Nabeschouwing Heineken Roeivierkamp 2016

 

Logo Roeivierkamp

De Heineken Roeivierkamp zit er weer op en vanuit lichtblauw perspectief was de zonovergoten 44ste editie er één waar we met een goed gevoel op terugkijken. Een zeldzaam optreden van de bondsploegen op Nederlandse bodem zorgde voor een hoop spektakel, waarbij vooral de afsluitende 750 meter bij de 1ste Divisie zware mannen in het oog sprong. De sterke Oude Acht van Nereus was de Holland Acht te snel af, tot groot vermaak van de massaal aanwezige Nereïden die het hele weekend al stiekem hoopten op een stunt. Ook de Vrouwen Holland Acht en de Dames Dubbelvier (met onze eigen Nicole Beukers) konden rekenen op grote belangstelling. Zij waren wel op alle afstanden soeverein. Niet soeverein, wel indrukwekkend: de Oude Acht van Njord! Namens Njord kwamen verder alle Eerstejaarsploegen, de Dames Clubacht – die voor het eerst sinds jaren in de top 15 eindigde op zaterdag, waardoor de dames ook op zondag van start mochten – het grootste gedeelte van de Middengroepen en de Scullgroep allemaal in actie, en niet onverdienstelijk…

Nicole startte met de Nederlandse Dames Dubbelvier onder het pseudoniem Orca-combi en trof daarin onder meer de Njord/Laga-combi van Donna Christen, Mieke Wilms, Marie-Anne Frenken en Mirte Kraaijkamp. De oppermachtige bondsvrouwen (waar Ilse Paulis een licht geblesseerde Chantal Achterberg verving) bewezen op de goede weg te zijn richting Rio. De Njord/Laga-combi volgde de bondsboot op gepaste afstand en eindigde als 2de in het eindklassement (D1eDiv4*); zij finishten driemaal als 2de en alleen op de 5000 meter was de Proteus/Theta/Laga-combi ze de baas. De scullende dames van de K.S.R.V. konden zodoende met een goed gevoel terug naar Leiden.

Scullende dames heeft Njord ook in Middengroep Lichte Dames. Heleen Middelkoop, Janette van der Linden en Anne Voskamp combineerden voor de gelegenheid met Dominique Vrouwenvelder  van Saurus. Varend in een leenboot van Willem III waren ze niet opgewassen tegen de sterke Nereus/Vidar-combinatie. Wel versloegen ze de andere Nereusboot, alhoewel de verschillen miniem waren: driemaal eindigden beide boten binnen één seconde van elkaar. Door een sterke 250 meter eindigden de lichte vrouwen uiteindelijk op een algehele 2de plaats.

Bij de Eerstejaars Lichte Dames was de voorbereiding op de Heineken door twee blessuregevallen nogal verstoord. Positief gestemd over het feit dat ze überhaupt konden starten, gingen de dames onbevangen en zonder hoge verwachtingen de wedstrijd in. Of, zoals Van Vliet (coach EJLD) het omschreef: ‘No pressure, behalve op het voetenbord’. EJLD eindigde op een gemiddelde 16de plek, waar de aansluiting op de rest van het veld voldoende perspectief biedt om vooruit te kijken.

De Eerstejaarsdames beleefden van alle Njordploegen het meest bijzondere weekend. Zij begonnen met overtuigende winst op de 2500 meter (8:34,8) waar ze liefst vijf seconden voor naaste concurrent Gyas bleven. Onbewust van de uitslag werden de dames opgelijnd voor de direct aansluitende 250 meter. Een onfortuinlijke snoek bij het bouwen naar de start resulteerde in een boot die stil kwam te liggen bij de doorstart, daar waar normaal gesproken topsnelheid gewenst is. Eenmaal op de kant drong het tot de dames door dat zij in korte tijd (1:02,3 om precies te zijn) van koplopers tot hekkensluiters waren gedegradeerd. De zwaarwegende 250 meter maakte een eindoverwinning voor EJD direct onhaalbaar. Niet uit het veld geslagen gingen de dames de volgende dag verder waar ze gebleven waren: winst op de 5000 meter en een knappe 4de plaats op de afsluitende 750 meter. Vol vertrouwen zullen de dames dan ook toeleven naar de Head of the River Amstel, waar ze volgend weekend op hetzelfde water op 8 km de te kloppen ploeg zijn.

Ook Eerstejaars Licht roeide een goede Vierkamp. Zij slaagden erin zich te revancheren voor een enigszins teleurstellend optreden op de Winterwedstrijden. Misschien wel dankzij het uitgebalanceerde dieet van dhr. Van Heijningen. Naar verluidt stopte hij direct na een gezellige inweegsessie een frikandelbroodje en Red Bull naar binnen. Zeker bevorderlijk voor de prestatie zou later blijken: met een 6de en 7de plek op zaterdag, gevolgd door een 6de en 8de plek op zondag, belandden zij op 6de plaats in het eindnotering. Die positie leverde hen de eerste 3 punten op voor het Eerstejaarsklassement. In een veld waar de verschillen zeer klein zijn, biedt de prestatie van de Lichte Heren zeker perspectief richting de komende wedstrijden.

Eerstejaars Zwaar was iets wisselvalliger: na een sterke 6de plaats op de 2500 meter volgde een wat tegenvallende sprint. De 16de plek op 250 meter maakte een goede eindklassering voor EJZ moeilijk. Dat dhr. Heeren na zaterdag met koorts afhaakte, was een extra domper. Maar de zware mannen toonden karakter en veerkracht: met dhr. Verduin als invaller roeiden ze op zondag naar een 11de plek op 5000 meter om daarna sterk af te sluiten met een 6de plaats op 750 meter. Klassementspunten gingen door een uiteindelijke  11de plek niet mee naar Leiden, maar net als bij EJL zijn de onderlinge verschillen tussen de Zware Achten niet gigantisch: volgende week nieuwe ronden, nieuwe kansen!

De mannen van Middengroep Licht konden in een combinatieboot met Thêta (LH3eDiv8+) geen potten breken. Hoewel ze zondag wel beter voor de dag kwamen en agressiever de strijd aangingen, zat er voor de instapploeg niet meer in dan een 8ste plek. In hun meer vertrouwde 4- starten zij aanstaand weekend in het Belgische Seneffe, geen Amstelavonturen meer voor de mannen van MGL.

Ook Middengroep Dames koos voor de acht (D2eDiv8+), maar beleefde een teleurstellend weekend. Zelfs een invallende Praeses kon niet voorkomen dat de acht niet echt wilde lopen. Het resulteerde in een 4de plek binnen een deelnemersveld van vijf achten. Een vreemde gewaarwording voor een groep roeisters die weet hoe het voelt om de snelste te zijn. De uitstap naar het grootste roeinummer krijgt geen vervolg: de dames gaan vanaf nu verder in de 4-, het boottype waar ze in het seizoen de focus op hebben.

Middengroep Zwaar nam in twee achten deel aan de Heineken. Een gedeelte startte in de H2eDiv8+, waar de concurrentie zoals verwacht aanzienlijk was. Roeiend in een gehuurde acht van de Haarlemse vereniging Amphitrite konden de mannen geen echte vuist maken en eindigden op een gemiddelde 8ste plek. Voor volgende week weet de B-acht van MGZ nu wel meteen wat er beter moet: hard werken voor elkaar en je niet gek laten maken door omringende ploegen. In Leiden laten zij regelmatig zien over een goede snelheid te beschikken. Aankomend weekend is het moment om dit te etaleren in wedstrijdomstandigheden.

Oude Acht

De Oude Acht, gevuld met zeven mannen van Middengroep Zwaar en dhr. Röling (Scullgroep), startte in de hoogste divisie (H1eDiv8+). Na jaren van afwezigheid was het mooi om te zien dat er weer een Oude Acht van Njord aanwezig was op de Heineken. Met een mix van ervaring (de heren Gründer, Hoffstedde en Röling zijn allen vierdejaars of ouder), jong talent (de heren Boonstra, Terpstra en de Vreeze beschikken nog over de beginnelingenstatus) aangevuld met derdejaars in de persoon van de heren Gelling en Vink slaagden zij glansrijk voor hun eerste test. Na drie afstanden bezetten ze een 3de plek in het klassement, achter de ijzersterke acht van Nereus en de Holland Acht. Dat de ervaren mannen van Orca er na de 750 meter nog tussenkropen was een kleine teleurstelling, maar niet meer dan dat. Het eerste optreden van de Oude Acht was er één waar de mannen en hoofdcoach Eefting een hoop vertrouwen uit kunnen putten. Dat zij sterke verenigingsploegen van onder meer Vidar en Skadi voorblijven, toont aan dat Harmens Henley Express op de juiste koers ligt. De volgende test wacht over een paar dagen tijdens de Head.

Al met al kunnen we terugkijken op een geslaagd (en zonnig) weekend, waar de prestaties van de Scullgroepdames  en de Eerstejaarsdames blikken opleverden, de rest van de Eerstejaarsploegen ook goed voor de dag kwam en de Oude Acht indruk maakte. Op naar volgende week!