Voorbeschouwing Head of the River Amstel / Seneffe

Head of the River Poster

Aanstaand weekend splitst de wedstrijdsectie van de K.S.R.V. zich op: het grootste gedeelte vinden we terug op de Amstel, maar de mannen van Middengroep Licht en dhr. Bouthoorn reizen af naar het Belgische Seneffe voor een Bourgondisch avontuur bij onze zuiderburen. De Head of the River Amstel is al jaren vaste prik op de lichtblauwe kalender, daarentegen is het enige tijd geleden dat Njordroeiers afdaalden naar het Belgische Centrumkanaal. Wat kunnen we verwachten van onze wedstrijdroeiers?

De Eerstejaars Lichte Dames bijten aanstaande zaterdag het spits af (4D LD 4*; starttijd 13:38). Net als vorige week kunnen zij door blessures helaas niet in de gewenste samenstelling aan de start verschijnen. Ditmaal combineren Wieke van Oostveen en Lotte Pas met twee lichte dames van Orca. Na één gezamenlijke training in Leiden is het oproeiprogramma morgenochtend de laatste mogelijkheid om de Utrecht/Leiden-combinatie lekker op gang te krijgen. Mirte Volk en Yara van den Berghe werken intussen hard aan het herstel en richten zich op een rentree bij aanvang van het kortebaanseizoen.

De enige andere Njordleden die zaterdag in actie komen, zijn de Eerstejaarsdames (4D D 8+; starttijd 16:06). Vol vertrouwen na hun sterke optredens op de lange afstanden tijdens de Heineken Roeivierkamp reizen de dames af naar Amsterdam. In een ongewijzigde opstelling staan zij voor de taak om het kunstje te herhalen op het 8 kilometer lange Amsteltraject. Gevraagd naar de verwachtingen wist hoofdcoach dhr. Bonenkamp te melden: ‘wat gij niet wilt dat u geschiedt, doet dat ook een ander niet’. Hoe dergelijke moraalridderlijke uitspraken precies verband houden met het roeien van zijn dames blijft gissen. Zolang EJD er hard op gaat, stellen wij geen moeilijke vragen. Stuurvrouw Ellen Breedveld start zaterdagmiddag direct achter de vrouwen van Gyas, die er afgelopen weekend met de eindoverwinning vandoor gingen. Reden genoeg om  er direct vol in te vliegen voor de dames.

Zondag komen alle mannenploegen en de Dames Club 8+ (DCl 8+; starttijd 11:42) in actie. De heren van Eerstejaars Licht (4D L 8+; starttijd 11:06) mogen het goede voorbeeld geven. Het is de laatste keer dat Simon Maas (De Eem) de mannen uit de brand helpt; vanaf de Varsity hoop dhr. Van Beek weer wedstrijdfit te zijn. Na het goede resultaat van vorig weekend weten de mannen wat er moet gebeuren om verder op te schuiven in een veld waar de verschillen zeer klein zijn. De opdracht van hoofdcoach dhr. Van der Horst is dan ook helder: ‘wij willen punten, dan zijn we blij’.

De Oude Acht (1D 8+; starttijd 14:00) gaat de strijd aan om de Blauwe Wimpel (de prijs voor de beste verenigingsacht). De mannen lieten op de Heineken zien niet te misstaan in het hoogste veld voor de zware mannen. Bij afwezigheid van de Holland Acht, zijn de flink gewijzigde Nereusboot en een sterke afvaardiging uit Delft (Laga won de Tweede Divisie op de Heineken) de favorieten voor de winst. De enige andere concurrent is de verenigingsacht van Skadi, die er op de H4K niet aan te pas kwam.

Direct startend achter de Oude Acht: de tweede acht van Middengroep Zwaar (2D 8+; starttijd 14:03). Na de tegenvallende Heineken kunnen de mannen de acht kilometer richting Ouderkerk maximaal benutten om zich te revancheren. Ten opzichte van vorige week is er één wijziging: dhr. Power is terug van weggeweest en vervangt dhr. Bouke Algie. Slechts twee tegenstanders schreven zich in: een verenigingsacht van Proteus en een Skøll/Okeanos/Phocas/Proteus-combinatie. In de laatste boot treffen onze mannen goede bekende Koen Metsemakers (Phocas). Beide boten eindigden vorige week boven de zware mannen van Njord. Zondag zijn de rollen hopelijk omgedraaid.

De Jonghe Acht sluit de dag af (4D 8+; 14:16). Nu dhr. Heeren weer hersteld is en ook dhr. Heetveld weer fit genoeg is om aan  de start te verschijnen, kunnen de mannen van Eerstejaars Zwaar zondagmiddag flink aan de bak. Met een 11e plek op de 5000 meter van de Heineken is er voor EJZ nog wel wat progressie mogelijk op de langere afstanden. De kilometers richting Ouderkerk zijn uitermate geschikt om daar een begin mee te maken.

Op de zondag wordt er ook geroeid in België: de Têtes de Rivière Internationales de Seneffe welteverstaan. Klinkt duur, maar het is gewoon (bijna) rechtdoor op een kanaal. Zes kilometer knallen op een kleine 300 kilometer van Leiden, of zoals hoofdcoach dhr. Algie het treffend verwoorde: ‘echte mannen roeien in België’. Of het echte mannen zijn, kunnen ze daar direct laten zien. Dhr. Bouthoorn gaat na zijn vuurdoop tijdens de Winterwedstrijden opnieuw de strijd aan in de skiff (M 1 x; vanaf 10:00). Een maand na de Delftse achtervolgingswedstrijd kan hij de progressie van de tussenliggende trainingen omzetten in een mooi resultaat op België grondgebied.

In hetzelfde veld roeit ook dhr. Huberts. Doorgaans een lichtgewicht, maar tot groot verdriet van helemaal niemand worden er in Seneffe geen lichte velden uitgeschreven, zodoende kunnen dhr. Huberts en de rest van Middengroep Licht de zoutloze pannenkoeken even achterwege laten. Dhr. Huberts treft naast zijn eerdergenoemde verenigingsgenoot ook vierentwintig Belgische skiffeurs en slechts twee landgenoten. Naast Nard Onderwater (Argo) springt vooral de naam van Simon van Dorp (Willem III) in het oog. Hard onderwater is geen enkel probleem voor de man die kortgeleden nog vaste meetrainer was bij de bondsselectie van de zware mannen.

In de tweezonder (M 2 -) vinden we dhr. Jelle Algie met zijn vaste partner: dhr. Peters. Beide mannen probeerden in de afgelopen weken verschillende opstellingen uit om wat technische punten op een andere manier aan te pakken. In Seneffe zal Jelle de boot echter weer voorslaan, aan Peters de taak hem daarin goed te ondersteunen. Naast enkele Belgische concurrenten treffen de mannen ook Nederlandse deelnemers. Naast twee boten van Argo vaart er ook een Amstel/Willem III-combinatie en een Willem III-boot met Junioren Wereldkampioenen Koen van den Herik en Jaap de Jong aan boord. Vooral die laatste ploeg zal niet voor minder dan een eerste plaats naar Seneffe afreizen.

In het middagblok starten tot slot de heren Hans “Hansie” van den Berg, Pastoors, Lustermans en Lankhorst (M 4 -; vanaf 14:00). Na een periode waarin zij in gestuurde nummers roeiden (4+ op de Winterwedstrijden en 8+ op de Heineken) verschuift de focus nu naar de 4-; de boot waar ze tijdens het seizoen hard in willen varen. De langebaanwedstrijd in Seneffe biedt hen de gelegenheid de nodige wedstrijdervaring op te doen. De concurrentie bestaat uit twee boten vol Argonauten en een Belgische vier uit Gent.

Weer een vol weekend voor de boeg, de laatste langebaanwedstrijden voordat roeiend Nederland omschakelt naar het kortebaanseizoen. Pak die laatste kans en steun onze roeiers vanaf de Amsterdamse Weesperzijde of doe eens gek en stap in de auto richting Wallonië om onze roeiers in den vreemde aan te moedigen!