Voorbeschouwing Novembervieren

De tweede langebaanwedstrijd komt er aan! De Scullgroep en de Middengroepen varen aanstaande zondag de Novembervieren. Traditiegetrouw bivakkeren we bij de K.A.R. & Z.V. “de Hoop”, tevens de vereniging die verantwoordelijk is voor de wedstrijdorganisatie. Deze 46e editie van de Novembervieren is een bijzondere: wegens het recente overlijden van A.J. Landaal – erelid van zowel Njord als de Hoop – starten al onze roeiers met rouwbanden. Landaal was als voorzitter van de Hoop verantwoordelijk voor de introductie van boordvieren tijdens de Novembervieren, oorspronkelijk kon er enkel gesculld worden tijdens deze wedstrijd.

Om 10:30 bijt Middengroep Dames de spits af in Blok 1. Met twee viertjes, één in het Nieuwelingen en één in het Overgangsveld, gaan de dames proberen de concurrentie over 4 kilometer te snel af te zijn. Na een 2e en 4e plek op de Tromp zijn de vrouwelijke middengroepers des te meer gemotiveerd om op de Amstel de snelste te zijn. De opstellingen ten opzichte van de Tromp zijn flink gewijzigd; in deze fase van het seizoen bestaat nog de ruimte om de ideale samenstelling te vinden en daar maken ze dan ook graag gebruik van. Opvallendste wijziging is de tijdelijke rentree van Yaël Stroeken, zij vervangt de geblesseerde Judith van der Pluym op boeg in de DN4+. Ongewijzigd zijn de stuurvrouwen: net als op het Hilversums Kanaal hebben Lisa Bleijerveen en Ellen Breedveld de touwtjes in handen.

Een veelbelovende gelegenheidscombinatie bestaande uit Scullgroepdames start vanaf 13:15 in Blok 2. Nicole Beukers, Donna Christen, Mieke Wilms en Marie-Anne Frenken hebben de primeur om in de nieuwste aanwinst van de vloot te starten. Met een snelheid van democratische besluitvorming waar men in Den Haag nog een puntje aan kan zuigen, stemde de ALV afgelopen maandag in met de komst van een glimmende Filippi. Aan de dames van de Scullgroep de dankbare taak om het schip zijn vuurdoop te geven op de Amstel. De tegenstand is overigens niet mals: vier andere ploegen met een hoop (internationale) ervaring aan boord willen er ook met de overwinning vandoor.

Hans van den Berg – de nieuwste aanwinst van Midden Groep Licht  – start de Novembervieren op slag in een combinatiebootje met 3 scullende collega’s. Met hulp van een Proteus-, Skadi- en een Eurosroeier gaat Hans de ploegen van Nereus en Gyas in het LSA4*-veld het vuur aan de schenen leggen.

Ook startend in Blok 2: Middengroep Lichte Dames. Hoewel de lichte dames de afgelopen periode met name in de dubbeltwee en de skiff trainden, wilden ze deze gelegenheid niet aan zich voorbij laten gaan. Het doorklieven van de hoofdstedelijke wateren is natuurlijk geen dagelijkse kost en omdat deze mogelijkheid er was, wilden de dames hem graag benutten. Zij zullen zich van hun beste kant laten zien in de R.R. Hazewinkel, de boot die het lichte damesroeien op de K.S.R.V. de laatste jaren zo goed gezind was.

In Blok 3 vinden we de meeste Njordploegen: de mannen van de Scullgroep, Midden Groep Zwaar en Middengroep Licht – niet minder dan 20 in totaal – zullen allen in gestuurde vieren de Amstel onveilig maken.

In het SA4+-veld varen de mannen van de Scullgroep (Röling, Broenink en Gründer) samen met Koen Metsemakers in een gelegenheidsvier. Vier sterke mannen die na een periode in de skiff de krachten bundelen en het uitstapje in een boordnummer maximaal willen benutten. Met coach Evi van der Graaf als stuur zullen de mannen in ieder geval de juiste aanwijzingen krijgen tijdens de tijdrace over het Amsterdamse water.

Voor Middengroep Zwaar is het de eerste keer dit seizoen – na de trip naar Duitsland – dat zij in Nederland de strijd aangaan met de naaste concurrentie. Met één boot in het Overgangsveld en twee bij de Nieuwelingen spreiden zij de kansen. De afgelopen weken lag de nadruk op fysiek sterker worden en boottrainingen hadden niet de hoogste prioriteit. Toch willen de zware mannen op de Novembervieren goed voor de dag komen en laten zien dat zij de investeringen op het land om kunnen zetten in harde halen. Verbon valt morgen in voor Weijs, die wegens een blessure helaas moest afhaken. Bijzondere vermelding verdient de H.T. Kalff, een 4+ met Varsitywinnend verleden die na intensief klus- en restauratiewerk weer vaarklaar is. MGZ gaat morgen dan ook geïnspireerd door het verleden in de Kalff het heden tegemoet.

Tot slot drie mannen van Middengroep Licht, startend in het zware Nieuwelingenveld. Vanwege een blessure bij Lankhorst, wordt zijn plaats ingenomen door onze Ierse kolos Eamon Power. Een boot die met recht zwicht genoemd mag worden. De mannen gaan alles op alles zetten om de Novembervieren tot een succes te maken.

Schema Novembervieren Schema Novembervieren 2