Voorbeschouwing Damen Raceroei Regatta / Laga Lustrumwedstrijden

Damen Logo

Zonaanbiddend Nederland trekt komend weekend de speedo’s uit de kast voor een paar dagen smerig bruin worden. De Vaderlandse roeigemeenschap (met uitzondering van de bondsploegen die deelnemen aan het EK in Brandenburg) navigeert naar de Willem-Alexanderbaan voor de Damen Raceroei Regatta (tevens Laga Lustrumwedstrijden). Zon zal ook op de polderbaan niet ontbreken, met voorspelde temperaturen boven de 20 °C kan er naar hartelust getanned worden. Als de wind zich een beetje koest houdt, staat niets een prachtig roeiweekend met volop lichtblauwe deelname nog in de weg.

Zaterdag staat in het teken van de Eerstejaars- en Developmentklassementen. Na de onbevredigende puntenverdeling op basis van de time-trial van de Westelijke zijn onze ploegen vastbesloten er op de Damen vol in te vliegen. Boord-aan-boord met een lekker windje mee, wat wilt u nog meer?

De Eerstejaars Dames gaan met vertrouwen van start tegen de vrouwen van Orca, Skoll en Okeanos. Een plek bij de bovenste twee is voldoende voor een finaleplaats en dat moet te doen zijn. Orca staat slechts één punt onder EJD (Orca 4e met 26 punten, Njord 3e met 27 punten), maar de Amsterdamse knorrenschepen (8e en 9e in het klassement) zijn niet onverslaanbaar. Vertrouwen tankten de dames tijdens de afstandjes op het thuiswater waar zo nu en dan erg rappe doorkomsten werden geklokt.

Eerstejaars Zwaar hield 1 punt over aan de Westelijke en wil meer. Te beginnen in de voorwedstrijd waarin zij de volledige top-5 van het klassement ontlopen. Gunstige uitgangspositie dus, maar behalve Proteus/Vidar, Orca en Argo treffen de zware mannen met Gyas, winnaar van de time-trial op de Westelijke Regatta, een ploeg om rekening mee te houden. Cruijffiaanse wijsheid ontsproot aan het brein van de heren Bird en Bosman, vooruitblikkend stelden zij geheel terecht vast: ‘als we harder gaan dan alle andere ploegen kunnen we eigenlijk niet verliezen’. Waterdichte redenaties en watervrije halen, EJZ regelt het wel.

De lichte heren mikken evenals hun zware collega’s op terreinwinst. Op dit moment bezetten zij een gedeelde 7e plaats in het klassement en is er van alles mogelijk. Ook Eerstejaars Licht mag niet klagen over de loting van de voorwedstrijd: klassementsleiders Laga, Skadi en Nereus ontbreken. Wel moeten de slankste Leidenaren afrekenen met Proteus/Vidar, Okeanos, Aegir en Orca. De wintervetjes zouden grotendeels verdwenen moeten zijn, maar vanaf nu dient er wel telkens tweemaal per weekend een weegschaal verslagen te worden.

Een mooi bruggetje naar de strijd om het beginnelingenblik, voor alle Eerstejaarsachten vindt deze namelijk op de zondag plaats. Door de toernooivorm op de Westelijke Regatta is de Damen pas de eerste mogelijkheid na de Varsity om beginneling af te worden. Zoveel kansen zijn er niet, dus uiteraard zal iedereen zijn of haar uiterste best doen de nieuwelingenstatus te bereiken.

Voor de Middengroepen is de Damen de tweede wedstrijd van het Developmentklassement en ook daar kijken onze ploegen met genoegen naar de aanstaande boord-aan-boord ontmoeting met hun concurrenten. Middengroep Dames mag als eerste los op zaterdag, verspreid over twee verschillende voorwedstrijden gaan beide boten op jacht naar de A-finale. De dames weten de ongestuurde vier steeds beter hun wil op te leggen en zijn klaar voor een mooie wedstrijd. Op zondag varen Bjarny, Brechtje, Eva en Judith voor een klasserend blik (DN4-) terwijl Laura, Lisa, Jennifer en Ida DSA4- starten. En dat is niet zomaar een veld, het is namelijk één van de hoofdnummers van de Laga Lustrumwedstrijden. De spelregels zijn als volgt: een boord-aan-boord gevecht van telkens twee boten over 1250 meter en aan het eind is er één de beste. Met 7 inschrijvingen betekent dat in elk geval drie maal de baan over, de dames trappen af tegen Skadi voor een plek in de halve finale.

Heleen Middelkoop en Anne Voskamp (Middengroep Lichte Dames) namen twee weken geleden 5 punten mee naar Leiden na hun 4e plaats in de time-trial. Naar eigen zeggen was er zeker ruimte voor verbetering; verbetering waar de afgelopen twee weken hard aan gewerkt is. Hopelijk zorgt de nieuwe boot van de dames voor net dat beetje extra… Ook op zondag gaan ze op jacht: in het LDN2x-veld zijn er meerdere kapers op de kust, maar mijn voorkeur gaat natuurlijk uit naar de Leidse kapers.

Janette van der Linden (MGLD) vinden we op beide dagen terug in de skiff (LDSA1x en LDO1x). Met een minder zwaar deelnemersveld dan op het NK Klein liggen er dit weekend misschien wel mogelijkheden voor Janette, al is de concurrentie nog steeds niet mals.

Slagman Hans “Mr. 95” van den Berg en zijn collega’s van Middengroep Licht boekten eveneens progressie en lijken vastbesloten dit weekend meer dan 1 punt mee naar huis te nemen. Om aan die wens gehoor te geven is scherpte vereist, daar de gunfactor bij de lichte vier-zonders doorgaans afwezig is. De heer Lankhorst kan gelukkig weer roeien en neemt na de invalbeurt van dhr. Kramer zijn plaats weer over. Naar verluidt wordt eerstgenoemde tegenwoordig in bubbeltjesplastic vervoerd om hem heelhuids de rest van het seizoen door te loodsen.

De heren Peters (LB 1x) en Huberts (LB 1x en LN 1x) wagen hun kansen bij de lichte skiffeurs. Op zaterdag treffen ze elkaar in de voorwedstrijd (LB 1x), maar broedermoord is niet nodig: de eerste drie gaan door naar de A-finale. De opdracht is helder: hard varen!

Middengroep Zwaar heeft dit weekend verschillende ijzers in het vuur. Gestuurd, ongestuurd, grote boten, kleine boten; voor ieder wat wils. Twee vier-zonders nemen deel aan het Developmentveld. Behalve de boot van slagman Algie die er op de Westelijke ook al bij was, verschijnt er een tweede schip ten tonele. De heren Gelling, Terpstra, Boonstra en Kroos beleefden de afgelopen weken wilde avonturen op de Leidse wateren. Onderonsjes met hectometerpaaltjes, bruggaten en andere obstakels zorgden voor een hoop spektakel. Desalniettemin weten de mannen de R. Schellaars op de rechte stukken een indrukwekkende snelheid mee te geven en hebben de zware vier-zonders er hoogstwaarschijnlijk een geduchte concurrent bij.

Waar de mannen van de Schellaars op zondag in de acht stappen, strijden de heren Algie, Vink, van Hees en Duvekot dan om een tastbaar aandenken in het Nieuwelingenveld (N4-). Ook in Nieuwelingenveld, maar dan gestuurd, vinden we de heren Elenbaas, Weijs, Power en Verbon. Op de Westelijke kwamen zij al in de buurt van eremetaal en dit weekend liggen er zeker weer kansen. Op zaterdag hebben zij concurrentie van 12 andere ploegen, op zondag is het daarentegen vrij overzichtelijk. Geen voorwedstrijden maar een directe finale (O4+) tegen Orca en Proteus. Gaan die mouwtjes er dan toch eindelijk af, Guy?

De heren de Vreeze en Brinks zijn wat nader tot elkaar gekomen en pogen zaterdag met z’n tweeën potten te breken in de ongestuurde twee (O2-). Liefkozend gedoopt als de ‘wondertweezonder’ gaan de grootste en (bijna) de kleinste van Middengroep Zwaar op avontuur na twee weken aftasten in een zeer technisch nummer; er werden grote stappen gemaakt en morgen zien we wat die stappen waard zijn.

Na de grotendeels afgelaste zondag van de Westelijke is aanstaand weekend de eerste gelegenheid waar de Henley-Acht zich kan laten zien. Niet de minste gelegenheid: traditiegetrouw is de Oude Acht (SA8+) één van de hoofdnummers van de Lagalustrumwedstrijden. Hoewel de inschrijvingen tegenvielen (4 achten nemen deel), werden de gouden blikken er niet kleiner van en de mannen zijn erop gebrand wat moois te laten zien. Afgelopen week werd er flink getraind op een felle start: een noodzaak tijdens 1250 meter pompen. De halve finale staat gepland tegen Eerstejaars Licht van Skadi. De Skadinezen mogen dan thuisvoordeel genieten, normaal gesproken moet een finaleplek voor de ambitieuze lichtblauwe acht een formaliteit zijn. Daarin zal het hoogstwaarschijnlijk komen tot een directe confrontatie met de Oude Acht van Laga, een prachtig affiche!

Uiteraard ontbreekt de Scullgroep niet op de Damen; Floris Röling verschijnt voor het eerst dit seizoen met combipartner Koen Metsemakers (Phocas) aan de start. Na de nodige trainingskilometers in Leiden, mogen de mannen dit weekend voor eerst voor de knikkers varen. Zowel op zaterdag als op zondag starten zij in het in SA2x-veld. Overzichtelijk en compact: op beide dagen wordt er directe finale gevaren. Lichte pikken van Skadi en een ervaren Vidarduo zorgen op beide dagen voor concurrentie, zaterdag doen ook Vincent Klaassens en Bart Overes (Proteus) een gooi naar de blikken.

Door een vervelende blessure moet Donna Christen helaas afzien van deelname, gelukkig vond Mieke Wilms (haar partner in de dubbeltwee) Marieke Mulder (Laga) bereid in te vallen in de dubbeltwee op zondag (DN2x). Zaterdag vinden we Mieke terug in de skiff, na een 8e plaats op het NK vaart zij nu voor een beginnelingenblik (DB1x).

Tot slot nog even aandacht voor een ander hoofdnummer van de lustrerende organisatie: de DSA 2+. Een gestuurde twee, het klinkt net zo traag als dat het vaart, maar dan zijn we er nog niet… Twee van ’s Neerlands succesvolste lichte dames van de laatste jaren: Mirte Kraaijkamp (Laga) en onze eigen Marie-Anne Frenken bundelen de krachten om aanstaande zondag een Oudste/Stoutse-combinatie op het water te leggen die zeker niet voor spek en bonen mee doet. Om er met de winst vandoor te gaan, moet het duo wel eerst afrekenen met Proteus en Nereus.

Er is genoeg te beleven op de Willem-Alexanderbaan, dus vergeet die tubes zonnebrand niet en kom uw wedstrijdsectie aanmoedigen om ondertussen ongegeneerd aan de tanlines te werken!

Damen Zaterdag

Damen Zondag