Nabeschouwing Varsity 2016

IMG_9484

Varsity 133 zit erop, en dat ging allerminst geruisloos. Zon in overvloed, massaal aanwezige toeschouwers en een spannende Oude Vier-finale: alle ingrediënten voor een mooie Varsity waren present. Voor de neutrale roeiliefhebber dan, want toen de beste Oude Vieren van Nederland om 17:00 de start uit vlogen, was het vlaggenschip van de K.S.R.V. al lang en breed ingepakt. We kunnen er lang of kort over praten, maar van de scenario’s die er op 10 april 2016 mogelijk waren, was dit voor de Oude Vier van Njord één van de slechtst denkbare. Hoewel de verwachtingen niet torenhoog waren, kwam een 4e plaats in de voorwedstrijd – achter Phocas, Vidar en Laga – toch hard aan. De 133e editie van de nationale universiteitsroeiwedstrijden gaat niet de boeken in als één van de meest succesvolle voor de K.S.R.V. Toch waren er ondanks een karige oogst – alleen het Collegium van Minerva ging met blik naar huis na winst in de Overnaadse Twee – zeker ook lichtpunten in Houten.

Met name de Eerstejaars ploegen kwamen sterk voor de dag. Zowel de Eerstejaars Dames als de Eerstejaars Lichte Dames eindigden op de 1ste plaats in de voorwedstrijd. Hoewel EJD sinds het langebaanseizoen tot de favorieten behoort, waren de zenuwen aanwezig bij de coaches op de kant. Pas na de overtuigende winst in de voorwedstrijd  brak er weer een stevige glimlach door. Die was zeker bij hoofdcoach Eefting de eerste paar uur niet van z’n gezicht te krijgen. Want even later wisten ook de Lichte Dames hun voorwedstrijd winnend af te sluiten, de Njord/Laga-combinatie hield zelfs klassementsleider Gyas uit de A-finale.  Ook de zware mannen openden sterk met hun 2e plaats achter de latere winnaar Nereus. Een finaleplaats op de Varsity voor Eerstejaars Zwaar kwam de laatste jaren zelden voor.  Hoewel Eerstejaars Licht een finale misliep (3e in de voorwedstrijd), bood ook dat optreden perspectief: in een veld waar het gat tussen de snelste en de langzaamste boot na 2 kilometer rond de 10 seconden zit, blijft alles mogelijk.

IMG_9479

Bij de Middengroepen bereikten zowel de dames als de heren met één boot de finale. Lisa van der Geest, Jennifer Breet, Laura Kuiper en Ida van Dorp waren hun ploeggenoten en twee Tritonboten ruimschoots te snel af in de voorwedstrijd, die zij zodoende winnend afsloten. In de finale kwamen ze er weliswaar niet aan te pas (3e; 8:12,00) tegen de ervaren Nereusdames (1ste ; 8:01,44) en de boot van Skøll (2de; 8:04:48), maar hun optreden schepte vertrouwen richting de Westelijke.

Bij Middengroep Zwaar liep de Varsity door het mislopen van de finale voor de heer Brinks en consorten uit op een teleurstelling. Dat ze niet hoefden af te riggeren was slechts een pleister op de wond. Datzelfde lot was ook de heren Algie en Vink beschoren: hun 4e tijd (7:36,25) – een kleine 7 seconden achter de mannen van Skadi (7:29,90) – was onvoldoende voor een finaleplaats.  De heren Boonstra, Power, Verbon en Kroos slaagden er wel in de finale te bereiken, maar eenmaal daar konden zij het de ploegen van Laga (1ste ; 7:24,19) en Nereus (2de ; 7:31,24) niet echt lastig maken. Anne Voskamp stuurde hen naar een 4de plaats (7:42,90).

Ook in de directe finales van onder meer de heren Huberts (MGL; LB1x; 3e plaats), Hanszel en Pastoors (MGL; LN2-; 4e plaats) en Hoffstedde en Terpstra (MGZ; SA2+; 2e plaats) viel het dubbeltje de verkeerde kant op. Anderzijds is de wedstrijdervaring op het moeilijke water in Houten voor Huberts zeker van waarde en had de race van de Lichte Nieuwelingen twee zonder heel anders af kunnen lopen als ze de kant van iets minder dichtbij hadden bekeken. Bij de SA2+ speelde een pijnlijke nekblessure de heer Hoffstedde parten, desondanks lagen ze lange tijd voor – zij het met een miniem verschil –  en wisten de Henleygangers van Nereus pas net voor de streep langszij te komen.

Vaak net niet dus, op de Varsity van 2016. Dat gold ook voor de finales van de Eerstejaarsploegen. In moeilijk water kwamen de Lichte Dames tot een 6de en de Zware Mannen tot een 5de plaats. De Eerstejaars Dames kwamen nog het dichtste bij een overwinning (2de ; 7:36,87), maar moesten de winst aan de Gyasdames laten (7:33,69). Klassementspunten werden er zodoende wel gesprokkeld op het Amsterdam-Rijnkanaal.

IMG_9724

Uiteraard werd er ook nog geroeid in Overnaads materiaal. Zowel de Dames als de Heren van de Top C4-en startte voor de gelegenheid in de W. Algie met bijpassende tulpenbladen. Zij dienden zich via een time-trial te plaatsen voor een eventuele finale. De 8ste tijd (8;48,38; Triton 1ste in 8:11,49) van de Dames bleek daarvoor niet genoeg. De 7:50,57 van de Heren was echter goed voor 4de plaats (Laga 1ste in 7:30,28), die hen toegang gaf tot de finale. Ook hier lieten de Heren zich gelden, maar meer dan een 3de plaats (8:55,83; Aegir 1ste in 8:36,43) zat er voor de Top C4-mannen niet in.

Voordat de Oude Vier van Nereus er op indrukwekkende wijze met de gouden blikken vandoor ging, stond er nog een nummer op het programma dat zeker niet onvermeld mag blijven. De Overnaadse Twee over 500 meter waar de corporale moederverenigingen haar Bestuursgangen voor afvaardigen. Zo ook onze L.S.V. Minerva. In enkele weken tijd werden Assessor Primus Collegii Nanne van Werkum en Praeses Collegii Max Grapperhaus klaargestoomd voor het moment van de waarheid. Het zeer beheerste stuurwerk van de Quaestor Collegii Frank van der Wal en het doorzettingsvermogen van de harde kern van het Collegium leverde hen naast eeuwige roem en een blije Praeses Njord ook zilveren Varsity-blikken op. Zij waren de boten van Amsterdam en Delft te snel af. De prominenten uit Rotterdam en Wageningen hadden zelfs meer dan twee keer zoveel tijd nodig als de lichtblauw getinte 3:42,21. De bestuurders uit Groningen en Utrecht maakten het nog bonter: te veel voheid aan boord om de boot drijvende te houden maakte een ingreep van de Reddingsbrigade noodzakelijk.

IMG_9952

Was het leuk? Niet altijd. Was het leerzaam? Zeker. De 133ste Varsity leverde  weinig blikken op voor de K.S.R.V., maar geeft meer dan genoeg aanleiding om met opgeheven hoofd weer hard aan de slag te gaan richting de Westelijke Regatta/ NK Klein over twee weken. Er zijn nog heel wat blikken te verdelen dit jaar…