Nabeschouwing NKIR / Duinloop

Wat een weekend! Het volgende weekend staat al bijna weer voor de deur, maar een korte terugblik op de voorbije dagen mag niet ontbreken. Afgelopen zaterdag een regen aan persoonlijke records op de ergometer tijdens de NKIR, terwijl zondag en maandag in het teken stonden van de Duinloop, die dit jaar met om en nabij de 190 lopers en bijna 142 aanwezigen op het Duinloopdiner op veel belangstelling kon rekenen.

Het Nederlands Kampioenschap Indoorroeien wordt jaarlijks door velen gevreesd en ook afgelopen weekend bewees de ergometer zich andermaal als zeer effectief middel bij het identificeren van niet alleen fysiek, maar ook mentaal sterk roeitalent. Mooi om te zien dat vrijwel alle Njordleden na afloop van de ergometer stapten alsof ze bij oma een kop thee gedronken hadden en op weg naar huis gingen. Groot contrast met de deelnemers die volledig doordrongen van zelfmedelijden ter aarde stortten.

Brooy

Deze opgewekte sterke houding was over de hele linie terug te zien in de resultaten. Blikken op de NKIR is slechts weinigen gegund, maar met verscheidene top 10-noteringen mogen we terugkijken op een geslaagde wedstrijd voor de KSRV. Eén persoon verliet de Sporthallen Zuid wel met een blik op zak: Annika van der Meer liet de buitenwacht weten dat er binnen pararoeiend Nederland een nieuw talent is opgedoken. Met een tijd van 04:05,2 op de kilometer was zij de snelste. Ook de enige deelnemer in het Annika Dames TA (Trunk Arms)-veld, dus wat is de waarde van dit blik? Om haar prestatie in perspectief te plaatsen: Esther van der Loos, namens Nederland uitkomend in de TA2X op de afgelopen Wereldkampioenschappen in Aiguebelette, kwam vorig jaar tot een tijd van 4:24,7 (op dat moment een PR). Een prachtige prestatie dus, laat het een voorbode zijn voor een mooi jaar!

De rest van de dag resulteerde niet in meer blikken, wel  in goede noteringen. Zo was de 6:37,2 van Pastoors de 11e tijd in het Lichte Nieuwelingenveld met maar liefst 94 deelnemers. Ook Lisa van der Geest bewees met een tijd van 7:09,2 (8e van de 80) dat haar winst op de ONJEK geen toevalstreffer was. Haar ploeggenoten wisten eveneens stuk voor stuk een nieuw PR neer te zetten.

Ook MGZ kwam sterk voor de dag, met drie van de zeven mannen in de top 10 van het Nieuwelingenveld en vijfmaal een tijd onder 6:20 mag er rustig geconcludeerd worden dat het fysiek inspannende trainingsschema van hoofdcoach Harmen Eefting zijn vruchten begint af te werpen. Hoffstedde en Gründer startten in het SA-veld en deden niet veel voor elkaar onder en met 6:06,1 en 6:07,1 zetten zij zeer schappelijke tijden op de klokken.

Marie-Anne Frenken liet zien nog altijd tot de hogere regionen van het Nederlandse lichte damesroeien te behoren met een 5e plek in het LDSA-veld. Dat gold ook voor Mieke Wilms die in een tijd van 7:01,3 op een nette 6e plek bij de Senioren B Dames eindigde. Bij de SA Dames eindigden Sophie Souwer (6:47,2)  en Nicole Beukers (6:50,2) op een 8e en 12e plek in een veld van 26 sterke vrouwen.

De winst van Koen Metsemakers in het SA-veld bij de zware mannen (5:53,2) zal hoofdcoach van de Scullgroep Lili Wabeke-Meeuwisse tot tevredenheid stemmen, al had de grote man van Phocas zelf graag harder gewild. Het besef dat lidmaatschap van de KSRV daarvoor vereist is, gaat hopelijk langzaam doorsijpelen bij Koen… Graag zien we hem volgend jaar in het wit en het blauw de prijzen binnenhalen.

DSC_0995 DSC_0997 DSC_0998DSC_0996

Nadat de Club- en Top C4-roeiers hadden getoond dat men ook in die velden rekening dient te houden met Njord, was het eindelijk de beurt aan de Eerstejaarsploegen. In een bomvolle zaal inclusief de licht- en geluidseffecten die inmiddels gemeengoed zijn geworden op de NKIR, mochten namens Njord allereerst de EJLD aan de bak. In een uiterst constante race voeren de dames met een gemiddelde van 7:56,1 naar de 1e plek in de heat. Een tijd die uiteindelijk goed was voor een 9e plek overall. Stoïcijns een opdracht uitvoeren is een kunst die lang niet alle ploegen beheersen en dat biedt zeker perspectief voor de lichte dames.

De Eerstejaars Lichte 8, voor de gelegenheid versterkt met Buffetcommissaris Brooymans, slaagden er in de eerste heat van de lichte achten als enige in onder de 7 minuten te duiken (6:57,6). Afgezien van de lichte mannen van Gyas, Nereus en Laga die echt boven het veld uitstaken, ontliepen de andere ploegen elkaar niet zoveel. Dat zal dit seizoen ongetwijfeld resulteren in spannende wedstrijden. De 1e plaats in de heat betekende uiteindelijk een 10e plek overall voor EJL.

EJD NKIR

Vervolgens was het de beurt aan de Eerstejaars Dames, zij startten in de 3e heat waar de ploegen met de hoogst opgegeven streeftijden plaatsnamen, deden zij uitstekende zaken met een gemiddelde tijd van 7:35,4. Niet alleen was deze tijd goed voor een 5e plek overall, daarnaast betekent deze tijd een nieuw Njordrecord. Nooit eerder ging een Eerstejaars Damesploeg van de KSRV harder op de NKIR.

EJZ NKIR

Een nieuw Njordrecord zat er voor Eerstejaars Zwaar niet in, maar ook zij kunnen terugkijken op een geslaagde test in Amsterdam, waar bijna iedereen harder ging dan op de ONJEK! Als laatste nummer van de NKIR mochten de zware mannen de dag afsluiten. Hun gemiddelde tijd van 6:38,1 leverde een 8e plaats op in een veld van 19 zware Eerstejaarsploegen.
Uitslagen NKIR

Uitslagen NKIR 2

Met de NKIR in de benen stond voor velen de volgende dag al de Duinloop op hetprogramma. Bijna 70 mensen maakten gebruik van de alternatieve mogelijkheid om de Duinloop op zondag te lopen. Gevolgd door zo’n 115 deelnemers op de maandageditie was het waarschijnlijk de drukste Duinloop ooit. Bij de mannen kon niemand tippen aan de heer Altorf van Oud-Njord. Al kwam de heer Pastoors van Middengroep Licht ongelooflijk dichtbij. De heren passeerden in dezelfde seconde de finish na 45 minuten en 45 seconden. De heer Staalman, eveneens Oud-Njord en vrijwel altijd (als toeschouwer) bij de Duinloop aanwezig, fietste vlak achter de mannen. Met glimmende ogen en vol enthousiasme vertelde hij al jaren niet meer zulke spannendste laatste kilometers te hebben aanschouwd. Mooi om te zien dat een evenement als de Duinloop Njordleden van drie verschillende generaties zo bij elkaar kan brengen! 53 minuten en 48 seconden had Marie-Anne Frenken nodig om de mannenafstand te volbrengen, eveneens een prestatie van formaat! Marie-Anne was hiermee veruit de snelste dame en eindigde als 15e overall.

AltorfPastoorsMarie-Anne

Tijdens het Duinloopdiner op Sociëteit Minerva kon men maandagavond de felbegeerde Duinloopdas of –strik bemachtigen. In een goed gevulde Toneelzaal smulde men van de traditionele boerenkoolmaaltijd en nadat de prijzen uitgereikt waren, gaf de heer van Keeken de aanwezigen waardevolle adviezen mee voor het aanstaandeseizoen.

Drukke dagen voor de KSRV, waarin teruggekeken kan worden op een goede NKIR en een succesvolle Duinloop. Na het Midwinterfeest ligt een welverdiend Kerstreces in het verschiet en richten we ons op een sportief en succesvol 2016!

Ketel