Nabeschouwing Njord Sprints / Hollandia Roeiwedstrijden 2016


IMG_5498

9 Hollandia blikken, 3 keer winst op de Njord Sprints: Njord liet zich de voorbij dagen niet onbetuigd op de Bosbaan! Met 12 overwinningen in drie dagen tijd is er op het eerste gezicht weinig reden tot klagen, toch zullen de 12 2e plekken en 10 maal een 3e plaats sommigen het idee geven dat er nóg meer ingezeten had. Ambitieus? Zeker, maar er wordt door de wedstrijdsectie van de K.S.R.V. week in week uit hard getraind om mooie prestaties neer te zetten en daar horen ambitieuze doelstellingen bij!

Vrijdag mocht al driemaal het Njordlied ingezet worden op de gelijknamige Njord Sprints. Janette van der Linden (MGLD) combineerde voor de gelegenheid met Limburgs Lichtste, Dominique Vrouwenvelder (Saurus) en zij waren over 500 meter veel te snel voor de Okeanos/Argo-combi en de lichte dames van Proteus (LDSA 2x). De mannen van Eerstejaars Zwaar (Ej 8+) tankten op vrijdag vertrouwen door Gyas en Phocas vriendelijk doch dringend naar een respectievelijk 2de en 3de plaats te verwijzen. Tot slot sleepte de Zwanennestboot (Gründer, Gelling, Terpstra, Hoffstedde; SA 4-) het meest dubieuze blik van de dag in de wacht. Na een pittig onderonsje met de mannen van Vidar waarbij de Vidraten een Brabantse variant van rechtdoor varen hanteerden, tekende slagman Gründer protest aan. Niet zonder succes, want de wedstrijdleiding oordeelde in het voordeel van Njord en zo ging het blik naar de mannen met de mooiste badjas van Leiden.

Sprints Uitslagen

Zaterdag ging veel aandacht uit naar de Lichtblauwe Eerstejaarsdames. Niet vreemd, gezien de stand in het klassement. Het gat met de Gyasdames was 4 punten en het streven was dat terug te brengen naar een kleinere marge. Een nette 1e plaats in de voorwedstrijd gaf vertrouwen voor de finale. Daar aangekomen bracht het weerzien met Gyas de Njorddames niet van de wijs: hoewel de Groningse vrouwen beter uit de startblokken kwamen, stelden de dames snel orde op zaken en op de kilometerdoorkomst was de achterstand omgezet in voorsprong. Een voorsprong die gestaag werd uitgebouwd tot een comfortabel gat van 5 seconden op de finish: klassementsblik 3 in de pocket! Feest voor Frits en de zijnen, want met nog drie wedstrijden te gaan is de achterstand op Gyas geslonken tot slechts twee punten. Het feest bleef beperkt tot de zaterdag, want de damesacht beleefde een teleurstellende zondag. Na een wat benauwde plaatsing voor de A-finale, rook Nereus bloed en eindigden ook de corporale dames uit Groningen voor het Lichtblauw.

De zondag had overigens wel mooie dingen in petto voor Laurie Warmerdam en Willemijn Tiktak (EJD). Zij combineerden met Eva van der Bent en Brechtje Jansen van Rosendaal (Middengroep Dames) in de vier met (DB 4+). Gestuurd door Lisa Bleijerveen plaatsten de dames zich met overtuiging voor de finale. Daar maakten zij het ongelofelijk spannend door nagenoeg tegelijkertijd met de Eurosdames over de lijn te komen. Totale onduidelijkheid alom, wie had er gewonnen? De finishfoto moest uitkomst brengen en bracht een miniem verschil van 0,02 seconde in het voordeel van Njord aan het licht! Beginneling-af op een manier om nooit meer te vergeten…

hol-zo-e_export_304-1

Eerstejaars Zwaar greep op zaterdag net naast de zo gewenste A-finale na een derde plaats in de voorwedstrijd. Bij de zware achten wordt erg hard geroeid en zijn er achter klassementsleider Nereus verschillende honden die vechten om het spreekwoordelijke been (lees: alle resterende klassementspunten). Mocht er van enige revanchegevoelens sprake zijn, dan werd dat ‘s middags op duidelijk bevestigd: overtuigende 1ste plek in de B-finale! Beginnelingenblikken op zondag gingen ondanks uiterste inspanningen niet naar Leiden maar naar Utrecht; ondanks een zeer felle start van EJZ bleken Triton en Skoll op de meet een fractie sneller.

Eerstejaars Licht behaalde A-finales op zowel de zaterdag als de zondag. Op zaterdag was de 6de stek het hoogst haalbare, maar op zondag waren de lichte heren dichtbij; 2de plek achter Laga! Sneller dan Nereus en Vidar, ploegen die EJL op zaterdag nog voor moest laten gaan. Het zal de heren vertrouwen geven voor de wedstrijden die nog komen. Net als Eerstejaars Zwaar zullen de beginnende dieetgoeroes van de K.S.R.V. de Holland Beker laten voor wat het is en wordt op de ZRB over drie weken in toepasselijke omgeving de strooptocht naar blik hervat.

Wieke van Oostveen en stuurvrouwe Anne Kraan (EJLD) gingen met de lichte dames van Laga op zoek naar de baanhalen die noodgedwongen enige tijd achterwege waren gebleven. Zij deden nuttige ervaring op en hoewel zij geen aanspraak maakten op de bovenste plekken is gezien de vele blessures de deelname an sich al een opsteker. Verder herstel van de lichte dames is het doel voor de resterende wedstrijden.

MGD

Ook bij de Developmentklassementen zijn de dames van Njord prominent aanwezig. Zowel Middengroep Dames als Middengroep Lichte Dames rijgt de A-finales aaneen en beide secties staan op een 2de plaats in hun klassementen. In de Veenhoven roeiden Laura Kuiper, Lisa van der Geest, Jennifer Breet en Ida van Dorp naar een knappe 3de plek, goed voor 6 klassementspunten. Knap, want tijdens het oproeien werden de dames getorpedeerd door een damesacht van Skoll en met de schrik in de benen meldden de dames zich na een noodreparatie bij de startvlotten. Om zich vervolgens te verzekeren van de broodnodige punten voor de hoge klassementsnotering. Zondag gingen zij op voor een directe finale (DO 4-), maar meer dan 5de plaats zat er niet in. In de resterende wedstrijden zetten de dames ongetwijfeld alles op alles zetten om zich te kunnen verzekeren van een podiumplaats na de laatste klassementswedstrijd.

Voor de dames van de Eijs (Bjarny van der Linden, Eva van der Bent, Brechtje Jansen van Rosendaal en Judith van der Pluym) verloopt het in de stuurloze nummers iets moeizamer en mede daarom werd dit weekend ook gestart in de Maarten de Lange. Voor Brechtje en Eva pakte dat zoals gezegd fantastisch uit: vorig jaar verloren zij, ondanks een eindoverwinning in het Eerstejaarsklassement, nooit de beginnelingenstatus. Maar de verticale samensmelting van EJD en MGD leverde hen afgelopen zondag een prachtig succes op!

Voor Heleen Middelkoop en Anne Voskamp (MGLD) was er na een strakke voorwedstrijd opnieuw de confrontatie met de sterke Tritondames. Dit maal hadden de donkerblauwe dames beduidend meer moeite met hun Lichtblauwe uitdagers: het gat is kleiner geworden sinds de Damen. Zaterdag moesten zij 3 seconden toegeven en eindigden op een 2de plaats en incasseerden zo wederom 8 klassementspunten. Op zondag moesten zij (LDN 2x) hun meerdere erkennen in de bordeauxrode zusjes Veldhuis. Janette van der Linden (LDSA 1x en LDO 1x) kon na haar sprintblik op vrijdagavond in het vervolg van het weekend geen serieuze bedreiging vormen voor Marieke Keijser en Amber Kraak die in deze velden oppermachtig bleken.

De heren van Middengroep Licht in de vier zonder kwamen op zowel zaterdag (LDev 4-) als zondag (LN 4-) net te kort voor een A-finale. Hoewel zij er zeker op zondag dichtbij waren, zullen Hæns, Pastoors, Lustermans en Lankhorst enige teleurstelling hebben overgehouden aan het Hollandiaweekend. Reden genoeg voor hoofdcoach Algie om eens een creatieve gedachte te wijden aan de opstelling van de boot. Wordt ongetwijfeld vervolgd…

De heer Algie (Jelle) beleefde samen met f.t. “ik ga over de centen” Peters een succesvolle rentree in de twee zonder. Na een 1e plaats in de voorwedstrijd resulteerde de A-finale in een keurige 3de plaats. Een fractie achter Skoll en op enige afstand van de Thêta/Vidar-combinatie die met deze overwinning SA werd. Mooi resultaat om op door te bouwen en dat zal Oud Licht dan ook zeker doen.

Namens Middengroep Zwaar maakten de heren Verbon en Elenbaas een ommetje in de twee zonder. Of het stuurloze project een vervolg krijgt valt te bezien, duidelijk werd in ieder geval dat het O 2- veld nog een maatje te groot is. Gezien de zeer korte voorbereidingstijd overigens ook geen wonder.

Brinks, de Vreeze, Boonstra en Kroos poogden op zaterdag (Dev 4-) in de vier zonder in gezwinde spoed de Bosbaan over te komen. Dat ging met wisselend succes: na een middelmatige voorwedstrijd lieten de heren in de B-finale (2de plaats) zien over strakke halen te beschikken.

Zwanennest SA4-

Hun collega’s uit de Henley Acht (Gründer, Gelling, Terpstra en Hoffstedde) gingen in een zeer sterk bezet veld (SA 4-) de strijd aan met voormalig bondsroeiers, snelle Nereïden en een talentvolle lichte pikken-combinatie. Hun 6:09,96 was niet genoeg voor een A-finale, maar betekende wel een Njordrecord voor de ongestuurde verenigingsboot en geeft wel aan dat de Zwanennesters niet in een nietszeggend pannenkoekenveld meedraaiden.

De heren van Hees, Vink, Duvekot en Algie (Bouke) gingen in de gestuurde vier van start. Op zaterdag loodste Jessica van den Heuvel de heren vrij soepel naar de A-finale (N4+). Daar aangekomen lieten de heren zich een beetje piepelen door de Nereusboot die ze in de voorwedstrijd nog te snel af waren. Dat overkwam hen op zondag (O4+) niet nogmaals. Wederom behaalden zij een A-finale, ditmaal gestuurd door Loes Coppens, maar de deelname van een snelle Orcavier met Henley-ambities gooide roet in het eten en ook de heren van Skadi waren hen te snel af: 3de.

Zondag mocht de Henley Acht aantreden, na de Laga Lustrumwedstrijden pas het tweede optreden en zelfs de eerste keer een ouderwetse kortebaanwedstrijd. In een voorwedstrijd met onder meer de Holland Acht en de ijzersterke Henley Acht van Nereus konden de heren meteen aan de bak. Daar een derde plaats genoeg was voor een finaleplek lieten zowel Nereus als Njord niet het achterste van de tong zien; de 5:34,87 van de Holland Acht toonde wel direct aan dat de bondsroeiers het serieus namen. In de A-finale later die middag waren de toeschouwers getuige van niets minder dan een historisch tafereel: de bordeauxrode toppers van Diederik Simon maakten het de Rio-vedetten in Hollandpakjes ongekend lastig en finishten binnen een seconde van het nationale vlaggenschip. Voor de neutrale kijker een race om van te watertanden, ware het niet dat ik meefietste voor de Henley Acht van de K.S.R.V. Met een zeer acceptabele 5:51,91 (ongeveer 18 seconden achter de Holland Acht) op zak, gaat Harmens Henley Express in de komende periode met onverminderd enthousiasme aan de slag om daar nog een paar seconden af te snoepen.

Bliktechnisch gezien beleefde de Scullgroep een zeer succesvol Hollandiaweekend. Inmiddels scullend onder de hoede van Roeibond gold dat ook voor Stef Broenink. Op zaterdag was hij op indrukwekkende wijze de concurrentie de baas in de skiff (SA 1x). Zowel Koen Metsemakers (Phocas) als Amos Keijser (Laga) kwamen er in voorwedstrijd en finale niet aan te pas: Broenink 1ste met een tijd van 6:58,94! Zondag verruilde hij de skiff voor de dubbelvier (met Rogier Blink (Gyas), Abe Wiersma (Nereus) en Daan Klomp (Orca)). Daarin trof hij de succesvolle Njord/Phocas-combinatie van Floris Röling en Koen Metsemakers aangevuld met Bastiaan Collette (Okeanos) en Menno van Blitterswijk (Aegir). In een zeer interessante directe finale (SA 4x) ging het zeer gelijk op, maar was een snoek bij de boeg van laatstgenoemde combinatie hen fataal. Bootje Broenink nam de leiding en stond deze niet meer af: blik voor de Nereus/Njord/Gyas/Orca-combinatie!

Röling actie

Met lege handen gingen Röling en Koen overigens zeker niet naar huis. Zowel op zaterdag als zondag wonnen zij knap het SA2x-veld. Voor Röling het 8e en 9e scullblik: SA! Ook de dames van de Scullgroep deelden in de vreugde. Hoewel de Njord/Laga/Skadi-combinatie (DSA4-) waar Donna Christen en Mieke Wilms op zaterdag mee startten, nog niet direct succesvol bleek, viel er op zondag genoeg te juichen voor de dames. Samen wonnen Donna en Mieke met grote overmacht het DN 2x-veld. Mieke verzekerde zich zo van de overgangsstatus, maar was nog niet klaar: twee uur later viel ook het DN 1x-veld ten prooi aan de Lichtblauwe skiffeuze. Donna kon uiteraard niet achterblijven en in een Gyas-combinatie (DSA 8+) versloeg zij onder meer een sterke Nereus Acht.

Mooie prestaties, maar ook motivatie voor dat wat komen gaat, nam men mee uit de bakermat van het Nederlandse roeien. De Bosbaan bracht de K.S.R.V. afgelopen weekend 12 overwinningen en ik ben een gelukkig mens als we dat in de komende weken nog een paar keer dunnetjes overdoen…

Hollandia Zaterdag Hollandia Zondag

Foto’s © SchurwanzPics, Elisabeth Möller, Guy Verbon