Voorbeschouwing Varsity 2016

Varsity Sticker

Zondag 10 april 2016 is nabij, de Varsity is binnen handbereik. Ongeëvenaard in velerlei opzichten, dat is tijdens de 133ste editie van de Nationale Universiteitsroeiwedstrijden niet anders. Ook in 2016 staat het evenement op eenzame hoogte wat betreft prestige en aandacht vanuit de Nederlandse roeiwereld. In de loop der jaren uitgegroeid tot een wedstrijd van haast mythische proporties is de Varsity hét paradepaardje van het vaderlandse roeien. Niet vies van een beetje chauvinisme menen sommigen dat winst op de Varsity zelfs vergelijkbaar is met Olympisch eremetaal. Uiteraard refereert men dan aan de gouden blikken voor de winnende Oude Vier. Bij dit hoofdnummer waar elke vereniging zijn beste boot op het water legt, ontbreekt de K.S.R.V. vanzelfsprekend niet. Naast de Oude Vier trekt ook de rest van de wedstrijdsectie richting Houten.

RoeiNed negeerde hen volledig in de voorbeschouwing, de onvolprezen experts van het Varsity Magazine gokken op een 4de dan wel 3de plek voor de Oude Vier en binnen de eigen gelederen blaast men bewust niet al te hoog van de toren. Bescheidenheid siert de mens en vanuit die underdogpositie gaat een mix van ervaren krachten (Peter Gründer, Floris Röling) en aanstormend talent (Wouter Gelling, Sjoerd de Vreeze) de uitdaging aan. Stuurvrouw Jessica van den Heuvel heeft na sterke optredens op de Amstel voor het eerst de touwtjes in handen tijdens het hoofdnummer op het Amsterdam-Rijnkanaal. Na de Head verschoof de focus van de Oude Acht naar de Oude Vier en aanstaande zondag wordt duidelijk of de mannen in de tussenliggende weken een succesvolle omschakeling hebben gemaakt.

Niet onvermeld mag blijven dat er een heuse botenruil plaatsvond tussen de Oudste en de Edelste. Waar Triton al jaren te kampen heeft met een schrikbarend gebrek aan zware verenigingsroeiers – afgezien van bondsroeiers Kaj Hendriks en Harold Langen, gaat het bootgemiddelde van Njord dit jaar richting de 100 kg. Het slagschip van de donkerblauwe vereniging, de Prof. Dr. Gerard ’t Hooft is om die reden tijdelijk verhuisd naar de Morsweg. Met drie lichte pikken aan boord is de kleinere, minder zware A.B.M. Wabeke-Meeuwisse voor de Tritonezen een verademing. De echte opportunist heeft aanstaande zondag dus twee ijzers in het vuur: wanneer het lustrerende Triton er met de winst vandoor gaat, is dat natuurlijk dankzij onze boot en vice versa.

Als gezegd is er voor alles met een lichtblauw hart genoeg te zien aanstaande zondag. De dames van de Top C4+ zullen rond de klok van 10 als eerste de beruchte klotsbak betreden. Aan hen de taak om in de Overnaadse Vier een snelle tijd neer te zetten in de time-trial, om zo een plek in de A-finale te verdienen.

De Eerstejaars Dames mogen om 10:40 los. Na hun winst op de Head is de grote vraag of zij in het kortebaanseizoen deze lijn doortrekken. Vertrouwen is er zeker, ook omdat de dames op de 2500 meter van de Heineken de snelste waren. Vorig weekend werd op de Willem-Alexanderbaan met alle Eerstejaars de boord-aan-boordsituatie nagebootst die vanaf de Varsity vaste prik is. Hoewel men qua vlothondjes op de Varsity helaas niet kan tippen aan die van de WAB-sparsessie, gaan de dames er alles aan doen om wel de zeer sterke halen van daar te reproduceren. In de 3de voorwedstrijd start EJD te midden van Aegir en Asopos in baan 2. Skadi en Skøll vullen de overige banen. De werpheupen uit Leiderdorp vormen op basis van het tot op heden puntloze seizoen niet het grootste gevaar; de Aegirdames gingen daarentegen nog nooit zonder punten naar huis. De sterke ploegen van Gyas en Orca lootten beiden een andere voorwedstrijd en zien we pas in een eventuele finale terug.

Annette Zeilstra en Willemijn Tiktak (EJD) varen voor de gelegenheid  samen met twee adoptiedames waarvan de roots liggen bij de corporale roeivereniging uit Groningen. Na een goede eerste indruk op het trainingskamp starten ze in de vier bij de Dames Beginnelingen (11:15; DB 4+). Anne Koets zal de dames sturen. De weg naar een beginnelingenblik is lang en in dit geval bezaaid met liefst 10 andere ploegen die in de zucht naar onsterfelijkheid zijn beland in de enige vrouwelijke variant op het hoofdnummer.

De eerste ongestuurde boot van de K.S.R.V. die het Amsterdam-Rijnkanaal doorklieft, wordt bemand door dhr. Algie en dhr. Vink (Middengroep Zwaar). In de H. Wamsteker mogen ze vanuit baan 1 richting finish. Algie en Vink krijgen aan de rechterkant gezelschap van Thêta, Nereus, Skøll en Skadi, op links is er maar één tegenstander om rekening mee te houden: de wal. Om 10:45 (N2-) schiet het tijdelijke tweezonderteam uit de startblokken.

Een kwartier later worden we getrakteerd op het feest dat lichte damesroeien heet. Het zeldzame fenomeen doet zich voor dat onze dames in een combinatieploeg varen; iets dat op de Varsity enkel in uitzonderlijke gevallen wordt toegestaan. Wegens de langdurige blessures van Yara van den Berghe en Mirte Volk combineren Wieke van Oostveen  en Lotte Pas met twee lichte dames van Laga. Rood-wit-blauw vaart in baan 4 en treft in de voorwedstrijd onder meer de sterke klassementsleider Gyas. De Njord/Laga-combinatie zou het Saurus, Aegir en Orca echter lastig moeten kunnen maken. Coaches Mandy van der Walle, dhr. Van Vliet en Wietske Wesseling zagen de dames vanaf het Trainingskamp veel progressie maken en reizen met vertrouwen af naar Houten.

11:35 staat bij de mannen van de Jonge Acht in het geheugen geprent. In voorwedstrijd 2 kunnen Thêta, Nereus en Skadi hun borst nat maken. Eerstejaars Zwaar boekte sinds de laatste wedstrijd veel vooruitgang en zette de laatste week zeer rappe tijden op de klokken. Voor slagman de Haan wordt het een bijzondere dag; de eerste keer starten op het water waar zijn vader in ’86 en ’87 zegevierde met de Oude Vier. De Haan senior sprak tijdens het Varsity Diner over het belang van vertrouwen; vertrouwen in elkaar, in de ploeg en in het eigen kunnen. Gemotiveerd en geïnspireerd zal EJZ op jacht gaan naar punten én een gooi doen naar blik.

De liefhebbers van zware mannen kunnen na de Eerstejaars Zware Achten rustig blijven zitten: twee boten van Middengroep Zwaar starten direct aansluitend (O4+ ; 11:45 en 11:50). Gedurende het Trainingskamp kon er naar hartenlust gespard worden met de Oude Vier en zware vieren van onder meer Skadi en Asopos. Beide boten lieten daar regelmatig zien over een goede snelheid te beschikken. Gunstige bijkomstigheid: de Njordboten ontlopen elkaar in de voorwedstrijden. In voorwedstrijd 1 nemen de heren Brinks, Van Hees, Duvekot en Elenbaas (Njord 1) het op tegen twee bordeauxrode vieren en een Rotterdamse afvaardiging. Mits de heer Holla weer bekomen is na de inspirerende Varsity Prognose Vergadering staat niets een mooie race in de weg. De heren Boonstra, Power, Verbon en Kroos (Njord 2) treffen uiterst rechts twee Lagaboten en worden zelf omgeven door Orca en Okeanos. Anne Voskamp (Middengroep Lichte Dames) valt op verzoek van de mannen in als stuurvrouw in verband met de tijdelijke afwezigheid van Jessica van den Heuvel (Oude Vier).

Voordat het geweld van de Oude Vieren losbarst is het eerst nog de beurt aan de Eerstejaars Lichte Achten (11:55). Zondag start Eerstejaars Licht voor het eerst dit seizoen als volledige acht: de heer Van Beek is weer volledig inzetbaar. Na het sterke optreden op de Head blijven de lichte heren omhoog kijken op de ranglijst. De loting is gunstig te noemen: Naast de sterke boot van Laga (1ste plaats in het klassement) stuiten onze mannen op Orca, Vidar en Euros; drie ploegen uit de onderste regionen van het klassement. Mogelijkheden om de finale te bereiken zijn er zeker, aan EJL om die kans te verzilveren.

Iets na het middaguur is het dan eindelijk tijd voor de Oude Vier, loting plaatste hen in voorwedstrijd 3 (12:20), hiermee ontlopen de mannen in elk geval de vieren van Nereus, Skadi en Proteus, stuk voor stuk ploegen die meedoen voor de winst. Vanuit baan 3 neemt de Oude Vier het op tegen Skøll, Argo, Phocas, Laga en Vidar. Vooral die laatste twee zijn ploegen om rekening mee te houden. Boord-aan-boord kunnen Floris Röling en Koen Metsemakers (Phocas) alvast de trainingen inplannen voor volgende week. De combipartners zijn aanstaande zondag voor even concurrenten: Koen slaat de Oude Vier van Phocas voor. Kansen op een finaleplek zijn er zeker, aan de Oude Vier om morgen aan te tonen dat Njord ook zonder Stef Broenink een degelijke vier op het water kan leggen.

Nauwelijks bekomen van de Oude Vieren kunt u zich opmaken voor een veld waarin Njord vorig jaar oppermachtig was, we hebben het dan natuurlijk over de Dames Senioren A 4-. Middengroep Dames is net als vorig jaar met twee boten van de partij. Minder geluk bij de loting dan de zware mannen, want beide boten starten in voorwedstrijd 2 (DSA 4-; 12:30). Het wordt een altijd gezellig blauw onderonsje tussen tweemaal Njord en tweemaal Triton. In de J.L Veenhoven gaan Lisa van der Geest, Jennifer Breet, Laura Kuiper en Ida van Dorp het de Utrechtse dames zo lastig mogelijk maken. Bjarny van der Linden, Brechtje Jansen van Rosendaal, Eva van der Bent en Judith van der Pluym bestoken in de I.E.M. Eijs de Tritondames vanaf de andere kant. Gunshow on tour!

Nadat de heren van de TopC4+ de scheepvaartpauze inluiden met een time-trial in de Overnaadse Vier en iedereen het ochtendblok van de 133e Varsity rustig heeft laten bezinken is het tijd voor het allesbeslissende middagblok. Daar waar het kaf van het koren gescheiden is en de jongetjes mannen worden. Uiteraard streven we naar finales vol met Njordploegen, enkele plekjes staan echter al vast: de mazzelaars met directe finale.

Zo is daar dhr. Huberts in de skiff (LB1x; 14:40). De man die coschappen weet te combineren met wedstrijdroeien is wel te porren voor een baantje Amsterdam-Rijnkanaal en nu hij in de skiff steeds beter uit de voeten kan, is hij aanstaande zondag zeker niet kansloos voor eremetaal.

Ook Hans ‘the Mean Machine’ van den Berg en dhr. Pastoors mogen directe finale varen (LN2- ; 15:20). Bij gebrek aan tegenstanders in het vierenveld besloten de mannen van Middengroep Licht de plannen om te gooien en met een select gezelschap in de twee zonder te stappen. Hoewel Hans en Pastoors slechts enkele trainingen samen voeren, is de snelheid van de boot alleszins redelijk en is ook hier een verrassing niet uitgesloten.

Dan resten ons nog twee nummers, zeker niet de minste: de gestuurde tweeën. Allereerst de SA 2+ (ook wel Oude Twee genoemd) om 16:20. De brute kracht van de heren Hoffstedde en Terpstra leidde afgelopen trainingskamp tot harde tijden en gebroken dolpennen. Gebroken dolpennen laten zij morgen liever achterwege, harde tijden zeker niet. Aan dhr. Koster de nobele taak om het Zwanennestduo in een rechte lijn van start tot finish te geleiden.

Ook in een gestuurde twee: het Collegium van L.S.V. Minerva. Praeses Collegii Max Grapperhaus en Assessor Primus Collegii Nanne van Werkum werken zich al wekenlang in het zweet onder de bezielende leiding van onze Praeses, mej. Meijer. Morgen roeien zij in de Hektor, de twee der tweeën. Dat de 500 meter van de Overnaadse Twee tot één van de absolute hoogtepunten van de dag behoort, behoeft uiteraard geen nadere toelichting. Quaestor Collegii Frank van der Wal heeft de touwtjes in handen en nadat de boot afgelopen week minutieus geprepareerd is door Marijn Algie lijkt niets een overwinning nog in de weg te staan.

Een grote Njorddelegatie – zowel roeiers als toeschouwers –  trekt morgen richting Houten en dat is niet voor niks. Het belooft een mooie dag te worden; Njord is er klaar voor!

Definitief_tijdschema_V133-page-001