Nabeschouwing Holland Beker 2016

Doop A.J. Landaal

6 maal blik op de Holland Beker voor de K.S.R.V. en zonder uitzondering overwinningen behaald in scullnummers! Vooral Floris Röling en Koen Metsemakers (Phocas) beleefden een gedenkwaardige Holland Beker. De heren begonnen op de Damen Raceroei Regatta aan een reeks die tot op heden 6 (tweemaal Damen, tweemaal Hollandia en tweemaal Holland Beker) klasserende overwinningen in het hoogste veld voor de mannen dubbeltwee (SA 2x / M 2x) opleverde.

Waar de winst op zaterdag – een marge van 11 seconden op de naaste achtervolgers uit Noorwegen – redelijk afgetekend was, moest op zondag de finishfoto uitkomst bieden. Abe Wiersma en Daan Klomp (Nereus/Orca) maakten het de Njord/Phocas-combinatie – die een wat moeizame race vaarde – ongekend lastig. Een indrukwekkende eindsprint van eerstgenoemde ploeg leidde tot een zogenaamde dead heat, beide ploegen finishten in 6:38,92 en zo konden de kissmissen door deze verdubbeling van het aantal winnaars flink aan de bak. Op zondag gingen Röling en Koen er ook in de dubbelvier (M 4x) met de winst vandoor. De op papier krachtige combinatieboot met Simon van Dorp (Willem III) en Amos Keijser (Laga) bleek ook in realiteit een hoop snelheid te produceren. In een van start tot finish boeiend gevecht met het Engelse Leander trokken de Hollandse heren – voor de gelegenheid varend in Delfts blauwe outfit –  aan het langste eind in een rappe tijd van 6:00,21. Terloops wist Koen zo de SA-status te behalen, in navolging van Röling die deze mijlpaal op de Hollandia al vierde.

Ook Mieke Wilms kon na overwinningen op de Damen en de Hollandia een nieuw blik in ontvangst nemen. Samen met Donna Christen kwamen de dames op beide dagen in actie in het skiffveld onder de 23 (BW 1x). Beide skiffeuzes behaalden op zowel zaterdag als zondag de A-finale. Zaterdag moest Mieke de overwinning afstaan aan de Noorse Thea Helseth en genoegen nemen met een 2e plaats. Op zondag was Mieke er bij afwezigheid van de Noorse als de kippen bij om op overtuigende wijze met de winst aan de haal te gaan. Mieke had zo de primeur om voor het eerst blik te trekken in de W.J. Schouten, normaal gesproken de skiff van Nicole Beukers.

Nicole clusterde alle activiteiten op de zondag en dat pakte helemaal niet verkeerd uit. De Nederlandse Damesdubbelvier had zich voor de gelegenheid ook opgesplitst in twee dubbeltweetjes en in één van de sterkst bezette velden (W 2x) van de Holland Beker was Nicole met partner Chantal Achterberg (Proteus) ongenaakbaar. In de finale rekenden zij af met hun eigen ploeggenoten Inge Janssen en Carline Bouw (Orca/Skoll), maar ook met de Nederlandse Lichte Damesdubbeltwee, de Nieuw-Zeelandse Olympische boot en de Europees Kampioenen uit Wit-Rusland. Lekker begin van de dag, die ook prima werd afgesloten met een verwachte, maar desalniettemin keurige overwinning in de dubbelvier (W 4x).

Ook Heleen Middelkoop, Anne Voskamp en Janette van der Linden (Middengroep Lichte Dames) kwamen scullend in actie. Heleen en Anne (LW 4x en LWDev 2x) voeren twee directe finales en de match met Nereus in de dubbelvier werd door alle partijen als geslaagd beschouwd. Hoewel er qua resultaat (3de) nog enige verbetering mogelijk is, smaakte het uitstapje in de dubbelvier naar meer. De 5de plaats in de dubbeltwee viel de dames wellicht wat tegen, maar een minder resultaat op de enige wedstrijd dat er geen klassementspunten te verdienen zijn, getuigt wel van goede timing. Janette combineerde met haar Saurus-maatje Dominique Vrouwenvelder (BLW 2x) en zij wisten wel de A-finale te bereiken, maar konden daar geen echte vuist maken tegen onder meer Noorse en Japanse tegenstand. In de dubbelvier (LW 4x) combineerden de dames met twee vrouwelijke Argonauten, maar de multiprovinciale project bleek in een directe finale niet opgewassen tegen de lichte dames van Nereus.

De overige Middengroepen (Dames, Zwaar en Licht) kwamen eveneens zonder blikken en enkel race ervaring rijker terug naar Leiden. Laura Kuiper, Lisa van der Geest, Jennifer Breet en Ida van Dorp troffen in een directe finale (WDev 4-) de vrouwen van Nereus en Okeanos. De bordeauxrode dames namen in de openingsmeters een voorsprong die ze niet meer uit handen gaven, de beruchte Lichtblauwe eindsprint leverde zodoende een 2de plaats op.

De Eerstejaars Dames gingen ook van start, als één van de laatste nummers op zondag. De wind, ogenschijnlijk niet heel nadrukkelijk aanwezig, had op dat moment wel degelijk een flinke invloed op het raceverloop. Zowel bij de (zware) mannen als bij de vrouwen won steeds de ploeg in baan 1 of 2. EJD eindigde uiteindelijk op een 4de plaats achter Gyas, Orca en Nereus. Net als voor Middengroep (Lichte) Dames gaat de strijd op de punten volgend weekend weer verder en heeft het resultaat op de Holland Beker geen invloed op de stand in het klassement.

Jelle Algie en Mathijs Peters (MGL) beleefden geen fijne zaterdagmiddag in het kleinste boordnummer (BLM 2-). En ook hun zware collega’s in zowel de vier met (M 4+) als de acht (M 8+) zullen niet onverdeeld enthousiast op de Holland Beker terugkijken. Waar de heren in de vier hun handen meer dan vol hadden aan binnenlandse tegenstand en een ploeg van Oxford Brookes, waren bij de mannenachten de Nederlandse ploegen behoorlijk in de minderheid. Behalve de inmiddels fameuze Nereus Henley Acht, zorgden ook Laga en Njord voor een broodnodig Nederlands tintje. Maar A-finales zaten er dit weekend niet in voor onze zware acht, die te kort kwamen tegen de sterke Engelsen.“Het was gewoon niet best”, aldus de meest welbespraakte boegroeier van de K.S.R.V.

Afsluiten in mineur vond ik altijd al een slecht idee. Ik kijk terug op een zonovergoten weekend met 6 prachtige blikken, een geslaagde botendoop – tijdens een geslaagde Oud-Njord borrel werd de nieuwe zware skiff als A.J. Landaal gedoopt – en de deelname van een para-roeister die ten overstaan van het Holland Beker publiek haar kunsten mocht vertonen. Tot op de ZRB, waar sommigen zich willen revancheren en anderen de zegereeks trachten voort te zetten!

Uitslagen Holland Beker