Nabeschouwing Westelijke Regatta / NK Klein 2016

IMG_1144
© Joris Bergman

Het was een weekend van uitersten voor de K.S.R.V.  Op de winderigste baan van Nederland beleefden de Eerstejaars en de Middengroepen een anti-climax: na de time-trial en een enkele herkansing plaatsten bijna alle ploegen zich voor de halve finales. Een perfecte uitgangspositie voor een mooie zondag. Zeker omdat de dames en heren van de Scullgroep, voor wie het wedstrijdweekend al op vrijdagavond begon, ook allen een plek in de halve finale afdwongen. Maar door de onheilspellende vooruitzichten voor zondag zag de wedstrijdleiding zich genoodzaakt om alles behalve de NK-nummers af te lasten. Een domper voor bijna iedereen. Bijna, want Stef Broenink maakte de hoge verwachtingen waar en is na afgelopen zondag de nieuwe Nederlands Kampioen in de skiff! Een weekend van uitersten was het ook voor Annika van der Meer in het Italiaanse Varese: omslaan en blikken op dezelfde dag; saai was het in ieder geval niet…

Time-trials varen is een vak apart en de strijd tegen de klok bevalt de ene ploeg beter dan de andere. Dat de tijden van de trial na de afgelaste zondag als maatgevend gelden voor de puntenverdeling in de klassementen, pakt niet voor iedereen goed uit. Het zal de discussie over de Windbaan en de afgelaste zondag enkel doen toenemen. Alleen Eerstejaars Dames (5 punten) en Eerstejaars Zwaar (1 punt) gaan nu met punten naar huis. Bij de Middengroepen is de 4de  plaats van Heleen Middelkoop en Anne Voskamp (MGLD) goed voor 5 punten, Middengroep Dames gaat met 3 punten naar huis en de Zware en Lichte 4- stelden elk één puntje veilig. Bij de reguliere velden behaalden de mannen van Middengroep Zwaar een 3e plaats in de A-finale (N 4+). De heer Peters (MGL) kwam – terwijl zijn boot af in toe in de golven leek te verdwijnen – tot een 5e plaats in de A-finale bij de Lichte Beginnelingenskiff.

© Mees de Smet

Teleurstelling volgde, toen zaterdagavond duidelijk werd dat het overgrote deel van het resterende programma niet verroeid zou worden. De NK-finales werden verplaatst naar de zondagochtend en dat betekende dat Broenink, Röling, Mieke en Donna zich in alle vroegte weer naar de WAB begaven. De heer Röling liet bij vlagen zien een zeer begenadigd skiffeur te zijn en roeide naar een 3e plek in de B-finale. Ook Mieke en Donna startten in de B-finale. De dames eindigden op een 2e (Mieke) en 5e plaats (Donna) in de B-finale van het hoogste Nederlands skiffveld voor dames. De heer Broenink maakte de dag voor Njord meer dan goed, na een sterk middenstuk was de marge op naaste achtervolgers Koen Metsemakers (Phocas) en Abe Wiersma (Nereus) groot genoeg. Ondanks een felle eindsprint van laatstgenoemden kwamen zij er niet meer aan te pas en was de overwinning voor Broenink een feit. Een knappe prestatie van de sterkste roeier van Njord, die toch wel druk voelde, zeker na het uitvallen van favoriet Rogier Blink. De zenuwen zorgden voor een slechte nachtrust, maar niet voor slappe benen. De kersverse Nederlands Kampioen kan met een goed gevoel richting het Europees Kampioenschap (Brandenburg, 6-8 mei).

IMG_1274
© Joris Bergman

 

Wind was er niet alleen in Rotterdam, maar ook in Varese. Op de Gavirate International Para Rowing Regatta kwam Annika op vrijdag en zaterdag in actie (tweemaal TA Women Single Sculls). Na overtuigende winst in de race for lanes op vrijdag, stond er op zaterdag een eerste finale gepland. Tegen één Britse dame lag Annika op koers voor de winst, maar een overvloed aan enthousiasme leidde tot een ongelukje dat elke beginnende skiffeur eens overkomt. Annika zette de knop echter razendsnel om: de wedstrijdleiding verplaatste de finale van zondag naar zaterdagmiddag en zo moest de eerste pararoeister in de geschiedenis van de K.S.R.V. direct weer de baan op. Deze keer met meer succes; een sterk optreden was goed voor de winst en met een nieuw PR en een eerste kortebaanblik op zak, kon Annika – in Italië begeleid door Marie-Anne Frenken en Cerianne van Middelkoop – het vliegtuig in.

Annika Blik Italië

Over twee weken mag de wedstrijdsectie weer aan de bak: de toppers van het Aegon Nationaal RoeiTeam komen in actie op het Europees Kampioenschap en de rest van de lichtblauwe wedstrijdsectie start de Daamen Raceroei Regatta (tevens Laga Lustrumwedstrijden). Laatstgenoemd evenement vindt plaats op – hou je vast – de WAB. Bij Njord wanhoopt men uiteraard niet en kijken we vooruit: nieuwe ronden, nieuwe kansen!


Westelijke Uitslagen Vrijdag


Westelijke Uitslagen ZaterdagWestelijke Uitslagen Zondag