Voorbeschouwing Njord Sprints / Hollandia Roeiwedstrijden 2016

Hollandia Logo

 

NjordSprintsNa het Pinksterweekend waarin de wedstrijdsectie op het thuiswater trainde, verplaatst het Nederlandse roeierscircus zich dit weekend – voor het eerst dit seizoen – naar de Bosbaan. Daar is het Lichtblauw sowieso prominent aanwezig: dit jaar staan op vrijdag, voorafgaand aan de Hollandia Roeiwedstrijden zelf,  heuse Njord Sprints op het programma. Met zo’n 185 inschrijvingen voor de Sprints en circa 850 (!) voor de Hollandia kunt u zich opmaken voor een indrukwekkende hoeveelheid wedstrijden met ook veel Leidse ploegen. Tegelijkertijd zal Sophie Souwer met de Nederlandse Vrouwen Acht alles uit de kast halen tijdens de laatste kans om een ticket naar Rio te bemachtigen. Op het Olympische Kwalificatie Toernooi in het Zwitserse Luzern (22 – 24 mei) strijden de deelnemers om de laatste Olympische startplekken!

Het kortebaanseizoen is inmiddels in volle gang en raast met onverminderde vaart door, want na het Njord Sprints / Hollandia-weekend zijn we al over de helft! Waar Njord en Triton samen verantwoordelijkheid dragen voor de organisatie van de Hollandia zijn de Sprints op vrijdagavond een echte Njord-aangelegenheid. Uiteraard ontbreekt de Koninklijke niet op haar eigen feest: met 18 inschrijvingen is de K.S.R.V. hofleverancier.

Naast de Eerstejaarsachten geven ook alle Middengroepen, de Scullgroep en Annika van der Meer acte de présence op vrijdagavond. 500 meter is de kortste weg naar blik en een thuiswedstrijd spreekt immer tot de verbeelding. Enkele in het oog springende inschrijvingen: de heren van Dalsen en de Wit (EJZ) keren na enkele maanden blessureleed terug in het land der levenden en starten in de tweezonder (O 2-). Floris Röling en Donna Christen (Scullgroep) bundelen de krachten in de Mix 2x waar zij onder meer tortelduifjes Koen Metsemakers (Phocas) en Amber Kraak (Vidar) van een sprintblik af willen houden. De heer Verbon – if you have it, flaunt it – stelde zijn schouders afgelopen week veelvuldig bloot aan de buitenlucht, maar zal vrijdag toch een shirtje mee moeten nemen: hij gaat sprinten in de skiff. Janette van der Linden combineert voor de gelegenheid met Dominique Vrouwenvelder (Saurus) en heeft de kansen bovendien gespreid: naast de directe finale in de dubbeltwee (LDSA2x) verschijnt zij ook in de skiff (LDSA1x) aan de start. Ook Jelle Algie (MGL) is terug van weggeweest. Met de heer Peters vinden we hem terug in de twee zonder (LO 2-).

Njord Sprints

Zaterdag en zondag heeft de Hollandia een aantal prachtige affiches; zo vertoont onder meer de Holland Acht zijn kunsten, maar ook de Nederlandse Lichte Mannen 4-, de gebroeders Muda en onze Stef Broenink zijn van de partij. Zaterdag staat zoals gebruikelijk in teken van de klassementen, waar zeker bij de Eerstejaars Dames de strijd bovenin razend spannend is. Met het klassementsblik op de Damen bracht EJD het gat met Gyas terug tot 4 punten (38 om 42). Maar ook Aegir (33), Laga (31) en Orca (31) zijn zeker niet kansloos. Onze dames verschijnen in enigszins gewijzigde opstelling aan de start, maar lieten op de laatste CT zien dat de snelheid er zeker niet minder op werd nu Pleun de Brouwer en Eline van Geffen weer in de boot zitten. Willemijn Tiktak en Laurie Wamerdam stappen voor de gelegenheid met hun meer ervaren collega’s Eva van der Bent en Brechtje Jansen van Rosendaal (MGD) in de boot. Zo kunnen zij tegelijkertijd met hun ploeggenoten in de Damesacht (DB 8+) op jacht naar een Beginnelingenblik in de vier met (DB 4+).

Eerstejaars Zwaar en Eerstejaars Licht maakten beiden een goede indruk op de Damen. Die lijn willen de heren doortrekken op de Hollandia. Voor allebei is een startbewijs op de Koninklijke Hollandbeker een mooi streven, iets dat op de K.S.R.V. al enkele jaren niet meer voorkwam. Om dat te bereiken is een top 6-notering na dit weekend vereist. Een goed resultaat op zaterdag is daarom van belang. De 3e plek van EJZ op de Damen toonde al aan dat zij na klassementsleiders Nereus en Laga tot de snelste ploegen van het veld behoren. Morgen treffen zij met Nereus, Triton en Skoll pittige tegenstanders in de voorwedstrijd. Maar de verschillen zijn klein, net als bij de Lichte Heren overigens, die naast Laga, Skadi en Skoll ook meteen flink aan de bak mogen om een A-finale af te dwingen. Op zondag wordt wederom een gooi gedaan naar de Nieuwelingenstatus; vooral bij de Zware Mannen een interessante pot, nadat zowel Laga als Skadi zich ontdeden van de Beginnelingenstatus op de Damen.

Bij de Eerstejaars Lichte Dames is er na volledige afwezigheid op de Damen weer een licht(blauw)puntje aan de horizon: Wieke van Oostveen gaat van start met drie dames van Laga. Gestuurd door Anne Kraan gaan de dames op beide dagen (LDEj 4* en LDB 4*) op zoek naar wedstrijdritme.

Bij de Middengroepen heeft vooral bij de (Lichte) Dames het Developmentklassement de hoogste prioriteit. Met slechts 2 punten achterstand op gedeelde koplopers Aegir en Okeanos is er nog van alles mogelijk voor Laura Kuiper, Lisa van der Geest, Jennifer Breet en Ida van Dorp. In de voorwedstrijd (DDev 4-)treffen zij naast twee Triton-ploegen ook hun eigen ploeggenoten Bjarny van der Linden, Eva van der Bent, Brechtje Jansen van Rosendaal en Judith van der Pluym. Eerstgenoemden komen uitsluitend in de ongestuurde Veenhoven in actie: op zondag DO 4-. Laatstgenoemden maakten afgelopen week ook een rondje in de gestuurde vier. De dames van de Eijs veronderstelden dat liefhebbers van de KUV-training doorgaans ook specialisten in de vier met zijn; dit weekend wordt deze hypothese op empirische wijze getest. Naast de vier zonder (DN 4-) varen zij op zondag ook in de vier met (DB 4+). Dan geven zij onder leiding van ervaren stuurvrouw én coach Lisa Bleijerveen in een MGD/EJD-combinatie de Maarten de Lange een snelle rondleiding door het Amsterdamse Bos.

Middengroep Licht reist af in de wetenschap dat er de afgelopen twee weken goede stappen zijn gezet in het Leidsche, tegelijkertijd weten zij als geen ander: een ongeluk zit in een klein snoekje. Hans “nooit van slag” van den Berg vaart al minstens twee weken met een blessurevrije ploeg in de rondte en zal ongetwijfeld in opperbeste stemming de heren Pastoors, Lustermans en Lankhorst voorslaan. De lichte mannen weten in de M. Algie geregeld een snelheid te bereiken die ook hun gelijknamige hoofdcoach weet te bekoren. Die snelheid zal nodig zijn om bovenin mee te doen, zowel op zaterdag (LDev 4-) als op zondag (LN 4-).

Hun lichte ploeggenoten vinden we terug in de kleinere nummers: de heer Huberts poogt in de Naucrates zonder ribproblemen op beide dagen de Bosbaan te doorklieven (LB 1x en LN 1x) en de heer Peters kan na enkele avonturen in de eenmansboot weer instappen bij Jelle (LO 2-), mits hij de skiffkilo’s er tijdig afgetraind heeft.

Heleen Middelkoop en Anne Voskamp (MGLD) hebben slechts 2 punten achterstand op de dames van Proteus en de Tritonvrouwen die op de Damen zo oppermachtig waren. Afgelopen weken werd hard getraind om aanstaand weekend de kloof te overbruggen. Op zaterdag (LDDev 2x) en zondag (LDN 2x) vindt een confrontatie met Proteus of Triton pas plaats in een eventuele A-finale. Lichte skiffeuze Janette van der Linden komt eveneens op beide dagen in actie (LDSA 1x en LDO 1x). Waar zij op zaterdag toppers als Marieke Keijser, Mirte Kraaijkamp en Amber Kraak ontloopt in de voorwedstrijd, is dat op zondag niet het geval. Dat wordt aanpoten dus, maar met de uitstekende CT-scores van afgelopen week zal Janette met een goed gevoel de strijd aangaan.

Middengroep Zwaar is net als op de Damen aanwezig in een keur aan velden, verspreid over het hele weekend. De mannen van de Henley-acht komen op zaterdag in actie in twee vier zonders. De heren Gründer, Gelling, Terpstra en Hoffstedde kunnen hun borst natmaken voor een onderonsje met de gebroeders Muda die met andere net-niet-Rio-gangers Sjoerd de Groot (Proteus) en Rogier Blink (Gyas) combineren (SA 4-). De andere vier (Brinks, de Vreeze, Boonstra en Kroos) starten in het Developmentveld (Dev 4-) en zullen met minder dan een A-finale plaats vermoedelijk geen genoegen nemen.

De heren van Hees, Vink, Duvekot en Algie (Bouke) verruilden na de Damen de ongestuurde vier voor de variant met vrouwen aan boord. In de A.B.M. Wabeke-Meeuwisse werkten zij de afgelopen week goede trainingen af en de honger naar succes is groot. Op zaterdag (N4 +) en zondag (O4 +) doen de mannen een gooi naar de winst. Wegens een vervelend blessuregeval bij de heer Weijs zal de Dutry dit weekend niet in actie komen. De heren Verbon en Elenbaas, bemanningsleden van de onlangs succesvolle boot, roeien op zondag in de twee zonder (O 2-).

Zondag is het aan voor de Oude Acht: boord aan boord met de enige echte Holland Acht kunnen de mannen in elk geval niet klagen over een gebrek aan concurrentie. In een eventuele A-finale treffen zij ook de sterke Nereus-Acht die op de Heineken nog knap van de bondsacht wist te winnen op de 750 meter. Een mooi resultaat te midden van deze ervaren ploegen is het doel van Harmens Henley Express.

Tot slot ontbreekt de Scullgroep zeker niet. Donna Christen heeft de voorverpakte plakken kaas ontdekt en is voldoende hersteld om weer met Mieke Wilms in de boot te stappen. Op zaterdag doen zij dat in een Njord/Laga/Skadi-combinatie. Omdat de dubbeltwee-droom op het WK<23 niet levensvatbaar bleek, werken de dames nu toe naar een snelle vier zonder voor datzelfde WK. Aanstaande zaterdag is daarvoor een eerste stap. Zondag trachten de Njorddames te doen wat op de Damen niet lukte: samen winnen in de dubbeltwee (DN 2x). Zowel Mieke als Donna hebben op zondag nog een project: Mieke gaat voor de overgangsstatus in de skiff (DN 1x) en Donna gaat in een Gyas-combinatie vol met toppertjes voor de overwinning in de DSA 8+.

Röling en Koen gaan in de dubbeltwee op voor nieuw succes (zaterdag en zondag SA2x), al zal dat ze vermoedelijk een stuk moeilijker worden gemaakt dan twee weken geleden, nu de concurrentie een stuk sterker is. Op zondag vinden we de mannen terug in een dubbelvier: samen met Bastiaan Collette (Okeanos) en Menno van Blitterswijk (Aegir) pogen de mannen in het snelste scullnummer een extra blik te scoren. Ook hier geen cadeautjes: zij aan zij met de kersvers geformeerde lichte mannen dubbelvier voor het WK en een dubbelvier vol met (voormalig) bondsroeiers inclusief onze eigen Stef Broenink. Dat wordt hard tegen hard! Broenink verschijnt op zaterdag ook aan de start in de skiff (SA 1x) en mag daar laten zien een terechte Nederlands Kampioen in het solonummer te zijn.

Schroom niet af te reizen naar de Bosbaan; een vol programma met een indrukwekkende hoeveelheid Njordploegen zijn ingrediënten voor een potentieel prachtig Hollandia-weekend. Lichtblauwe support is daarbij altijd welkom!

Allez Njord!

hollandia zaterdag

Hollandia zondag