Voorbeschouwing Westelijke Regatta / NK Klein 2016

Westelijke Logo

 

De wedstrijdroeier op de K.S.R.V. heeft jaarlijks enkele kansen om op de NK-muur te belanden. Zo ook aanstaand weekend op het Nederlands Kampioenschap voor kleine nummers (skiffs en twee zonders). Op de altijd gezellige Willem-Alexanderbaan nabij Rotterdam is de eenmansboot de komende dagen verreweg het populairste nummer. Een snelle rekensom leert dat over alle skiffvelden liefst 333 mannen, vrouwen, jongens en meisjes hun geluk zullen beproeven. Winst in de kleine disciplines wordt in de roeiwereld hoog aangeslagen en de Scullgroep van de K.S.R.V. is dan ook zeker van de partij. Naast de skiffjestsunami gaat het klassementencircus ook gewoon door: de Westelijke Regatta is de tweede kortebaanwedstrijd voor de Eerstejaars en vormt het startpunt van de Developmentklassementen. Een bijna complete wedstrijdsectie reist dit weekend af naar de beste zeillocatie in de regio Rijnmond. Bijna, want para-roeister Annika van der Meer vertrok eerder deze week richting het Meer van Varese voor de Gavirate International Para Rowing Regatta. Een eerste buitenlandse wedstrijd voor Annika, die vorige week op de Skøllcup al kennismaakte met de kortebaan.

In het kader van: doe maar gek, anders is het zo gewoon, werken ze bij de Westelijke met een toernooivorm waarbij de deelnemers eerst time-trials varen om zo middels verschillende rondes een finaleplek te bemachtigen. Dit systeem geldt zowel voor de NK-nummers als voor de Klassementen. Voor onze skiffeurs en skiffeuzes begint de wedstrijd daarom al op vrijdagavond. Floris Röling (SA 1x) mag vanaf 18:21 het goede voorbeeld geven in de Time-Trial over 1900 meter. Concurrentie is er in overvloed: 29 zware mannen waaronder bekende namen als Koen Metsemakers (Phocas), Robert  Vicic en Abe Wiersma (Nereus) doen mee voor de winst. Ook jong talent is van de partij in de persoon van Simon van Dorp (Willem III) en Bram Schwarz (Spaarne). Vele ogen zijn gericht op onze eigen Stef Broenink, de man die onlangs zo van zich deed spreken op de World Cup in Varese. Met een belangrijke concurrent minder – Rogier Blink (Gyas) dook head-first de heg in tijdens een rondje fietsen in het Hoge Noorden – liggen er zeker mogelijkheden voor de sterke man uit Leiden.

Na de zware mannen van de Scullgroep is het de beurt aan de vrouwen; Donna Christen en Mieke Wilms  (DSA 1x). Onlangs nog succesvol in Gent, mogen de dames nu voor eigen publiek een mooi  resultaat neerzetten. Hoewel de dubbeltwee dit seizoen voor hen de prioriteit heeft, is een goede uitslag op het NK uiteraard altijd welkom. Grootste kanshebber in het veld is misschien wel de jongste deelneemster: Karolien Florijn (Die Leythe). Uit Delft komt ook tegenstand: Roos de Jong (Proteus) en Marieke Mulder (Laga) reizen niet voor speken bonen naar de WAB. Meer ervaren krachten als Janneke van der Meulen (de Maas) en Kirsten Wielaard (Nereus) gaan uit alle macht proberen de nieuwe generatie op afstand te houden.

De laatste die op vrijdagavond in actie komt is Janette van der Linden (Middengroep Lichte Dames). Afgezien van de lichte bondsroeisters zijn alle talentvolle lichte dames van de partij in het LDSA 1x-veld, zo ook de veelbesproken Marieke Keijser en Amber van Zomeren. Eerstgenoemde is de gedoodverfde favoriet voor de NK-titel. Ook Ellen de Boer (Thêta), Amber Kraak (Vidar) en Anne-Marie Schonk (Nereus) maakten dit seizoen al indruk; tegenstanders van formaat voor Janette. Zij zal vanuit een relatief comfortabele underdogpositie haar uiterste best doen voor een mooie uitslag.

De zaterdag begint al vroeg: tussen 08:00 en 09:00 worden de Time-trials voor alle klassementen (zowel Eerstejaars als Development) verroeid. Zeker voor de Eerstejaars een bijzondere ervaring: dwingen zij een halve finale plaats af, dan hoeven ze pas op zondagochtend weer te roeien. Door de toernooivorm zijn er geen beginnelingenblikken te verdienen en is de klassementsstrijd uitgesmeerd over het hele weekend.

De Eerstejaars Dames mogen als eerste de baan over, zonder de gebruikelijke boord-aan-boord situatie op de kortebaan is er weinig afleiding mogelijk, zo hard mogelijk lijkt de meest logische optie. De direct strijd met Gyas wordt zodoende even uitgesteld. Ten opzichte van de Varsity is de boot op twee plekken gewijzigd: Annette Zeilstra en Willemijn Tiktak nemen de plaatsen in van Ingeborg de Koningh en Stella de Jong. Laatstgenoemde valt in bij de damesacht van Skadi. Hoofdcoach EJD Frits Bonenkamp, normaal gesproken wel te porren voor een goed onderbouwde vooruitblik op zijn damesboot, maakte met zijn ‘Nee Frank, tief op!’ op poëtische wijze duidelijk dat de messen zijn geslepen voor een mooi avontuur op de WAB.

De altijd goedgehumeurde mannen van Eerstejaars Zwaar zijn klaar voor de volgende stap. In de wetenschap dat zij in de voorwedstrijd van de Varsity knap aanhaakten bij klassementsleider Nereus, liggen er dit seizoen zeker kansen. Vanaf de huidige 10e plek in het klassement kijken de zware mannen naar boven en met de huidige marges levert een nieuwe A-finale op de Westelijke vrijwel zeker een hogere notering op.

Eerstejaars Licht liep op de Varsity de A-finale net mis en de immer kleine verschillen bij de Eerstejaars Lichte Achten maken dat een er elke wedstrijd weer een verrassing mogelijk is. De Lichte Heren starten om 08:45 met als gevolg dat op het onzalige tijdstip van 06:45 de kilocount al kan beginnen.

Ook voor de Eerstejaars Lichte Dames staat de weging al voor dag en dauw gepland. De Njord/Laga-combinatie die op de Varsity zo verrassend de voorwedstrijd won, komt op de Westelijke enigszins gewijzigd aan de start. Qua blessureleed blijft de dames dit jaar weinig bespaard: Lotte Pas wordt vervangen door een dame van Triton en zo ontstaat er een vrij kleurrijke KNSRB-combi waarin Wieke van Oostveen de enige overgebleven lichtblauwe roeister is.

Voor de Middengroepen gaan dit weekend de Developmentklassementen van start. Achtereenvolgens komen Middengroep Dames, Middengroep Zwaar, Middengroep Lichte Dames en Middengroep Licht in actie. Met uitzondering van de Lichte Dames (dubbeltwee) wordt er uitsluitend in vier zonders geroeid; een snel, maar ook heel technisch nummer waar handigheid het vaak wint van brute kracht.

Middengroep Dames heeft de zinnen gezet op het klassement en is direct na het langebaanseizoen al overgestapt naar de vier zonder. Zij nemen met twee boten deel aan het klassement en dit weekend is zodoende een belangrijke eerste graadmeter voor de dames. Met 15 inschrijvingen is het gezellig druk, de ploeg van Nereus – op de Varsity de snelste – lijkt op papier de sterkste kandidaat. Maar ook de ploegen van Okeanos en Aegir zijn gevaarlijke outsiders.

Voor Middengroep Zwaar ligt de prioriteit dit jaar bij Henley en zal er veelvuldig in de 8+ gestart worden, maar nu de selectie voor Henley rond is, zullen de overige zware mannen ook in de vier zonder en de gestuurde vier de Nederlandse wateren bevaren. Aanstaand weekend slaat dhr. Algie de vier zonder voor in het Developmentveld. Alle deelnemers van deze Time-trial stromen door naar de halve finale op zondag, dus de zaterdagochtend is goed beschouwd een redelijk ontspannen race for lanes.

Lichte Dames Anne Voskamp en Heleen Middelkoop willen hoge ogen gooien in het Lichte Dames Development Klassement. Na vele hoge noteringen in de Centrale Trainingen op Njord is de grote vraag hoe zij staan ten opzichte van de lichte dubbels uit de rest van het land. Aan de felle laatste startjes te zien, ontbreekt het de dames niet aan scherpte; klaar voor een weekend hard varen!

De mannen van Middengroep Licht varen met vaste slagman Hans ‘Hanzmeister’ van den Berg in de vier zonder. Hoewel een late blessure van de heer Lankhorst roet in het eten leek te gooien, komt dhr. Kramer de gelederen versterken, zodat de boot toch van start kan in het klassement. In het veld met 16 boten is de grote vraag of zij een rol van betekenis kunnen spelen. Na de Time-trial zijn de eerste kaarten geschud en weten we meer.

Naast de strijd om de NK-titels en de klassementen staan er ook nog enkele reguliere velden op het programma waar roeiers van de K.S.R.V. present zijn. Voorgeslagen door dhr. Elenbaas gaat een gestuurde vier van Middengroep Zwaar het Zware Nieuwelingenveld (zaterdag) en het Zware Overgangsveld (zondag) onveilig maken. Een vermelding verdient de heer Weijs die na maandenlang blessureleed zijn rentree in de boot maakt.

Lichte heren Huberts  en Peters (LB 1x zaterdag, LN 1x zondag) en Bouthoorn (B 1x zaterdag, N 1x zondag) varen dit weekend in de eenmansboot. Zonder toernooivormtierelantijnen varen deze mannen gewoon een ouderwetse voorwedstrijd om een A-finaleplek. Met de progressie die de heren laten zien, lijkt dat geen onwaarschijnlijk vooruitzicht voor het trio.

Tot slot, misschien wel het mooiste nummer van het weekend: de SA8+! Op zondagmiddag om 18:25 komen liefst 9 roeiers en een stuurvrouw namens de K.S.R.V. in actie. De kersverse Henley-acht is uiteraard van de partij, bij afwezigheid van dhr. Brinks zal Tim Christen de honneurs waarnemen op boeg. Op jacht naar een zonnebril is ook dhr. Röling van de partij: in een Okeanos-combinatie met sterke mannen van onder meer Proteus, Skadi en Phocas gaan zij voor de winst. De mannen van Laga – ongetwijfeld in drukke voorbereiding op de eigen Lustrumwedstrijden – ontbreken niet en ook de Brabant 8 is aanwezig. Vlak ook de verenigingsachten van Proteus en Thêta niet uit.

Kortom: een druk programma voor de boeg en hoewel de weersvoorspellingen verre van optimaal zijn, gaan we vol goede moed richting de Willem-Alexanderbaan, Allez Njord!

Westelijke Tijdschema