Nabeschouwing Novembervieren 2015

De 46ste November Vieren gaan waarschijnlijk de geschiedenis in als één van de meest mistige edities ooit. De deelnemers van het eerste blok (geplande start om 10:30) riggerden hun boten op, niet wetend of de wedstrijd überhaupt van start kon gaan. De overkant van de Amstel was op dat moment nauwelijks te zien. Na koortsachtig overleg en een uitgestelde start, werd de vrees van velen toch bewaarheid; blok 1 werd vanwege dichte mist definitief geschrapt. Voor de beide bootjes van MGD was dit een flinke domper. Vastbesloten om een goede wedstrijd te varen, moest men onverrichter zake terug naar Leiden. Gelukkig konden de dames hun energie kwijt in een alternatieve training…

Alternatieve training van MGD

Naarmate de dag vorderde, brak het steeds meer open in de hoofdstad, maar verdwenen was de mist zeker niet toen blok 2 van start ging. Hans van den Berg was namens Njord de eerste roeier die in actie kwam. In een Euros/Proteus/Skadi/Njordcombinatie voer hij naar een 2de plek (13:34.6) in het LSA4*-veld. Bij deze gelegenheidsploeg ontbrak het naar eigen zeggen aan een constante gelijkheid. De beter op elkaar ingespeelde Gyasmannen gingen er in een zeer rappe tijd van 13:02,7 met de winst vandoor.

De Scullgroepdames (Nicole, Donna, Mieke en Marie-Anne) waren door de afgelastingen in het ochtendblok de eerste Njordploeg die het water op mocht. In hun nagenoeg nieuwe Filippi voeren de dames, gestuurd door Evi, een degelijke race en achter een sterke Orca/Thetacombinatie (13:54.7) en de dubbelvier van Gyas (14:01.2) eindigden zij op een 3de plaats (14:06.3).

Middengroep Lichte Dames (Janette, Heleen, Anne, Wietske), startend in het DO4*-veld, eindigde samen met Argo op een gedeelde 4de plek (15:15.1). In dit veld, waar meer lichte dames hun toevlucht hadden gezocht, ging Aegir er met de winst vandoor. De vrouwen uit het hoge Noorden waren figuurlijk, maar vooral letterlijk een maatje te groot en waren in 14:28.1 veruit de snelste. Ook de Nereusdames – met WK-ganger Anne-Marie Schonk op slag – kwamen er met 2de tijd van 14:59.7 niet aan te pas.

(SA4+) Röling, Broenink, Koen en Gründer © Renee Roodhuizen
(SA4+) Röling, Broenink, Koen, Gründer, stuur: Evi van der Graaf  © Renee Roodhuizen

Later op de middag was het de beurt aan de mannen van de Scullgroep, Middengroep Zwaar en Middengroep Licht. Röling, Broenink, Koen Metsemakers en Gründer roeiden in een gestuurde boordvier (SA4+) naar een verdienstelijke 3de plek (13:21.4); een kleine zes seconden achter het vlaggenschip van Skadi (13:15.5), grotendeels bestaand uit hun winnende Oude Vier van afgelopen jaar. De Willem III/Lagacombinatie gevuld met mannen uit de gouden Junioren Holland Acht van afgelopen zomer werd knap 2de (13:17.7).

In het zware overgangsveld wisten Algie, Hoffstedde, Boonstra en de Vreeze zich goed staande te houden. Hun 6de plek (13:49.4) in een veld met veelal meer ervaren roeiers  biedt zeker perspectief met het oog op de toekomst. De andere viertjes (Van Hees, Verbon, Terpstra en Vink; 14:20.0 en Elenbaas, Gelling, Duvekot, Brinks; 14:24.7) eindigden in de middelste regionen van het zware nieuwelingenveld. Goed op weg, maar nog zeker niet uitgeleerd. Dat geldt ook voor de mannen van Midden Groep Licht (Pastoors, Lustermans en Kramer) uit de brand geholpen door Power van MGZ roeiden zij een degelijke wedstrijd bij de zware nieuwelingen (14:38.4).

(N4+) Van Hees, Verbon, Terpstra, Vink, stuur: Ellen Breedveld © Renee Roodhuizen
(N4+) Van Hees, Verbon, Terpstra, Vink, stuur: Ellen Breedveld © Renee Roodhuizen

Geen blikken voor de K.S.R.V. tijdens deze mistige Novembervieren, maar alle ploegen laten progressie zien en men kan met vertrouwen toewerken naar de wedstrijden die in het verschiet liggen. Voor het volledige uitslagenoverzicht klik hier. Zie ook de deur van het TC-hok voor een uitwerking van alle tijden in de CT Database en de relatieve prestaties van alle ploegen afgezet tegen het Njordgemiddelde.