel Fleur Kuhlemeier in. Met een 3e (sl. Mieke Wilms) en een 5e plek (sl. Fleur Kuhlemeier) hebben ze beiden weer punten gepakt voor het klassement. Middengroep Lichte Dames behaalden in de voorwedstrijd een 2e en 3e plek en startten daarmee ’s middags in de A-finale. Willemijn en Janette roeiden samen naar een 3e tijd en Veerle en Manon eindigden hier twee plekken achter, op een 5e plek. Van de lichte mannen mogen we vaak veel verwachten. Dit werd echter in de voorwedstrijd niet waargemaakt. Met een 5e plek wisten zij geen A-finale te halen, maar konden zij door naar de B-finale. In de B-finale lieten zij weer zien hoe het moet en eindigden in een tijd van 6:41.23 op de 1e plek. Menschaert en Peters startten dit weekend in de tweezonder. Op zaterdag deden zij dit in het LO2- veld en wisten hier ook meteen een plek in de A-finale te bemachtigen. De tegenstand was hier echter nog te sterk en samen roeiden ze naar een 5e plek. Middengroep Zwaar kwam in de voorwedstrijd vanuit de start niet helemaal lekker weg en wist dit gedurende de race niet meer om te buigen. Met een 5e plek kon er geen finale worden gestart.

Tot slot startten de heren van Kints en Gründer beide nog in een combinatie in het SA4- veld. Laatstgenoemde wist hier als eerste over de finish te komen. Van Kints eindigden daar net achter op een 2e plek.

Zondag
Vanwege een blessure startte op zondag één bootje van middengroep dames in het DN4- veld. Met een 1e plek in de voorwedstrijd waren zij zeker van een plek in de A-finale. In de finale kwamen zij net 2,65 sec te kort, maar wisten wel de 2e plek veilig te stellen. Veerle en Suzanne startten beide wederom in de skiff. Ditmaal in het nieuwelingen veld. Beiden haalden met een 3e plek de finale en werden resp. 4e en 5e. Ook Willemijn en Janette startten samen weer in de dubbeltwee. In de voorwedstrijd wisten zij overtuigend te winnen. Tijdens de finale bleek de Vidar/Theta combi te sterk, maar roeiden ze in een tijd van 07:46,87 wel naar de 2e plek. Middengroep Zwaar hoefde vandaag geen voorwedstrijd te starten, maar kon direct de finale starten (O4-). Ze kwamen als 3e uit de start en wistenLN2- dit gedurende de hele race vol te houden. De LO4- van Middengroep Licht startte vandaag niet, maar Menschaert en Peters startten samen wel in het LN2- veld. Ook zij mochten direct finale starten. De eerste 1000m gingen zij vanuit tweede positie op jacht naar de Argo boot voor zich. Vanaf de 1000m wisten zij de eerste plek te bemachtigen en dit gaven zij niet meer weg. Een zeer knappe prestatie!

De eerstejaars konden vandaag beginnelingen af worden. De dames namen in de voorwedstrijd de eerste goede stap door zich te plaatsen voor de A-finale. Wel werd duidelijk dat ze hard aan het werk moesten. Asopos eindigde voor ze en ook Triton zette een snelle tijd neer in de andere voorwedstrijd. In de finale bleek dan ook dat het tussen deze drie ploegen ging. Triton pakte direct de leiding en gaf dit niet meer uit handen. De Njord Damesch eindigden als 2e. In tegenstelling tot zaterdag startten de Lichte Dames vandaag wel de A-finale, na een 3e plek in de voorwedstrijd. In de finale van het LDB4* veld wisten ze deze plek echter niet door te zetten en eindigden ze op een 5e plek.
Na een plek in de B-finale van zaterdag, was de Jonghe Acht vandaag gebrand op een plek in de A-finale. Dit leek te gaan gebeuren, maar ze kwamen op de finish 0,35 sec te kort voor de 2e plek en gingen daarmee wederom door naar de B-finale. Op basis van de A-finale was een mooie strijd in de B-finale te verwachten. Helaas kwamen onze mannen er niet aan te pas en eindigden ze op een 4e plek. Van de lichte mannen startte een bootje (sl. Lankhorst) in het O4+ veld. Met vijf inschrijvingen hoefden zij geen voorwedstrijd te varen, maar konden zij direct de finale starten. In dit zware veld roeiden zij naar de 3e plek. Het anLB4+dere bootje (sl. Pastoors) startte in het LB4+ veld. Met een 2e plek in de voorwedstrijd, was de spanning hoog in de finale. Lange tijd lagen zij tweede, maar vlak voor de finish lagen zij gelijk met Vidar. Het verschil was zelfs zo klein op de finish, dat het even duurde voordat de jury dmv een fotofinish de uitslag bekend maakte. Uiteindelijk pakte Njord de winst met 0,30 sec verschil! Hiermee zijn Pastoors, Lustermans, Derks en Kramer beginneling af geworden, gefeliciteerd!

Röling startte ook op zondag niet één, maar twee velden. Hij begon de dag in het nieuwelingen skiffveld. Hierin wist hij zijn resultaat van de vorige dag te evenaren en eindigde zowel in de voorwedstrijd, als in de finale op de eerste plek! Aan het eind van de dag probeerde hij het samen met Koen Metsemakers (Phocas) in de dubbeltwee. Het veld bleek echter te sterk te zijn en in de tijd van 06:56,42 kwamen zij als 5e over de finish.

Tot slot ging Gründer de strijd aan in het SA8+ veld. Hij is slechts één overwinning verwijderd van de SA-status en het was dan ook een spannende wedstrijd. Helaas moet de zonnebril nog even wachten, want hij eindigde op de 2e plek.

Voor een compleet overzicht van alle uitslagen van de Damen verwijs ik u graag naar: http://regatta.time-team.nl/raceroei/2015/results/c8.php

Bent u benieuwd naar de stand in de verschillende klassementen? Neem dan een kijkje op: http://klassementen.knrb.nl/