Voorbeschouwing Holland Beker 2016

Logo

Door de wedstrijdorganisatie in alle bescheidenheid omschreven als ‘Nederlands meest prestigieuze internationale regatta’ en afgaande op de vele aansprekende inschrijvingen mag de Holland Beker inderdaad aanspraak maken op die titel. Het internationale karakter van de Holland Beker is onmiskenbaar: naast de aanduiding van de velden in het Engels en toepassing van de FISA-regels in plaats van de nationale reglementen trekken vooral de buitenlandse deelnemers de aandacht.

Gelouterde toppers als Mahe Drysdale (Nieuw-Zeeland) en Ondřej Synek (Tsjechië) gaan uitmaken wie er in het hoofdnummer (M1x) met de winst naar huis gaat. Als opwarmertje voor de Olympische Spelen pakken deze skiffeurs na de World Cup in Luzern nog een Europese krachtmeting mee. De heren zijn ongetwijfeld opgelucht door de afwezigheid van Stef Broenink die na zijn ongelofelijke prestatie in Luzern met de zware bondselectie in Oostenrijk op hoogtestage ging. Ook bij de vrouwen aansprekende namen: met Ekaterina “het had je moeder kunnen zijn” Karsten (Wit-Rusland) en Emma Twigg, Eve MacFarlane en Zoe Stevenson (Nieuw-Zeeland) zijn er ook hier volop Olympiërs te bewonderen.

Namens Njord komt er een beperkt gezelschap in actie op deze 123ste editie van de Holland Beker: de Scullgroep is present, evenals afvaardigingen van alle Middengroepen en uiteraard de Eerstejaars Dames, die door hun 2de plek in het klassement deelname veiligstelden. Sculldames Donna Christen en Mieke Wilms gaan in de skiff op jacht naar nieuw succes (BW1x op zowel zaterdag als zondag). Naast Nederlandse concurrentie stuiten de dames ook op twee Noorse dames, waarbij grondige Facebookresearch vooral bij Thea Helseth (startend namens de Noorse roeibond) interessante resultaten opleverde. Donna en Mieke gaan uiteraard een poging doen de blikken binnen de landsgrenzen te houden.

Röling en Koen vervolgen het tot dusverre zeer succesvolle avontuur in de dubbeltwee (M2x; beide dagen). Op zaterdag nemen zij het op tegen twee combinaties uit Scandinavië: concurrenten uit Zweden op rechts en Noorse tegenstand op links. Op zondag zijn er meer kapers op de kust; naast een onbekende dubbel uit Indonesië zijn dat de combinaties van Nereus/Orca en Proteus/Saurus die het op de Hollandia nog moesten afleggen tegen de Njord/Phocas-combinatie. Dit weekend zijn de heren volgens de FISA-regels uniform gekleed en dat betekent voor Koen een hopelijk prettige eerste kennismaking met het Njordpakje. Zondag starten beide heren ook in de dubbelvier (M4x) met Amos Keijser (Laga) en Simon van Dorp (Willem III): op papier een zeer krachtige combinatie met viermaal een < 6 min. ergometer P.R. aan boord. Kunnen zij dit zonder gezamenlijke voorbereiding effectief bundelen in de boot? Dan kon het wel eens een prachtige wedstrijd worden in een directe finale met onder meer Leander (Engeland), een Noorse bondsploeg en een Monegaskische dubbelvier.

Ook Nicole Beukers en Sophie Souwer zijn van de partij. Na de prachtige resultaten in Luzern, waar Sophie met de Vrouwenacht een ticket voor Rio veiligstelde en Nicole op de World Cup brons pakte met de Nederlandse Damesdubbelvier, hopen zij nog éénmaal te schitteren voor eigen publiek alvorens het vizier op Rio te richten. Beide dames komen enkel op zondag in actie. Nicole start eerst met ploeggenoot Chantal Achterberg (Proteus) in de dubbeltwee (W2x). Zij treffen dan ondermeer hun partners uit de dubbelvier (Carline Bouw en Inge Janssen (Skoll/Orca)), maar ook de Nederlandse Lichte Dames Dubbeltwee (Maaike Head en Ilse Paulis (Skadi/Nereus) en ploegen uit Groot-Brittannië, Noorwegen, Zweden, Wit-Rusland en Nieuw-Zeeland doen mee voor de prijzen. Later die dag volgt nog een directe finale in de dubbelvier (W4x). Tegen enkele Lichte Dames-combinaties en een Vidarboot met twee Amerikaanse talenten aan boord zijn de Nederlandse bondsroeisters de absolute favoriet. Sophie kan met haar ploeggenoten in de acht (W8+) aan de bak tegen enkele Britse boten, maar ook Nederlandse (junioren)dames gaan de uitdaging aan. De Nederlandse Riogangers mogen laten zien dat zij de onbetwiste snelste Nederlandse damesacht zijn.

De Njorddames die deelnemen aan de klassementen doen het erg goed en zodoende mogen boten van zowel Middengroep Dames, Middengroep Lichte Dames als Eerstejaars Dames van start op de Holland Beker. Laura Kuiper, Lisa van der Geest, Jennifer Breet en Ida van Dorp (WDev4-) stuiten in een directe finale op de Amsterdamse vrouwen van Nereus en Okeanos. Bij afwezigheid van klassementsleider Aegir zijn de Lichtblauwe dames de hoogst geklasseerde vrouwen in deze race. Scorebordjournalistiek leverde zelden blikken op, maar hard roeien des te meer. Met dat laatste als uitgangspunt kon het wel eens een mooie zaterdagmiddag worden.

Middengroep Lichte Dames is goed vertegenwoordigd op de Holland Beker. De tweede stek in het klassement stelt Heleen Middelkoop en Anne Voskamp in staat om deel te nemen aan de developmentrace (LWDev2x). Daar komen zij wederom de Tritondames tegen die hen op de Damen en op de Hollandia te snel af waren. Op laatstgenoemde wedstrijd was de marge echter al kleiner en het is de doelstelling van de Lichte Dames uit Leiden om hun donkerblauw concurrentie ditmaal af te troeven. Janette combineert na een succesvol optreden op de Njord Sprints wederom met Dominique Vrouwenvelder (Saurus) in de dubbeltwee (BLW2x). Kan de Njord/Saurus-combinatie ook op langere afstand indruk maken? Japanse, maar ook Noorse dames steken daar graag een stokje voor. Vlak ook de zusters Veldhuis (Nereus) niet uit. Favoriet voor de winst is de Nereus/Vidar-combinatie met Anne-Marie Schonk en Amber Kraak.

Zowel Heleen en Anne als Janette varen op zaterdag ook in de dubbelvier (LW4x). Heleen en Anne combineren met twee dames van Nereus en zullen in zuurstokroze Thetispakjes de Bosbaan over sjezen. De Njord/Saurus-combinatie transformeert in een Njord/Saurus/Argo-combinatie. Het veld wordt aangevuld door een verenigingsvier van Nereus. Laatstgenoemde boot is ongetwijfeld beter op elkaar ingespeeld, maar de combinaties met Leidsch Licht aan boord gaan er alles om doen om dat bordeauxrode voordeel op te heffen.

De Eerstejaarsdames mogen in een directe finale (WFm 8+) met de gehele top zes van het EjD-klassement laten zien wat de ambities zijn voor het resterende deel van het seizoen. Na twee klassementsblikken op rij zijn er zeker verwachtingen, maar Gyas, Laga, Aegir en ook Nereus hebben vast niet stilgezeten. In de rubriek Vooruitblikken met Frits leverde de hoofdcoach EjD gevraagd naar zijn hersenspinsels aangaande de Holland Beker de wat cryptische bijdrage: ‘misschien iets over je moeder?’. Dat kan wat mij betreft niets dan goeds betekenen voor aanstaande zondag.

Jelle Algie en Mathijs Peters (Middengroep Licht) hebben de slag weer te pakken in de tweezonder en treffen aanstaande zaterdag opnieuw de Thêta/Vidar-combinatie die op de Hollandia succesvol was. Overige concurrentie komt van De Maas en Okeanos, maar de te kloppen ploeg komt zonder twijfel uit Brabant.

Voor Middengroep Zwaar bestaat de Holland Beker louter uit optredens in gestuurde nummers met enkele inschrijvingen die garant staan voor spektakel. De heren Van Hees, Vink, Duvekot en Algie (Bauke) gaan in de gestuurde vier (M4x) de strijd aan met enkele ploegen die zij op de Hollandia ook al tegenkwamen (Nereus, Proteus, Orca), maar de grote naam in dit veld is toch wel Oxford Brookes. Gestuurd door de heer Holla zullen de mannen er volle bak invliegen.

Dat is ook het devies voor de Henley Acht. Nu de gelijknamige Henley Royal Regatta steeds dichterbij komt, worden de messen geslepen en aanstaand weekend staan er op de Holland Beker enkele prachtige confrontaties op het programma. Want de Britten, niet vies van een prominente regatta buiten de landsgrenzen, zijn massaal aanwezig. Leander, Oxford Brookes, Molesey en Imperial College; ze zijn allemaal van de partij. Goede testcase dus, voor Gründer en de zijnen. Bij afwezigheid van de Holland Acht is het vlaggenschip van Nereus waarschijnlijk favoriet voor de eindzege. Maar Njord komt niet voor spek en bonen, de afgelopen weken werden weer nieuwe stappen gezet en stiekem zou het de heren niet slecht uitkomen eens onder die 5:50 te duiken. Een nieuw Njordrecord is daarmee binnen handbereik. Jessica van den Heuvel heeft de touwtjes in handen en de kersverse covergirl van het Njord Magazine wil altijd harder.

Toproeien op Nederlandse bodem met een Lichtblauwe afvaardiging, mis het niet en pak een zonovergoten weekend Bosbaan mee!

Allez Njord!

Zaterdag Draw