Nabeschouwing ZRB 2016

IMG_9947

Het jaarlijkse weekendje Tilburg zit er weer op en dat ging niet zonder slag of stoot… Waar de weersomstandigheden op zaterdag nagenoeg perfect waren, bleef de Watersportbaan in het Zuiden des Lands op zondag allesbehalve gevrijwaard van ellende. Door onweer zag de wedstrijdleiding zich genoodzaakt om halverwege de zondag het verdere programma uit te stellen. Van uitstel kwam afstel, want rond 17:30 besloot men alles af te blazen. Voor sommigen een grote teleurstelling: de meeste finales van de reguliere 2k-nummers werden helemaal geschrapt. Voor de goed presterende ploegen uit de time-trial, waaronder veel Lichtblauwe damesploegen, pakte dit niet slecht uit. Want de wetenschap dat je met 10 punten naar Leiden terug mag en de nieuwe leider in het klassement bent, maakt afriggeren in de stromende regen een stuk minder vervelend. De zaterdag leverde de K.S.R.V. ook 4 blikken op in een aantal boeiende finales!

Lustermans en  Pastoors verzorgden op de vroege zaterdagmorgen het openingsnummer. Zonder inwegen (N2-) voeren zij een prima race, maar de 3de plaats was niet genoeg voor een finale. Ook voor Eva van der Bent, Bjarny van der Linden, Brechtje Jansen van Rosendaal en Judith van der Pluym (MGD) geen cadeautjes bij de ongestuurde damesvieren (DN 4-). Ondanks een degelijke race was de 2de plek in de voorwedstrijd het eindstation op zaterdag. Zondag, in de gestuurde vier (DN 4+), waren de dames dichter bij eremetaal. Zover kwam het uiteindelijk niet want de dames van Proteus, ook overgestapt uit de vier zonder, trokken zowel in de voorwedstrijd als in de finale de winst naar zich toe.

Annika van der Meer ging als TA-roeister van start in een gezamenlijke heat met het Meisjes 18-veld. Een opvallende verschijning, want de enige deelneemster die met behulp van enkel rug en armen het Brabantse water doorkliefde. Een kleine 30 seconden na de reguliere deelnemers finishte Annika in een voor pararoeisters zeer scherpe tijd van 9:44,96! Goed voor een ZRB-blik en goed voor het zelfvertrouwen, waar het in ieder geval geenszins aan ontbreekt bij de ambitieuze pararoeister. In het kader van ‘nu we we er toch zijn, kun je maar beter starten ook’ plakte Annika er op zondag nog een wedstrijd achteraan in het reguliere veld (DB 1x). Daar bleek het gat nog wel aanzienlijk, maar met de waardevolle race-ervaring in de pocket gaat Annika door richting nieuwe hoogtepunten in het Lichtblauw para-avontuur.

Skiffend kwam ook de heer Bouthoorn in actie (N 1x op zaterdag en B 1x op zondag) en hij liet zien dat de aansluiting op het veld inmiddels gevonden is. Enkele schepjes er bovenop  in de resterende weken lijken noodzakelijk om dit seizoen nog potten te breken. Tandje opschakelen lijkt ook voor de zware heren in de A.B.M. Wabeke-Meeuwisse het devies. De heren van Hees, Vink, Duvekot en Algie (Bouke) slaagden er zowel op zaterdag (O 4+) als op zondag (N 4+) in om de A-finale te bereiken, maar de koelbloedigheid om het vervolgens af te maken, is tot op heden vooral een Amsterdamse kwaliteit. Aan de heren om op de laatste twee wedstrijden te bewijzen ook afmakers te zijn. Hun ploeggenoten in de Dutry (Elenbaas, Weijs, Power en Verbon) waren tegelijk concurrent op de zaterdag. Ook de ploeg met mouwloze boeg bereikte Finale-A, maar ondanks een half Leidse eindstrijd, ging de winst naar vier Bordeauxrode slimmeriken.

Bij de Eerstejaarsploegen kwam een vrijwel voltallige Eerstejaarssectie van Njord aan bod. Enkele ploegen ondervonden een bekend nadeel van de ZRB: met slechts 4 banen zijn finaleplekken doorgaans voorbehouden aan de nummers 1 in de voorwedstrijd. Voor de Eerstejaars Lichte Dames (Njord/Laga) en Eerstejaars Zwaar was het resultaat in de voorwedstrijd niet genoeg voor een kans op beginnelingenblik. Eerstejaars Licht en Eerstejaars Dames behaalden wel een plek in de A-finale op zaterdag, maar konden die niet verzilveren. Op zondag was de situatie compleet anders, alle deelnemers van de klassementen voeren time-trials. Slechts de snelste 4 ploegen kwalificeerden zich voor een plek in de halve finale; in tegenstelling tot voorgaande jaren ontbraken afgelopen weekend kwartfinales. Met de kennis van nu bleek de time-trial zo’n gekke nog niet. Vrijwel alle klassementsploegen eindigden op een plek in de punten. Dagwinnaars waren uiteraard de Eerstejaarsdames; in exact dezelfde tijd als Nereus (3:16,70) profiteerden zij maximaal van de misstap van Gyas (7de). Ook EJZ (gedeeld 5de ; 4 punten ) en EJL (7de ; 2 punten) roeiden zich in de punten en hebben nog alle kans op een top-6 notering in het klassement.

Ook de andere vrouwelijke Middengroepers deden goede zaken in Brabant. De dames uit de Veenhoven (Jennifer Breet, Lisa van der Geest, Laura Kuiper en Ida van Dorp) lieten de DSA 4- op zaterdag uit voorzorg schieten wegens een grieperige boeg. Dat bleek een goede beslissing, want met de broodnodige rust was de f.t. praeses net op tijd om te pieken op het juiste moment. In nagenoeg dezelfde tijd als de Paarse Trots uit de polders nabij Leiden eindigden zij op een 2de plek. Omdat klassementsleider Aegir op een 3de plaats bleef steken, is de achterstand op de Groningse dames teruggebracht naar een schamele 2 punten. Dat worden nog twee spannende weken…

Heleen Anne
© Joris Bergman

Heleen Middelkoop en Anne Voskamp (Middengroep Lichte Dames) blaakten op zondagochtend van het zelfvertrouwen en niet zonder reden. Op zaterdag wonnen de dames op overtuigende wijze hun eerste klasserende blik van het seizoen (LDN 2x). Zo profiteerden ze maximaal van de donkerblauwe afwezigheid en verloor Anne Voskamp eindelijk haar Beginnelingenstatus. De Lichte Dames varen al het hele seizoen bovenin mee en dat was op zondag niet anders. Met een 3de plaats in de time-trial namen ze 6 punten mee naar Leiden. Of ze Triton nog van een 1ste plek kunnen afhouden, ligt niet direct in de lijn der verwachting, maar de achterstand op Proteus is slechts 1 puntje; de strijd om de 2de plaats in het klassement ligt dus nog volledig open.

Ploeggenote Janette van der Linden werd maximaal benadeeld door de afgelaste zondag. Na een 4de plek in de directe finale op zaterdag (LDO 1x) was Janette hard op weg naar een mooi resultaat op zondag: met een 1ste plaats in de voorwedstrijd was er van alles mogelijk. Maar een gecancelde A-finale leidde tot grote teleurstelling en Janette zal dan ook getergd zijn aanstaand weekend een mooi resultaat te behalen.

Ook Licht, maar dan anders, Jelle Algie en Hans van den Berg (Middengroep Licht). Met minimale gezamenlijke voorbereidingstijd bereikten de heren maximaal resultaat. Een prachtig resultaat zelfs: blik in het kleinste ongestuurde boordnummer na overtuigende winst in zowel voorwedstrijd als finale! In de eindstrijd, waar de Jelle en Hans en keurige 7:07,52 klokten, werd naaste achtervolger Gyas zelfs op een achterstand van bijna 10 seconden gezet (7:16,95). Een huldiging met kwaliteitsduckface van Jelle en de officiële ontmouwing van Hans (OverHans?) volgden. De modepolitie houdt z’n hart vast, wat gaat het 3de klasserende blik van der Hanzmeister teweeg brengen?

© Stijn van Grunsven Photography
© Stijn van Grunsven Photography

Jelle was niet de enige die met blik in ’t Zwanennest terugkeerde… De Henley Acht mocht op zaterdag de dag afsluiten en deed dat met verve. In een flitsende start werd de Vidar Acht op een dikke bootlengte gezet, maar de Vidraten wilden niet afgaan voor eigen publiek. De eindsprint werd ingezet en op de streep was het verschil nog een dikke seconde in het voordeel van Harmens Henley Express. Een prachtige overwinning (5:51,04) voor de mannen, terloops ontdeden de heren Terpstra, de Vreeze en Boonstra zich van de Beginnelingenstatus en bereikte stuurvrouw Jessica van den Heuvel de Overgangsstatus!

Na de belevenissen in Hilvarenbeek is er weinig rust voor de wedstrijdsectie, want komend weekend wordt er weer geroeid: op de Bosbaan staat de ARB op het programma en in Poznan komt de internationale top bijeen voor World Cup III, daarover later meer!

ZRB uitslagen zaterdag

ZRB uitslagen zondag