Voorbeschouwing WinterWedstrijden 2016

Logo WW 2016

Er is één weekend in het jaar waarin roeiend Nederland verwachtingsvol afreist naar Delft. Niet onze rode concurrenten aan de Nieuwelaan, maar hun knorrige tegenhangers aan de Rotterdamseweg staan dan in de schijnwerpers. Daar waar Proteus-Eretes dit jaar voor de 41ste keer de WinterWedstrijden organiseert en de honderden Eerstejaarsroeiers uit het hele land hun eerste echte vuurdoop op het water beleven.

Traditiegetrouw een evenement waar regen en wind vaste gasten zijn. Ook dit jaar lijkt daarop geen uitzondering. Tientallen uren van trainingsarbeid en de vele kilometers op de Leidse wateren werden de laatste weken echter regelmatig gekenmerkt door uitdagende weersomstandigheden. Wat dat betreft ligt de wedstrijdsectie van Njord misschien wel beter voorbereid aan de start dan de luxepaarden van andere verenigingen die rillend ten tonele verschijnen na een warm trainingskamp in de Spaanse zon…

Met ruim 500 inschrijvingen voor de wedstrijd is de Delftse Schie dit weekend ongetwijfeld het drukste roeiwater van ons land. Namens Njord komen vrijwel alle wedstrijdroeiers in actie. Verspreid over twee dagen zijn er boten van de K.S.R.V. in maar liefst 25 velden te bewonderen: het lichtblauw laat zich zien in skiffjes, tweeën, vieren en achten.

De Eerstejaars Dames mogen even na tienen het spits afbijten. Voorgeslagen door Femke van Veen zullen de dames als allereerste ploeg de doorstart passeren, vuil water is voor EJD daarom niet aan de orde. Stuurvrouw Ellen Breedveld zal er alles aan doen om dit voordeel maximaal uit te buiten door de dames zo snel mogelijk richting de Kruithuisbrug te sturen. Om de WinterWedstrijden helemaal uit te spelen, zullen de dames ook zondag aan de start verschijnen. In het DB 8+ veld zullen zij in tegenstelling tot de zaterdag ditmaal het veld afsluiten en achter de dames van Euros de rij sluiten. Met de kennis van een dag eerder gaan zij de vrouwen uit Enschede het vuur na aan de schenen leggen.

Hoewel hij uitkomt in het geelblauw van Phocas verdient Koen Metsemakers toch een vermelding in de voorbeschouwing. Op zaterdag skifft Koen in het SA-veld en geldt daar, zeker na winst op zowel de Tromp Boat Races als de NKIR, als één van de grote favorieten. Koen traint in de weekenden onder de hoede van de Scullgroepcoaches in Leiden en is dit seizoen de vaste partner van Röling in de dubbeltwee. In dat nummer willen ze dit jaar mooie dingen laten zien, te beginnen op zondagmiddag. In het SA 2x veld ontmoeten ze dan onder meer de sterke koppels Ivo de Graaf/Berend Mortier (Nereus) en Daan Klomp/Abe Wiersma (Orca/Nereus). Hoewel de eersten doorgaans als lichte pikken door het leven gaan en ook Klomp als voormalig kilostrijder te boek staat, moeten we hen niet uitvlakken. De Graaf en Mortier gelden als uitdagers voor de Muda’s in de jacht op een last minute ticket naar Rio en ook Klomp en Wiersma streven naar een uitzending. Al met al genoeg sterke sparringpartners voor de Njord/Phocas-combinatie.

In de enorme lijst van skiffeurs die Blok 1 afsluiten, vinden we twee voor ons bekende namen terug. Voor dhr. Bouthoorn is het de eerste wedstrijd in de eenmansboot. In het Zware Beginnelingenveld zal hij, de laatste weken intensief begeleid door de heer Koster, laten zien wat hij waard is. Vlak daarna is het de beurt aan Huberts van Middengroep Licht. Na een nare ribblessure is Huberts weer bijna de oude en tegen dertien andere Lichte Beginnelingen gaat Huberts proberen die stijgende lijn door te trekken.

Om 13:00 begint blok 2 met de mannen van Eerstejaars Licht. Ondanks het feit dat ze door enkele fysieke tegenslagen al enige tijd met twee invallers varen, zetten de lichte mannen consequent sterke tijden neer op de Centrale Trainingen. In Simon Maas (de Eem) hebben zij een goede vervanger voor het langebaanseizoen. Simon won eind januari de Ergohead (Lichte Beginnelingenveld) en werd naderhand gepolst voor een tijdelijk dienstverband op de K.S.R.V.. Daar had Simon wel oren naar en sindsdien versterkt hij de ploeg van stuurvrouw Rianne Koene. De andere invaller, de heer Jansen van Laga, werd helaas eind deze week teruggeroepen naar het Delftse. Reden genoeg voor hoofdcoach Maarten van der Horst om de riem zelf ter hand te nemen en de 5000 meter met de mannen mee te varen. Immer voorbereid op dergelijke noodgevallen vormt zelfs de weegschaal geen barrière voor van der Horst, waarvoor hulde.

Na de Lichte Acht volgen de tweezonders, zo ook de P.M.M. Hermans waarin Jelle en Peters (MGL) het de naaste concurrenten zo moeilijk mogelijk zullen maken. Startend achter de boot van Laga ontbreekt het de mannen in elk geval niet aan een mooi doelwit om op te jagen. Na de geannuleerde Hel van het Noorden zijn de Winterwedstrijden het eerste meetmoment waar de mannen – “Oud Licht” voor ingewijden – zich in de kijker kunnen roeien.

Dat geldt eigenlijk ook voor Marie-Anne Frenken (LDSA1x) die zaterdag met onder meer Marieke Keijser, Anne-Marie Schonk en Amber van Zomeren een halve reünie van de Boston Babes beleeft. Naast de dames waarmee ze afgelopen najaar de Head of the River Charles won, treft Marie-Anne in de persoon van Amber Kraak en Mirjam Box ook aanstormend talent. Een sterk veld dus, vol lichte dames waarvan er enkelen hun zinnen hebben gezet op het WK in eigen land, terwijl anderen zelfs nog een Olympische droom koesteren.

Janette van der Linden (LDO1x) is de volgende in de reeks skiffeuzes die namens Njord uitkomt in blok 2. In een klein veld neemt zij het op tegen Leanne Kunz (Nereus) en Dominique Vrouwenvelder (Saurus). De kracht is aanwezig bij Janette en aan haar de opdracht om dit op de Delftse Schie zo effectief mogelijk te vertalen in harde halen. Haar ploeggenoot bij MGLD, Heleen Middelkoop, gaat proberen haar sterke prestaties op de Centrale Trainingen een vervolg te geven op de Winterwedstrijden. Op zaterdag start zij LDN1x, om op de zondag met haar vaste partner Anne Voskamp in de dubbeltwee (LDN2x) te varen. Hoewel het duo door blessureleed afgelopen tijd weinig kilometers maakte in de dubbeltwee, zag het er afgelopen week direct strak uit en dat biedt perspectief voor de wedstrijd.

Harde halen vinden we ook terug in het repertoire van Donna Christen (DO1x) en Mieke Wilms (DB1x). Beide dames uit de Scullgroep starten op zaterdag in de skiff en zondag staat de dubbeltwee op het programma. Voor Donna en Mieke is dit weekend een uitstekende gelegenheid om de bondscoach Development bij de KNRB, Marit van Eupen, te overtuigen van hun kwaliteiten. Gezien hun ambities richting het WK <23 deze zomer op de Willem-Alexanderbaan zou een sterk optreden in de verwachte weersomstandigheden zeker een opsteker zijn.

Blok 3 op zaterdag wordt grotendeels gedomineerd door vieren, maar het zijn de mannen van Eerstejaars Zwaar die het blok om 16:00 aftrappen. Met drie oud-Spaarne roeiers aan boord is er dit jaar een mooie mix van ervaring en nieuw talent in de Zware Acht. Aan slagman Gwyn Bird de taak om die ervaring toe te passen en met de mannen in een strak ritme richting de finish te varen.

Zwaar is dit jaar ruim vertegenwoordigd op de K.S.R.V. en het is aan de mannen van MGZ om te bewijzen dat zij naast kwantiteit ook beschikken over de benodigde kwaliteit om de concurrentie te snel af te zijn. Er wordt hard getraind en de competitieve sfeer in de grote groep zorgt voor veel enthousiasme bij roeiers en coaches. Met drie boten op zaterdag (O4+) hebben de mannen meerdere ijzers in het vuur. Twee van de drie boten varen ook op zondag (N4+), terwijl de eerste vier zich dan bij de overige mannen van MGZ voegen. In de recent geselecteerde Oude Acht (SA 8+) zullen zij wedstrijdervaring opdoen in aanloop naar de Heineken en de Head.

Zaterdagmiddag komen ook de overige mannen van MGL in actie. Hans van den Berg slaat de vier voor op bekend terrein. De voormalig Proteeër bepaalt het ritme in een klein veld (LO4+) wat verder uit louter Duften bestaat, doorgaans een prettige motivatie om wat extra te leveren.

Ook de dames van MGD gaan op zaterdag in één vier de baan over (DO 4+). Met drie andere gegadigden voor een blik liggen er zeker mogelijkheden voor de dames. Zij zullen dan ook zeker voor het hoogst haalbare gaan. Bij een gebrek aan tegenstanders wordt tot teleurstelling van de dames het DSA 8+ veld op zondag niet verroeid.

De zaterdag wordt afgesloten met de Eerstejaars Lichte Dames. Op de NKIR bleek al dat het jongste klassement aan een groeispurt bezig is, getuige het grote aantal inschrijvingen. Op de WinterWedstrijden is dat niet anders; liefst 16 dubbelvieren gaan dit jaar de strijd aan om zich snelste Eerstejaars Lichte Damesploeg van Nederland te kunnen noemen. Onze dames gaan gestuurd door Anne Kraan hun uiterste best doen om deze titel in de wacht te slepen. De WinterWedstrijden is net als voor de overige Eerstejaarsploegen de eerste mogelijkheid om een stap in de goede richting te zetten.

Een druk weekend voor de boeg! Of iedereen überhaupt aan roeien toe zal komen is nog niet helemaal duidelijk. Meteorologische experts, jury en wedstrijdleiding buigen zich op moment van schrijven nog over die kwestie. Voor alle details, deelnemers en tijden verwijs ik u graag door naar bijgevoegde schema’s. Uitkijkend naar een winderig weekend met nieuwe ervaringen en mooie uitslagen voor Njord sluit ik af met een gedachte van onze huisfilosoof, Sjaak Brinks, die treffend verwoordde: “de WinterWedstrijden, waar dromen en realiteit elkaar ontmoeten.”

Zaterdag1 Zaterdag2 Zondag