Voorbeschouwing ZRB 2016

ZRB logo

Het jaarlijkse uitje naar de Watersportbaan Tilburg komt eraan! De Zuidelijke Roeibond Roeiwedstrijden (ZRB) staan op weinig favorietenlijstjes bovenaan en heel wat ploegen laten het evenement nabij Beekse Bergen dan ook links liggen. De K.S.R.V. is wat dat betreft relatief goed vertegenwoordigd, alle Eerstejaarsploegen zijn van de partij en bij de meerdere- en ouderejaars roeiers ontbreken alleen de dames en heren van de Scullgroep.

De ZRB is een vreemde eend in de bijt: vier banen in plaats van zes, klassementsraces op zondag waar de zaterdag doorgaans gebruikelijk is en een knock-out systeem om de finaleplaatsen te verdelen bij de Eerstejaars- en Developmentvelden. Voor beide klassementen zijn er dit weekend weer kostbare punten te verdienen. Vooral voor de Eerstejaarsdames en Middengroep (Lichte) Dames begint het erom te spannen. Na de ZRB staan er nog maar twee wedstrijden op het programma: de strijd om de podiumplekken nadert z’n ontknoping! Bij Eerstejaars Zwaar en Eerstejaars Licht is vooral de jacht naar het Beginnelingenblik een belangrijke motivatie. Die steeds terugkerende queeste wordt steeds spannender nu het jaar ten einde loopt. Bij de Eerstejaars Lichte Dames maken Mirte Volk en Yara van Berghe na lange afwezigheid hun rentree in de dubbeltwee (LDB 2x). Ook Lotte Pas is weer voldoende hersteld en zorgt samen met Wieke van Oostveen voor de Lichtblauwe representatie in de Njord/Laga dubbelvier (LDB 4* en LDEj 4*).

Voor de mannen van de Henley Acht vormt de ZRB een mooie kans om bij afwezigheid van Nereus een greep naar de macht te doen. Met 4 inschrijvingen (directe finale) is het veld beperkt. De Brabant Acht (Vidar) lijkt de belangrijkste concurrent. Met de Eerstejaars Zware Acht van Triton en een Thêta octet uit Eindhoven zou de Leidse boot moeten kunnen afrekenen. Ook beide gestuurde vieren komen in actie (N 4+ en O 4+), zodat Middengroep Zwaar  voltallig aanwezig is. Dat geldt niet voor de heren van Middengroep Licht waar een gedeelte voor de gelegenheid een uitstapje naar de twee zonder maakt. Jelle Algie vormt een nu al onsterfelijk duo met Hans “was gibt?” van den Berg (LN 2-) en Lustermans en Pastoors – inwegen is overrated – gaan hun geluk beproeven in het zware veld (N 2-).

Annika van der Meer grijpt kansen graag met beide handen aan en de welwillendheid van de wedstrijdleiding biedt haar de mogelijkheid om op beide dagen in de skiff te starten (D TA 1x en DB 1x). De heer Bouthoorn wil in Brabant de tussentijds gemaakte progressie in rappe baanhalen vertalen (N 1x en B 1x). Ook Janette van der Linden (Middengroep Lichte Dames) gaat wederom de uitdaging aan om in het kleinste nummer indruk te maken (LDO 1x en LDSA 1x). Bij afwezigheid van de absolute toppers liggen er kansen voor Leidsch Licht. Onder die geuzennaam willen ploeggenoten Heleen Middelkoop en Anne Voskamp ook wel shinen en bij afwezigheid van de snelle Tritondames is de directe finale op zaterdag (LDN 2x) bij voorbaat een zeer interessante.

Zoals gezegd heeft voor Jennifer Breet, Lisa van der Geest, Laura Kuiper en Ida van Dorp (MGD) het klassement (DDev 4-) de hoogste prioriteit. Met nog drie wedstrijden te gaan willen de vrouwen graag een podiumplek veiligstellen en zolang de afstand tot nummer 1 Nereus nog overbrugbaar is, zijn er nog vele scenario’s denkbaar. Voor ploeggenoten Eva van der Bent, Bjarny van der Linden, Brechtje Jansen van Rosendaal en Judith van der Pluym speelt het klassement geen rol van betekenis meer. De dames zijn wel getergd om nog een mooie uitslag te varen in de vier zonder (DN 4-) en op zondag schakelen zij de hulp in van Dorinda Bolte om in de vier met hoge ogen te gooien (DN 4+).

Kan uw weekend nog wel wat prikkels gebruiken? Reis dan af naar het Zuiden van het land en combineer bijvoorbeeld een dagje safari met een flinke dosis Lichtblauw. Moedig uw wedstrijdsectie aan op baan waar winst of verlies op Bourgondische wijze verwerkt kan worden in de nabijgelegen La Trappe brouwerij. Ik kijk uit naar een ZRB-weekend waar enkele verrassingen zeker niet uitgesloten zijn!

ZRB tijdschema