Nabeschouwing Damen Raceroei Regatta/ Laga Lustrumwedstrijden

Holla flying

De Damen Raceroei Regatta/Laga Lustrumwedstrijden zitten erop en er werd geoogst door de K.S.R.V. ! 6 blikken gingen mee naar Leiden en de vele A-finales van de Eerstejaarsachten, Middengroepen en Scullgroep zorgden voor tevredenheid bij hen die het Lichtblauw een warm hart toedragen. De prominent aanwezige zon en een vlekkeloze Delftse organisatie leverden de randvoorwaarden voor een geslaagd weekend op de intussen beruchte Willem-Alexanderbaan. Op dit Lagafeest mocht een gezellig windje uiteraard niet ontbreken en hoewel soms nadrukkelijk aanwezig, leidde het dit maal niet tot afgelaste wedstrijden. Blik was er voor de Eerstejaarsdames, tweemaal voor Mieke Wilms, tweemaal voor Röling (met Koen Metsemakers) en eenmaal voor de gestuurde vier van Middengroep Zwaar. Dat ging niet zonder slag of stoot…

Op zaterdag maakten de Eerstejaars en Middengroepen zich op voor de strijd om de klassementen. Veel aandacht ging uit naar onze Eerstejaars Dames, hadden zij de frustratie van de gecancelde Westelijke goed verwerkt? Zeker! Een comfortabele eerste plaats in de voorwedstrijd bracht hen in de A-finale: eindelijk was daar de eerste revanchemogelijkheid op Gyas sinds de Varsity. Boord-aan-boord is leuk, maar de term zo letterlijk nemen als de dames van Njord en Gyas deden, resulteerde in een ongezond hoge hartslag bij het meefietsende publiek. Njord vloog als eerste uit de startblokken, maar Gyas volgde op de voet en bleef naderen. Bijna de gehele race voeren beide ploegen identieke splittijden, ongekende spanning op de kant was het logische gevolg. Des te groter de ontlading toen EJD met een marge van een halve seconde als eerste over de finish gleed. Schitterend klassementsblik voor de dames! En uiteraard 10 punten, vreugdetranen, vliegende stuurvrouw, u kent het wel.

EJD

Winnen op zaterdag in de wetenschap dat naaste concurrent Gyas er op zondag niet bij is, dat schept verwachtingen. En als er dan op zondagochtend onbedreigd A-finale wordt behaald met een nieuwe 1ste plek in de voorwedstrijd worden die verwachtingen niet minder. Maar de strijd bij de Eerstejaarsachten is grillig en hoewel de dames er ook in de finale lange tijd dichtbij waren, grepen de Lagavrouwen de kans om te shinen op hun thuiswedstrijd met beide handen aan. Zij gingen er met het beginnelingenblik vandoor. Geen dubbelslag dus voor EJD, maar thuiskomen met een 1ste en een 2de plek is natuurlijk een prestatie van formaat. Een excuus waar maar heel weinig Damen-deelnemers gebruik van konden maken als verklaring voor een gemiste Moederdag…

Ook de mannelijke Eerstejaars Achten lieten zich van hun beste kant zien. Zowel Eerstejaars Zwaar als Eerstejaars Licht plaatste zich op beide dagen voor de A-finale. Eerstejaars Zwaar kon de overtuigende winst in de voorwedstrijd op zaterdag een passend vervolg geven in de finale: een fractie achter Laga (en een kleine 4 seconden achter winnaar Nereus) finishten zij op een 3e plaats, goed voor 6 kostbare klassementspunten. EJL bereikte de A-finale met iets meer horten en stoten: na een flinke snoek in de openingsmeters moesten de mannen alle zeilen bijzetten om de achterstand goed te maken. Zij toonden veerkracht en binnen 500 meter was de laatste plek ingeruild voor plek 2, die toegang gaf tot de A-finale. Daar was de 5de plek op zowel zaterdag als zondag het hoogst haalbare voor de lichte heren. Bij de zware mannen ging het gevecht om het beginnelingenblik tussen Skadi en Laga, hoewel eerstgenoemde er met de winst vandoor leek te gaan, wist Laga dankzij een indrukwekkende eindsprint de punt in exact dezelfde tijd over de finishlijn te drukken: twee ploegen beginneling af! EJZ eindigde uiteindelijk op een 4de plaats achter Triton en lijkt zich steeds nadrukkelijker bovenin te melden. Al met al mooie resultaten voor de Eerstejaarsachten van de K.S.R.V.!

Middengroep Dames was op de Damen met twee boten van de partij en zeker de dames in de Veenhoven (Laura Kuiper, Lisa van der Geest, Jennifer Breet en Ida van Dorp) gaven een duidelijk visitekaartje af, zo hielden ze op zaterdag de sterke vier van Nereus uit de A-finale door als 2e in de voorwedstrijd te eindigen. Het recept van de voorwedstrijd werd dunnetjes overgedaan in de finale: vooral in de tweede kilometer hebben er weinig ploegen een antwoord op de versnelling van de Njorddames. Okeanos kon hen ternauwernood voorblijven en zo eindigden de dames als 2de; goed voor 8 klassementspunten. Op zondag mocht de Veenhoven aantreden in het eerste Lustrumnummer van de dag: de DSA4-. Over 1250 meter waren zij ondanks verwoede pogingen niet opgewassen tegen een sterke Skadi-boot in de kwartfinale. Voor de dames in de Eijs (Bjarny van der Linden, Eva van der Bent, Brechtje Jansen van Rosendaal en Judith van der Pluym) was de B-finale op zaterdag op het eindstation. Op zondag starten zij DN4-, maar bleek een finaleplaats net te hoog gegrepen. Progressie is er zeker, aan de dames de uitdaging dat in structureel hogere bootsnelheid om te zetten.

Heleen Middelkoop en Anne Voskamp (MGLD) mochten dit weekend van start in de nieuwste aanwinst van de vloot en in de nog ongedoopte Filippi lieten zij zien tot de bovenste regionen van het LDDev2x-veld te behoren. Met een dikke zeven seconden voorsprong sloten zij de voorwedstrijd winnend af. In de finale moesten zij alleen een sterk roeiend Triton-duo voor zich dulden. Zodoende verdienden zij net als hun collega’s zonder inweegstress 8 welverdiende klassementspunten. Zondag deed zich in de voorwedstrijd van de LDN2x een soortgelijke situatie voor als in de zaterdagse finale: een interessant gevecht met de Tritondames vertaalde zich in een 2e plaats. De tweede ronde werd uitgevochten in de A-finale later op de dag: ook hier kon de Oudste de Edelste ondanks stevig aandringen niet van de overwinning afhouden.

lichte dames

Ploeggenote Janette van der Linde startte op beide dagen in de skiff (LDSA1x en LDO1x) maar kon tegen de veelal meer ervaren lichte vrouwen geen echte vuist maken. Bij de heren van Middengroep Licht werd ook geskifft: Huberts (LB1x en LN1x) en Peters (LB1x). Voor de heer Peters was de A-finale op zaterdag net een brug te ver, Huberts drong wel door tot de A-finale en eindigde op een 5e plaats. Op zondag was Huberts hard op weg naar een A-finale tot een opspelende rib roet in het eten gooide en hij de wedstrijd op halve kracht moest uitroeien.

De overige mannen van Middengroep Licht (Hanszel, Pastoors, Lustermans en Lankhorst) koersten zaterdag (LDev4-) af op een mooie A-finaleplaats tot een vrij reusachtige snoek in de laatste meters voor kostbaar oponthoud zorgde. Kostbaar, want de 3e plaats in de latere B-finale leverde de mannen een puntloze zaterdag op. Zondags bleek de knop nog niet volledig omgezet; een finaleplaats (LN4-) zat er helaas niet in. Met het zelfrelativerend vermogen van de heren bleek overigens weinig mis, getuige de poging om de hardnekkige blikkendroogte naderhand op te heffen met enkele alcoholvrije Radlertjes (u raadt het al, in blik).

MGZ had de kansen gespreid over een hele reeks velden, het leverde verschillende A-finales op, maar één boot ging er met blik vandoor: de heren Elenbaas, Weijs, Power en Verbon (gestuurd door dhr. Holla) bezweken niet onder de druk en pakten de winst na een sterke race in het O4+-veld op zondag. Zaterdag waren zij al dicht bij een 1e plaats in het N4+-veld; na een soepele voorwedstrijd werd er in de A-finale nipt verloren van Nereus. Op zondag was er een directe finale waar Proteus geen rol van betekenis speelde, maar de mannen van Orca hardnekkige tegenstand boden. Pas na de kilometer schoof het puntje van de Dutry naar een plek die de heer Verbon een virtuele mouwloze jongeman maakte. Hartstochtelijke aanmoedigingen vanaf de kant – ‘Guy, de laatste 100 meter zijn voor jou, GAAN!’ – bezorgden ondergetekende een brok in de keel en Guy een peper in z’n reet want op de streep was het verschil gegroeid tot 5 seconden in het voordeel van Njord. En zo werd virtualiteit realiteit op een zonovergoten Willem-Alexanderbaan. Voor Elenbaas, Weijs, Power en Holla eveneens een dag om nooit te vergeten: zij mogen zich na gister beginneling-af noemen.

De mannen in de Schellaars verbaasden vriend en vijand door er in de voorwedstrijd als een raket vandoor te schieten – 1:29,60 op de 500 meter doorkomst (!) – en kwamen zodoende, ondanks de deskundige bestudering van enkele ballenlijnen, als eerste over de finish (Dev 4-). Van verschillende kanten werd opgemerkt dat een onervaren zware vier-zonder van de K.S.R.V. zelden zo hard ging. Ook in de finale lagen de heren Gelling, Terpstra, Boonstra en Kroos op koers voor een top 3-notering, uiteindelijk kwamen ze tot een 4de plek, goed voor 5 klassementspunten. De snelheid is er zeker, mits de zware heren het stuurwerk aanscherpen, liggen betere resultaten in de komende wedstrijden zeker in de lijn der verwachting.

Minder gelukkig waren de heren Algie, Vink, van Hees en Duvekot. Ook zij startten op zaterdag voor het Developmentklassement, maar kwamen van een koude kermis thuis. Een overijverige kamprechter wilde zijn stempel drukken en besloot na pak ‘m beet 1300 meter de voorwedstrijd te staken en opnieuw te laten roeien wegens een clash in de achterhoede. De spreekwoordelijke koek was op dat moment al grotendeels op bij de mannen die op weg leken naar een 2de plaats. In de herkansing slaagden zij er niet in zich te plaatsen voor de A-finale en ook op zondag (N4-) konden zij geen potten breken.

Succesvoller was het avontuur van de ‘wondertweezonder’ met de Vreeze en Brinks. Zij voeren op zaterdagochtend naar een keurig 2de plaats in de voorwedstrijd; goed voor een finaleplaats. Dat zij daar niet verder kwamen dan een 5e plaats mocht de pret niet drukken, na enkele trainingen in de twee-zonder is dit een resultaat dat perspectief biedt voor verdere samenwerking in het kleinste boordnummer.

mieke bil

Mieke Wilms (Scullgroep) ging eveneens niet onverrichter zake naar huis. Op zaterdag mocht ze in haar skiff op avontuur (DB1x) te midden van 17 andere skiffeuzes. De comfortabele voorsprong van 12 seconden op de directe achtervolger in de voorwedstrijd bood perspectief voor een mooie A-finale. Cadeautjes werden daar overigens niet uitgedeeld, Bente van der Laan (Nereus) lag lange tijd eerste, maar de push van Mieke vlak voor de kilometer was genoeg om langszij te schuiven. Die voorsprong gaf Mieke niet meer uit handen: 1ste scullblik in de pocket!

Op zondag gaf zij daaraan passend gevolg in de dubbeltwee. Niet met vaste partner Donna Christen, die in een rechtstreeks duel met de kaasschaaf helaas aan het kortste eind had getrokken, maar in de persoon van Marieke Mulder (Laga). Met haar oude juniorenmaatje had Mieke een meer dan verdienstelijke vervanger gevonden om een greep naar de macht te doen in het DN2x-veld. Eenmaal van start bleek de Njord/Laga –combinatie geen kind te hebben aan de concurrentie. Laga, Gyas en Nereus kwamen er totaal niet aan te pas en daarmee was de eerste overwinning in de Suhorno een feit.

Dhr. Röling staakte op zowel de zaterdag als de zondag voor enkele uren de werkzaamheden van Nova Bootservice voor een ritje in de Röling/Metsemakers-blikkentrein. In het SA2x veld werd op beide dagen vrij eenvoudig gewonnen van de concurrentie uit Tilburg, Delft en Rotterdam. Het leverde beide mannen twee scullblikken op, zodoende kan de Njord/Phocas-combinatie terugkijken op een succesvol weekend.

koen roling

In de categorie ‘wel leuk, ook leerzaam’ ontdekten Marie-Anne Frenken en Mirte Kraaijkamp (Laga) dat de twee-met toch niet de snelste weg naar succes bleek. Het roemruchte lustrumnummer DSA2+ kreeg helaas geen Leiden/Delft-combi als winnaar, die eer bleef voorbehouden aan Nereus.

Een ander lustrumnummer waar velen reikhalzend naar uitkeken was dat van de SA8+, waar de Oude Achten strijden om de gouden blikken. Ondanks een zeer beperkt aantal inschrijvingen, leverde het wel degelijk spektakel op. Zoals verwacht was de Lichte Acht van Skadi geen partij voor de Leidse boot. Omdat Laga zich ontdaan had van Nereus EJZ kwam het aan op de voorspelde droomfinale: Njord – Laga. Onder toeziend oog van massaal aanwezig publiek ging de Henley-Acht van slagman Gründer furieus van start, precies volgens plan. Laga volgde en moest vol aan de bak, maar Njords Oude Acht had zich vastgebeten en bouwde een voorsprong op tot stuurvrouw Jessica van den Heuvel zich halverwege de Laga Acht bevond. Net toen voorzichtig het besef doordrong dat er misschien wel een stunt inzat, begon de voorsprong te krimpen. Het verschil tussen beide boten werd kleiner en de ervaren Lagaaiers bogen de achterstand om en namen de leiding over. De winst ging zo naar de Lagaaiers, maar de heroïsche poging van de Henley-Acht is zeker een opsteker voor de komende wedstrijden.

oude acht

Geblikt, gebruind en met nieuwe wedstrijdervaringen op zak gaat de knop om. Over twee weken mag de wedstrijdsectie van de K.S.R.V. weer los, voor het eerst dit seizoen op de Bosbaan, voor de Hollandia Roeiwedstrijden en onze eigen Njordsprints!

zaterdag vwzaterdag finaleszondag