Nabeschouwing Head of the River Amstel / Seneffe

 

Dames Head Gyas
Eerstejaars Dames in achtervolging op Gyas. © Richard Steenvoorden

8 km strijden op de Amstel: honderden ploegen gingen in de afgelopen dagen de uitdaging aan tijdens de Head of the River Amstel. Bij de één ging dat succesvoller dan de bij de ander: vuistregel lijkt dat de bootsnelheid drastisch afneemt wanneer het zelfmedelijden het wint van no-nonsense doorbikkelen. Al staat als een paal boven water dat 8 kilometer hard roeien niemand in de koude kleren gaat zitten. Net als op de Heineken, ging op de Head ook blik mee naar Leiden. De Eerstejaarsdames voeren een indrukwekkende race en waren iedereen te snel af. Over de hele linie werden echter, vooral bij de Eerstejaars, goede uitslagen gevaren en ook de Oude Acht toonde een week na de eerste wedstrijd dat hun sterke optreden op de Heineken geen toevalstreffer was. Positieve conclusies trok ook profcoach dhr. Eefting: ‘in mijn tijd op Njord kan ik me niet herinneren ooit een betere Head meegemaakt te hebben’. Zelfs het Leidsch Dagblad had aandacht voor de prestaties van de K.S.R.V. De mannen van Middengroep Licht beleefden tegelijkertijd een mooi weekend in het Belgische Seneffe: in de vierzonder blikten zij op de 6 kilometer lange Têtes de Rivières Internationales de Seneffe.

© Leidsch Dagblad, 21 maart 2016
© Leidsch Dagblad, 21 maart 2016.

De organisatie van de Head kwam ten opzichte van vorig jaar met enkele innovatieve aanpassingen in het blokkenschema. Dit zou onder meer moeten leiden tot betere man/vrouw verdeling over de twee wedstrijddagen en lekker vroeg inwegen voor de lichte wedstrijdroeiers. Nu is lekker vroeg al een nogal contrasterende combinatie; lekker inwegen is per definitie een illusie. Toch werden zowel de Eerstejaars Lichte Dames als Eerstejaars Licht geacht zich voor dag en dauw te melden op de weegschaal bij de kilokolonel. Dat dit niet de goedkeuring van een ieder kon wegdragen, is geen verrassing.

De Eerstejaars Lichte Dames lagen zaterdagochtend zodoende als eerste Njordploeg op het water. Voor de gelegenheid combineerden zij met twee zeer mondige Orcanen. Dat ging helemaal niet onverdienstelijk, tot de dubbelvier van het oprukkende Phocas ter hoogte van de Rozenoordbrug voor oponthoud zorgde. Het gele gevaar uit Nijmegen werd bestuurd door een dame wier levensgevaarlijke capriolen tot twee verschillende botsingen leidde. Protest mocht niet baten; de kamprechter oordeelde juist dat de Orca/Njord-combi niet voldoende week voor de opkomende ploeg. Het leverde ze 15 strafseconden en een uiteindelijke 15de plek op. Het streven is om op de Varsity weer met een voltallige en fitte verenigingsboot op het water te liggen.

De enige andere ploeg die op zaterdag in actie kwam waren de Eerstejaarsdames. Na hun afstandsblikken op de Heineken Roeivierkamp hield de concurrentie rekening met onze dames. Veel last van druk leek EJD echter niet te hebben; ze hielden het hoofd uiterst koel en door het strakke stuurwerk van Ellen Breedveld kon er effectief op de sterke ploeg van Gyas gejaagd worden. De spanning op de kant was wel aanzienlijk: de eerste tussentijd onthulde een achterstand op Gyas van slechts een halve seconde. De dames raakten gaandeweg steeds meer op stoom en bogen de minieme achterstand om naar een voorsprong van 3 seconden bij de Hoerenbocht. Op de meet was dat gegroeid tot een marge van ruim 7 tellen op de Gyasvrouwen; 28:05,5 versus 28:12,9. Winst op de Head voor een vrouwenacht van Njord is al weer jaren geleden en geeft de dames naast 10 klassementspunten ook veel vertrouwen in de voorbereiding richting de Varsity: zijn ze ook op de kortebaan de snelste van Nederland?

De mannen van Eerstejaars Licht mochten op zondagochtend als eerste aan de bak. De druilerige Amsterdamse ochtend wees niet direct op spanning en sensatie, maar daar bracht de Njord/Eem-combinatie snel verandering in. De lichte heren vlogen uit de startblokken en waren bij de eerste doorkomst de snelste ploeg van allemaal. Al snel kropen ze naar de boot van Vidar; ondermeer dankzij de zeer bekwame stuurvrouw van de Vidraten duurde het zeker een paar honderd meter voor de oprukkende Njordboot er helemaal voorbij was. Wat volgde was een nieuwe achtervolging, ditmaal op de lichte mannen van Asopos. Hoewel het gat aanzienlijk was, slaagde EJL er in om de burenruzie ruim voor de finish in hun voordeel te beslechten. Voor het lichtblauwe coachkader en ondergetekende een ultiem genot om met een brede grijns die afgrijselijke paarse jasjes voorbij te fietsen met de eindstreep in zicht. De knappe race van Eerstejaars Licht resulteerde uiteindelijk in een 3e plek (26:41,9) achter Laga (26:14,5) en Skøll (26:20,8). Absolute topfavoriet Gyas moest de strijd noodgedwongen staken: na een clash met Asopos vroeg in de wedstrijd was doorroeien onmogelijk. Onze mannen profiteerden maximaal (6 klassementspunten gingen mee naar Leiden) en bevestigden nogmaals de stijgende lijn te pakken te hebben.

EJL1
De mannen van Eerstejaars Licht met hun coaches © Elisabeth Möller

De DamesClub8+ liet de Head ook niet aan zich voorbij gaan. Wegens ziekte verving ervaren kracht Pauline Bakker (EJD 2014) Esther Peeters. Dat pakte niet verkeerd uit: de dames voeren naar een schappelijke 10de plek (van 23 deelnemers) en bezetten nu een 8ste plaats in het klassement van de Kruithuisbokaal, waar de onderlinge verschillen zo klein zijn, dat alles nog open ligt.

’s Middags voeren alle zware mannenachten van de K.S.R.V.: de Oude Acht, de acht van Middengroep Zwaar en de Jonghe Acht. In een tijdsbestek van ongeveer 15 minuten werden alle zware mannen weggestart. Hoewel de Oude Acht een degelijke race voer, kwamen de mannen niet echt in de buurt van de boten van Laga en Nereus, beiden bleken nog net een maatje te groot. Wel slaagde de Oude Acht (3de plaats, 24:02,9; Nereus 1ste in 23:24,9) erin om de boot van Skadi – vol met Varsitywinnaars en voormalig bondsroeiers – voor te blijven: knap! Er is niettemin zeker verbetering mogelijk, weten zowel roeiers als coaches.

De acht van Middengroep Zwaar (Tweede Divisie) was erop gebrand een strakkere race neer te zetten dan de optredens tijdens de Heineken Roeivierkamp. Tegen een regenboogknorrencombinatie en een verenigingsacht van Proteus slaagden zij in deze opdracht. Hoewel ze niet verder kwamen dan een 3de plaats (25:43,7; Skøll/Okeanos/Phocas/Proteus 1ste in 23:53,4), was het vertoonde roeien beter dan vorige week. De mannen gaan de komende weken in de kleinere nummers aan de slag om op de Varsity in de 4+ weer mee te doen om de knikkers.

Eerstejaars Zwaar voer lange tijd een degelijke race. Vorige week eindigden zij als 11de op de 5000 meter, alles daarboven kon zodoende als winst beschouwd worden. De uiteindelijke 8ste plek (26:05,9; Laga 1ste in 25:06:9) is goed voor 1 klassementspunt en dat stemt tot tevredenheid, maar er had net wat meer ingezeten. Onder leiding van stuurvrouw Dorinda Bolte liepen de mannen na een chaotische passage van de Rozenoordbrug hard in op Saurus. Hoewel ze bijna langszij waren, slaagde EJZ er niet in om door te trekken: Saurus maakte dankbaar van de gelegenheid gebruik en kon wegvaren. Het hoort bij de grillen van een Eerstejaarsploeg, maar aan de mannen was direct te merken dat ze zich dit niet meer zullen laten gebeuren: dat is de goede houding! Met de Varsity in het vooruitzicht, kijkt EJZ uit naar het kortebaanseizoen en slijpen zij de messen voor de eerste boord-aan-boordontmoeting met de zware Eerstejaarsachten uit het hele land.

© Elisabeth Möller
Oude Acht (voorgrond) en Eerstejaars Zwaar (achtergrond) zetten uit. © Elisabeth Möller

Een heel stuk verderop in het Belgische Seneffe werd ook geroeid. Op het lange kanaal tussen Brussel en Charleroi, ter hoogte van Seneffe, mochten dhr. Bouthoorn en dhr. Huberts als eerste hun kunsten vertonen. In een veld van 19 skiffeurs eindigden zij op een 8ste (Huberts) en 12de (Bouthoorn) plaats. Dhr. Jelle Algie en dhr. Peters waren goed voor een 3de plaats in de open klasse voor de twee zonder stuur. Eindigend achter de Juniorenwereldkampioenen Jaap de Jong en Koen van den Herik en vlak achter de Willem III/Amstel-combinatie completeerden de mannen zo een Nederlands podium op Belgische grond. De mannen van Middengroep Licht bewaarden het beste voor het laatst: Hansie Hans, Pastoors, Lustermans en Lankhorst voeren in de 4- de snelste 6 kilometer van allemaal! In de open klasse waren ze onder meer de zware mannen van Argo te snel af. Een mooie trip naar België werd beloond met een tastbare herinnering in de vorm van een heuse beker.

Bekertje Hans
Belgische buit © Privé archief Hans

In Nederland sloten de startende ploegen en coachkaders af tijdens het traditionele Headdiner in de Woo Ping waar zij indrukwekkende hoeveelheden Pekingeend, Babi Pangang en vooral gebakken banaan naar binnen werkten en een ieder genoot van een dispensatiebiertje. Als alle darmkanalen morgenochtend weer op orde zijn, gaan we over op de orde van de dag: roeien. Richting de Varsity schakelt roeiend Nederland om naar het kortebaanseizoen om vanaf begin april de strijd naast elkaar aan te gaan. De wedstrijdsectie van Njord is in ieder geval op de goede weg!