Voorbeschouwing Heineken Roeivierkamp 2016

Heineken Roeivierkamp

Het 2de weekend van maart staat voor de deur en is ongetwijfeld al enige tijd met dikke uitroeptekens gemarkeerd in vele agenda’s. De populariteit van de Heineken Roeiverkamp neemt ieder jaar weer toe: ook dit jaar zullen naast de Nederlandse deelnemers ploegen te bewonderen zijn uit onder meer Duitsland, Engeland, Ierland, Frankrijk, Spanje, Italië, Noorwegen en Zwitserland. Voor de Eerstejaars zal het beeld van een overvolle Amstel zeker nog lang beklijven, maar ook voor de doorgewinterde roeiers blijft het ieder jaar weer een belevenis om het hoofdstedelijke centrum per boot te belegeren.

Wat de Heineken al 44 jaar uniek maakt, is uiteraard de opzet van de wedstrijd. In het kader van beter goed gejat dan slecht bedacht, kwam een creatieve Nereid ooit op het idee om het allround systeem uit de schaatssport te vertalen naar een roeiwedstrijd. Vier afstanden staan er op het programma (2500 en 250 meter op zaterdag, 5000 en 750 meter op zondag) en de ploegen die op alle nummers sterk voor de dag komen gaan met de eindzege naar huis. Dat er op elke onderdeel ook een afstandsblik te verdienen is, maakt de H4K voor velen extra aantrekkelijk. Kansen voor stayers en kansen voor sprinters, ploegen die beide disciplines onder de knie hebben – de Sven Kramers van de roeisport – zullen voor de algehele winst gaan.

Namens Njord starten afvaardigingen van elke sectie, voor de neutrale toeschouwer keuze te over om aan te moedigen. Veel aandacht gaat uit naar de Oude Acht. Na jaren van afwezigheid start er weer een zware mannenacht in de 1e Divisie. Het project van profcoach Harmen Eefting met als doel deelname aan de Henley begin juli, mag zich dit weekend voor het eerst laten zien op een nationale wedstrijd. De afgelopen weken lieten de mannen in de trainingen  regelmatig zien dat zij over een hoop snelheid beschikken. Roeiend in het vlaggenschip van de K.S.R.V., Njord, mogen de beste roeiers van Middengroep Zwaar met dhr. Röling (Scullgroep) direct aan de bak. De tegenstand is namelijk niet mals: de Holland Acht pakt in aanloop naar de Olympische Spelen nog een wedstrijd mee op eigen bodem en hebben hun zinnen gezet op de Heineken Roeivierkamp. Daarnaast zijn de sterke Henley-Acht van Nereus en de Brabant Acht van de partij. Maar ook Skadi (met drie Varsitywinnaars aan boord), Orca en de Hoop hebben zich niet voor spek en bonen ingeschreven.  Slagman Gründer zal de mannen dit weekend voorslaan, terwijl Jessica van den Heuvel verantwoordelijk is voor het scherpe bochtenwerk op de Amstel.

Alle dames van de Scullgroep komen in actie in Amsterdam. Nicole Beukers en Sophie Souwer starten beiden met hun collega’s van het Aegon Nationaal Roeiteam. Sophie start met de Vrouwen Holland Acht (D1ediv 8+) waar de dames als gedoodverfde favoriet te boek staan. Nicole neemt het in de dubbelvier (D1ediv 4*) op tegen onder meer de Njord/Laga combinatie met Donna Christen, Mieke Wilms, Marie-Anne Frenken en Mirte Kraaijkamp. Met de twee voormalig wereldkampioenen op boeg heeft het ambitieuze jonge slagenpaar een indrukwekkende hoeveelheid ervaring achter zich aan boord. Stuurvrouw Evi van der Graaf zal de dames de kortst mogelijke weg naar de finish wijzen.

De tweede acht van MGZ treedt aan in de 2e divisie bij de zware mannen. De vaste sparringpartner van de Oude Acht krijgt te maken met stevige concurrentie: de twee achten van Laga en de acht van Nereus dromen stiekem al van de overwinning. Aan stuurman Holla de taak om zijn mannen met de juiste calls over de Amstel te loodsen. Voormalig lichtgewicht Chris Westdijk kan eindelijk eens weldoorvoed aan de start verschijnen en vervangt de geblesseerde Weijs op de boegpositie.

De heren Hans van den Berg, Pastoors, Lustermans, Lankhorst en Kramer (Middengroep Licht) combineren voor de gelegenheid met de technische jongens uit Eindhoven. Renske van ’t Oever zal de Njord/Theta-combinatie voorzien van de juiste aanwijzingen. In de 3e voor Lichte Heren vinden we 7 andere ploegen terug, waarvan slechts twee voltallige verenigingsploegen en verder enkel combinaties. Een heus vreemdelingenlegioen waar qua uitslagen van alles mogelijk is.

Ook Middengroep Dames ontbreekt uiteraard niet op de Heineken. Met acht dames die de H4K allemaal al eens wonnen en een zeer ervaren stuurvrouw (Lisa Bleijerveen) weet iedereen aan boord wat er moet gebeuren. Startend in de 2e divisie nemen zij het op tegen Aegir, Skøll en een Gyas/Tritoncombinatie. H.t. praeses Liselore Meijer hoefde niet lang na te denken over de mogelijkheid de geblesseerde Laura Kuiper te vervangen en helpt haar oude ploeggenoten graag uit de brand.

Janette van der Linden, Heleen Middelkoop en Anne Voskamp (Middengroep Lichte Dames) zochten een combipartner voor in de dubbelvier en vonden die in de persoon van Dominique Vrouwenvelder (Saurus). Dat de afstand tussen Saurus en Njord hemelsbreed net wat lastig aan te fietsen is, noodzaakt de dames om het oproeiprogramma maximaal uit te buiten en daar de basis te leggen voor een mooi weekend. De tegenstand is niet mals in de 1e divisie voor de Lichte Dames; naast onze Njord/Saurus-combinatie vinden we een Nereusploeg en een Nereus/Vidar-combinatie, waar vooral de laatste als favoriet geldt, met grote talenten als Anne-Marie Schonk en Amber Kraak aan boord.

Dan resteren ons nog de Eerstejaarsploegen. Zij beleefden hun vuurdoop op de Winterwedstrijden en weten inmiddels iets beter wat ze kunnen verwachten. De mannen van Eerstejaars Zwaar verschijnen ten opzichte van de Winterwedstrijden in een enigszins gewijzigde opstelling. Dhr. de Haan is verhuisd naar de slagpositie en de door blessureleed ontbrekende de Wit wordt vervangen door onze Ierse kolos Power (Middengroep Zwaar). Dhr. Opdam is na zijn uitstapje bij Middengroep Zwaar weer terug op het vertrouwde nest. De mannen mogen het focuspunt van de laatste weken  – de boot beter meenemen onder water – nu tot uiting laten komen in de wedstrijd.

Eerstejaars Licht popelt om zich te revancheren voor een naar eigen zeggen teleurstellend optreden op de Winterwedstrijden. Dhr. Neuteboom is gelukkig weer beschikbaar na een vervelende blessure, waardoor hoofdcoach van der Horst niet nogmaals langs de inweegpolizei hoeft. De mannen laten mooie dingen zien op het Leidse water en zijn vastbesloten in Amsterdam te presteren.

Eerstejaars Dames probeerde na een nette 5e plek op de Winterwedstrijden de afgelopen weken wat meer agressie in hun haal te krijgen om het de naaste concurrentie dit weekend lastig te maken. Met vier verschillende afstanden in het vooruitzicht is er ruimschoots de gelegenheid om erachter te komen of die investering zich zal terugbetalen. Stella de Jong versterkt de gelederen bij onze collega’s uit Leiderdorp, zij valt in bij de Eerstejaars Dames van Asopos de Vliet.

De Eerstejaars Lichte Dames starten door blessureleed van Yara van den Berghe en Mirte Volk in een behoorlijk gewijzigde opstelling. Hulptroepen zijn er in de persoon van Stéphanie Scholtes (Skadi) en Núria Stikvoort (Die Leythe). De dames hebben niets te verliezen en vanuit de underdogpositie gaan zij onverschrokken de strijd aan. Stuurvrouw Anne Kraan weet wat zij kan verwachten. Samen met onder meer Rianne Koene (EJL) Ellen Breedveld (EJD) en dhr. Holla (MGZ) volgden zij in Amsterdam de afgelopen week enkele interactieve stuurlessen onder leiding van oude bekende Willem Jan de Widt (Willem III/ Oud-Njord). Daar stuurden zij de juniorenacht van Willem III terwijl ze ondertussen de ins en outs van de Amstel ingefluisterd kregen van ervaringsdeskundige de Widt. Aan onze stuurlieden de taak om dit weekend te laten zien dat ze niet voor niets midweeks afreisden naar de hoofdstad.

Uiteraard bent u allen van harte uitgenodigd om onze ploegen in actie te zien. Vanaf onze vertrouwde uitvalsbasis, de sociëteit van de  K.A.R. & Z.V. “de Hoop” aan de Amsterdamse Weesperzijde is het uitzicht over het water prachtig. Met de eveneens gunstige weersvoorspellingen belooft het een mooi weekend te worden!

h4k.timetable.2016-page-001