In 16 vragen naar Rio met profcoach Lili Wabeke-Meeuwisse

Deze maand in de interviewserie “In 16 vragen naar Rio met” profcoach Lili Wabeke-Meeuwise!

Foto Lili Wabeke-Meeuwise op de WW

Foto: Proteus Paparazzi op de Winterwedstrijden 2015

1. Volledige naam?
Alida Barbara Maria Wabeke-Meeuwisse

2. Geboorteplaats?
Den-Haag, 26 mei 1959

3. Studie?
Fysiotherapie, nog steeds werkzaam in de Fysiotherapie

4. Levensmotto?
Alles er uit halen wat er in zit.

5. Waar sta je over 10 jaar?
Met pensioen. Ik hoop nog wel te coachen maar dan 1 ploeg, voor volle focus en
voor ‘erbij’.

6. Wat zou je doen met €16.000,-?
Dat ligt aan de trials van Broenink en Ruben. Als die gunstig zijn zou ik een 2*-
kopen. Maar sowieso iets in het boten gebeuren.

7. Wie is je grootste idool?
Die heb ik niet.

8. Hoe ben je in Leiden terecht gekomen?
Door Jaap Schouten. Ik coachte hem bij de Laak in Den Haag en toen belde hij me in zijn studententijd dat hij graag weer wilde gaan roeien naast al die biertjes bij Minerva. Ik heb hier toen over na moeten denken maar ben uiteindelijk met hem mee gegaan naar de K.S.R.V. Onder andere heeft Helma Nepperus mij toen direct mee uit lunchen genomen om te vragen of ik niet meer zou kunnen doen op Njord. Zodoende ben ik hier ingerold.

9. Waarom coachen bij Njord?
In de tijd dat ik zelf roeide vond ik Njord verschrikkelijk. Ongelooflijk corporaal en ballerig. Toen ik hier terecht kwam bleek dat iedereen ontzettend graag hard wilde roeien en zich wilde ontwikkeling binnen de sport. Ik heb toen geprobeerd de focus meer naar het wedstrijdroeien te verleggen en voelde me al snel thuis op deze vereniging.

10. Wat moet er anders op de K.S.R.V.? 
Ik wil heel graag de focus op het wedstrijdroeien houden. Top C4 achtige initiatieven zijn leuk maar wel met het achterliggende idee dat er een doorstroom moet zijn naar het wedstrijd roeien. Verder verschilt het per jaar wat er anders kan.

11. Wat moet er anders bij de K.N.R.B.?
Pfff.. Heb je even?

12. Wat is de ideale samenstelling van de Oude Vier?
Er is geen absoluut ideaal maar dit is wel een ploeg die de Varsity kán winnen. Het moet allemaal op het goede moment kloppen! Het is wel noodzakelijk om een aantal jaren ervaring te hebben in het wedstrijdroeien. Het zal op Njord altijd een mix blijven (licht/zwaar) omdat we een beperkte doorstroom hebben naar de middengroepen.

13. Zit er potentieel in de eerstejaarswedstrijd selectie? 
Jazeker! De Oude Vier gaan er dit jaar en komende jaren nog niet afgevaren worden. Om dat te bereiken heb je echt kilometers in je benen nodig. Zijn als beginnende roeier de verwachtingen te hoog? Dan haak je af! Je moet de tijd durven nemen. Huidige Jonghe 8+? Daar zie ik er wel een paar van in de Oude Vier komen.

14. Welke andere kleur dan lichtblauw zou Njord kunnen hebben? 
Er is geen mooiere kleur dan lichtblauw!

15. Bij welke wedstrijd wordt de Jonghe 8+ beginneling af? 
De een na laatste of de laatste wedstrijd. Ze gaan het lang spannend houden. Ze zijn nu echt op de goede weg maar er zijn een aantal ploegen voor hun die eerst af moeten vallen voordat zij vooraan zullen varen.

16. Wat is mooi aan coachen? 
Dat je mensen iets bij kunt brengen, dat is echt leuk. Coachen vind ik op dit moment leuker dan zelf roeien. Dat moet ook wel want anders hou je het niet vol. Coachen is overigens vrij ondankbaar, als het goed gaat ligt het nooit aan de coach, als het slecht gaat echter wel. Wat wil je komend seizoen bereiken? Dat iedereen van de scull groep zijn of haar doelen behaald. Deze doelen verschillen maar zijn allemaal deels internationaal. Als iedereen eruit haalt wat er in zit dan ben ik dik tevreden. Afgelopen zondag bijvoorbeeld; het was heel zuur en ik ben nog steeds een beetje verdrietig maar ik ben ook ontzettend trots op de jongens. Ze hebben het hartstikke goed gedaan, het was een goede race. Roeien is nog niet heel groot en niet commercieel – het is geen grote wereld. Aan de ene kant heel suf maar aan de andere kant heel erg gaaf. Het is heerlijk fysiek, lekker buiten. De ultieme sport.

Tekst: Marijn Kok en Renée Roodhuizen
Foto: Proteus Paparazzi