Voorbeschouwing NKIR 2015

Met het kerstreces in het verschiet en de ONJEK nog vers in het geheugen is het morgen tijd voor het jaarlijkse hoogtepunt van iedereen die de ergometer een warm hart toedraagt, waaronder ondergetekende. Ergometers zinken en winst in de Sporthallen Zuid is geen garantie op Olympisch goud, maar het Nederlands Kampioenschap Indoorroeien (NKIR) is wel degelijk een waardevol meetmoment. De individuele strijd, de strijd tegen de spanning en uiteraard tegen de rest van Nederland zijn de ingrediënten voor dit jaarlijkse spektakel. Wie houdt zijn hoofd koel en is het best in staat om de opdracht uit te voeren? Namens Njord zullen maar liefst 70 deelnemers zich van hun beste kant laten zien.

concept2pm5

 

Om 09:45 bijt Annika van der Meer het spits af. Annika start in het TA-veld en is tot op het bot gemotiveerd om in haar categorie een nieuw record op de klokken te zetten. Ergernis over het zeer geringe aantal concurrenten heeft Annika omgezet in extra motivatie om een scherpe tijd te produceren. Op de ONJEK (04:06,1) had Annika nog wel wat over en de grote vraag of ze onder de 4-minutengrens duikt, zal morgen beantwoord worden.

Precies een uur later (10:45) is het de beurt aan Pastoors en Lustermans (MGL). In de tweede heat van het LN-veld gaan zij proberen in de bovenste regionen te eindigen. Met maar liefst 106 (!) deelnemers is het veld van de Lichte Nieuwelingen zeer drukbezet. Pastoors zal proberen nog wat af te snoepen van zijn goede prestatie op de ONJEK (6:37), Lustermans richt zich op een strakke tijd rond de 6:40.

Direct daarna mag Middengroep Dames aantreden. Om 11:00 start Jennifer Breet in de eerste heat (DN), in de tweede heat (11:15) gevolgd door Brechtje Jansen van Rosendaal, Eva van der Bent, Lisa van der Geest, Laura Kuiper en Bjarny van der Linden. Op de ONJEK lieten de dames al zien goed in staat te zijn om een degelijke steady race te varen. Dat zal morgen ook het devies zijn, met een winnende ONJEK-tijd van 7:12 beschikt Lisa over de beste papieren voor een top 10-notering, al mikken de andere dames ook op een mooie uitslag in het eveneens grote (96 inschrijvingen) Dames Nieuwelingen-veld.

Schema NKIR-page-001

De tweede heat (11:45) van het Nieuwelingen-veld vormt het podium waar 7 mannen van Middengroep Zwaar hun kunsten mogen vertonen. Op de ONJEK toonden de Vreeze, Terpstra, Boonstra en Kroos al aan (ruim) onder de 6:20 te kunnen duiken. Dat is voor morgen ook het plan, zij het met een voor sommigen iets gelijkmatiger raceverloop dan op de ONJEK. Daar leverde het grenzeloze enthousiasme van de mannen in de eerste 500 meter zelfs splittijden op van een <6:00-schema. Akerboom, Power en Duvekot richten zich morgen op een tijd rond de 6:20, vorig jaar een tijd die goed was voor een plek in het bovenste helft bij de zware Nieuwelingen, een veld dat dit jaar met 96 inschrijvingen wel bijna dubbel zoveel deelnemers telt.

Zo’n 250 Nederlandse junioren (M16, J16, M18 en J18) zullen van 12:00 en 13:00 de Sporthallen Zuid langzaamaan in de stemming brengen voor de hoofdnummers van de dag. Als eerste zullen de lichte dames van de A-equipe acte de présence geven. Marie-Anne Frenken en Janette van der Linden vertegenwoordigen het Lichtblauw om 13:15 in respectievelijk het LDSA- (8 roeisters) en het LDSB-veld (15 deelnemers). Omdat alle 23 dames gelijktijdig starten is de strijd om de titel van snelste lichte dame van Nederland extra boeiend. De objectieve toeschouwer zal ook belangstellend kijken naar de wereldkampioene bij de junioren; kan Marieke Keijser het de gevestigde orde lastig maken?

Om 13:30 staat het DSB-veld op het programma. Tijdens de vorige editie wisten de Njorddames daar het volledige podium te vullen. Twee van de dames in kwestie, Mieke Wilms (1e) en Donna Christen (3e), zullen ook morgen aan de start verschijnen. Een jaar ouder en wijzer en sterker zullen de dames zich wederom tot het uiterste inspannen om het kunstje van afgelopen jaar te evenaren.

Direct aansluitend (13:45) zijn de SA Dames aan zet. Vrijwel alle vrouwen van het Aegon Nationaal RoeiTeam zijn aanwezig en twee van  hen, Nicole Beukers en Sophie Souwer, vertegenwoordigen de KSRV. Sophie werd op de laatste NKIR Nederlands Kampioen; een mooi uitgangspunt voor morgen. Voor Nicole is een podiumplek geen direct doel, maar een mooie NKIR-uitslag op weg naar Rio is altijd goed voor het zelfvertrouwen. De concurrentie is, in tegenstelling tot vorig jaar, niet mals. De bondsdames mogen onderling uitvechten wie de titel het komende jaar mag dragen. Naast Sophie zijn Inge Janssen (Orca) en José van Veen (Pelargos) de grootste kanshebsters in het DSA-veld.

Na een korte adempauze voor een ieder die Njord een warm hart toedraagt, zullen Jelle Algie en Peters in actie komen in het LSB-veld. Gecombineerd met de LSA-mannen gaan zij gelijktijdig van start om 14:00. Peters mikt op een tijd rond de 6:40 en Jelle zal, na zijn sterke 6:31 op de ONJEK, proberen om onder de 6:30 te duiken.

Traditiegetrouw spreekt het SA-veld (14:30) het meest tot de verbeelding, aangezien de sterkste roeiers uit de Lage Landen zich hier etaleren. Voor de liefhebber is het dan ook een teleurstelling dat de mannen van het ANRT de NKIR links laten liggen. De afwezigheid van ergobeulen Roel Braas en Stef Broenink betekent wel een mogelijkheid voor anderen om zich in de kijker te roeien. Eén van hen, Koen Metsemakers (Phocas, vorig jaar 3e) en dit jaar vaak trainend in Leiden onder de hoede van Lili Wabeke-Meeuwisse, Gaastra en Evi van der Graaf, is een grote kanshebber. Namens Njord zullen Hoffstedde en Gründer starten in het SA-veld. Met PR’s rond de 6:00 is morgen uiteraard een schitterende gelegenheid om daar eens onder te duiken.

Schema NKIR 2-page-001

Van 14:45 tot 16:00 zullen in de dames- en herenclubvelden (DCl4 en HCl4) de Dames Club8, de Dames TopC4 en de Heren TopC4 namens Njord uitkomen.

Vanaf 16:15 barst dan eindelijk het langverwachte Eerstejaarsgeweld los. De Eerstejaars Lichte Dames starten in de eerste heat tegen hun lichte collega’s van Saurus, Vidar en Aegir. Op de ONJEK lieten de dames al zien prima in staat te zijn om een goede constante haal vast te houden, ook voor morgen is dat de opdracht.

De Eerstejaars Lichte Achten volgen direct na de dames en de lichte mannen van Njord treffen in hun heat (LEj8; 16:45) onder meer Okeanos en een Proteus/Skadi-combinatie. Aangevuld met lichte Lagaaiers en  de heren van R.V. Paarse Boys uit Leiderdorp belooft het een mooie clash te worden. Een bijzondere vermelding verdient h.t. Commissaris voor Gebouw en Buffet, de heer Brooymans. Op de ONJEK kwam hij al tot een zeer verdienstelijke 6:49,2 en morgen mag hij als invaller laten zien dat dat geen incident was.

Bijna anderhalf uur later mogen de Eerstejaars Dames van start. Om 18:00 starten zij in de derde heat (DEj8) tegen de dames van Phocas, Orca, Laga, Nereus en noordelijke afvaardigingen van Gyas en Aegir. Na een goede ONJEK mogen dames laten zien dat ze ook hier hun zenuwen de baas zijn en stoïcijns hun eigen race kunnen varen.

De zware mannen vormen zoals altijd het sluitstuk van de dag. In de tweede heat (Ej8; 18:30) nemen onze mannen het op tegen Vidar, Proteus, Skadi, Aegir en de twee Amsterdamse verenigingen Nereus en Skøll.

Een druk programma met een duizelingwekkende hoeveelheid 2k’tjes op het programma. Met een grote Leidse afvaardiging vol met sterk en enthousiast talent belooft het een mooie dag te worden. Kom vooral aanmoedigen in de Amsterdamse Sporthallen Zuid! Op naar een succesvolle NKIR!