Voorbeschouwing ThetisSprint & ARB

Logo ARB

We zijn halverwege juni en met onverminderde vaart raast het wedstrijdseizoen door. Gelijktijdig met World Cup III in het Poolse Poznan mag het grootste gedeelte van de wedstrijdsectie zijn opwachting maken op de Bosbaan. De gelijknamige Bosbaanwedstrijden van de Amsterdamsche Roeibond, beter bekend als de ARB, worden verroeid op zaterdag en zondag. Dit jaar eveneens de Skøll Lustrumwedstrijden, waar behalve de verkoop van een lustrumspeciaalbiertje geen noemenswaardige activiteiten aan gekoppeld zijn. Ook het Aegon NK voor junioren vindt dit weekend plaats. Voor Middengroep Licht hoofdcoach Marijn Algie een interessant onderdeel, omdat hij deze zomer met Ed Maan (Die Leythe) de Junioren Holland begeleidt. Voorafgaand aan de ARB organiseren de dames van Nereus voor de 47ste keer de ThetisSprint. Genoeg reden om dit weekend een kijkje te nemen op de bekendste roeibaan van Nederland.

Alle Eerstejaarsachten nemen deel aan de Sprint en vooral EJZ hield goede herinneringen over aan de laatste competitieve 500 meter; op de Njord Sprints was er namelijk blik voor de zware heren. Vanavond dient dat wel te gebeuren met behulp van een Skøllie, bij afwezigheid van de heer Gerrits neemt Daan van Eederen van de lustrerende Amsterdamse vereniging zijn plek tijdelijk over. Bij de Middengroepen zijn alle dames van de partij. MGD in zowel de gestuurde als de ongestuurde vier en MGLD in de dubbeltwee. Heleen Middelkoop en Anne Voskamp binden de strijd aan met de op de Njord Sprints succesvolle Njord/Saurus-combinatie (Janette van der Linden en Dominique Vrouwenvelder). Laatstgenoemden pakken nog een nummertje mee en gaan ook proberen de zware dames van de winst af te houden (DO 2x). Bij de heren is er een bescheiden afvaardiging van Middengroep Zwaar (O 4+) en gaan Lustermans en f.t. wedcom Pastoors (LN 2-) optisch licht de baan over.

ThetisSprint Schema

Op zaterdag barst als vanouds het gevecht los om de klassementspunten. Met nog twee wedstrijden om punten te pakken gaat het erom spannen. Voor Eerstejaars Zwaar en Eerstejaars Licht is de doelstelling om nog een top 6-notering in de wacht te slepen. De Eerstejaars Lichte dames in de Njord/Laga-combinatie willen vooral een mooi Leids/Delfts einde aan het seizoen breien, het liefst afsluitend met een beetje vuurwerk. Voor de Eerstejaars Dames is de inzet hoger; sinds de ZRB voeren zij namelijk het klassement aan. Aanvoeren is doorgaans prettiger dan achtervolgen en het doel is dan ook deze status quo nog een dikke twee weken in stand te houden. De Brabantse overname ging ten koste van Gyas en met drie punten achterstand zullen de Groningse vrouwen ongetwijfeld een poging wagen om Njord van de winst af te houden.

Jennifer Breet, Lisa van der Geest, Laura Kuiper en Ida van Dorp (Middengroep Dames) treffen – in tegenstelling tot EJD – de corporalen uit Groningen in de bovenste regionen van het klassement. De huidige 2de plek (2 punten achter op Aegir) wordt ook van onderaf nog bevochten: nummer 3 Asopos staat slechts 2 punten achter op de Leidse dames en daarachter is ook Okeanos nog zeker niet kansloos voor een plek bij de bovenste drie. Spanning is dus zeker aanwezig in het Dames Developmentklassement, de ploeg die hier het beste mee om weet te gaan, lijkt favoriet voor de eindzege.

Heleen en Anne (MGLD) lijken al verzekerd van hun podiumplek in het klassement. In een directe finale (LDDev 2x) treffen zij alleen de nummers 1 (Triton) en 2 (Proteus), alle andere lichte vrouwen kozen eieren voor hun geld en wendden zich tot de overige velden voor lichte dames. In één van die velden starten Heleen en Anne ook op de zondag (LDN 2x), het veld waar zij vorige weekend succesvol waren, maar zondag moet er wel afgerekend worden met Triton. Janette van der Linden wil op de zaterdag graag de gemiste kans van de ZRB goedmaken (LDO 1x, directe finale). Op zondag staat er ook een interessant onderonsje op het programma: voorgeslagen door de meest succesvolle Lichte Dame in de geschiedenis van de K.S.R.V., Marie-Anne Frenken, aast MGLD op de winst in de dubbelvier (LDSA 4x). Ongeveer twee uur later mag Janette met Sauruspartner Dominique nog een keer aan de bak in de dubbeltwee (LDSA 2x), waar zij naast Laga ook lichte dames uit Indonesië treffen.

Zondag wagen de Beginnelingenboten hun op één-na-laatste kans om Nieuweling te worden. De ultieme wedcomhuilbui is nog steeds een reële mogelijkheid: alle Eerstejaars Njordploegen Beginneling-af op dezelfde dag… Maar no pressure jongens en meisjes: winst is geen doel, maar het gevolg van een goede race. Dat weten zowel roeiers en coaches, die met onverminderd enthousiasme de laatste weken van het seizoen invliegen.

Klasserende blikken zijn er ook op de zaterdag te verdienen en namens de K.S.R.V. hebben we heel wat kanshebbers. Judith van der Pluym, Bjarny van der Linden, Eva van der Bent en Brechtje Jansen van Rosendaal (MGD) hebben na hun bootupgrade dit weekend de beschikking over de M.A. Frenken, een mooie stimulans voor de dames om zowel op zaterdag (DN 4+) als op zondag (DO 4+) in de gestuurde vier goed te presteren. Zaterdag moeten dan wel vijftien tegenstanders aan de kant gezet worden, wat dat betreft is de directe finale op zondag met twee concurrenten een stuk overzichtelijker. Zondag varen de dames ook in de vier zonder (DN 4-) en zij ontlopen in de voorwedstrijd hun ploeggenoten in de Veenhoven (waar Mieke Wilms de plek inneemt van Ida van Dorp). Van een eventuele Lichtblauwe zusterstrijd kan dus pas in de finale sprake zijn.

De Henley Acht skipt de ARB om de laatste puntjes op de i te zetten voor zij het Kanaal oversteken om de bakermat van het roeien met een actief bezoek te vereren. De eer van Middengroep Zwaar wordt op de ARB verdedigd door de overige zware heren. Zij gaan in de vier met op jacht gaan naar blik. Helemaal op scherp door de midweekse boatrace op het thuiswater gaan Van Hees, Vink, Duvekot en Bouke Algie op beide dagen van start. Zaterdag dienen zij wel een bits promotieschema (N 4+) te overleven, maar het moet natuurlijk wel een uitdaging blijven. Zondag (O 4+) ontlopen zij de andere Njordploeg (Elenbaas, Weijs, Power, Verbon) in de voorwedstrijd, dus een nieuwe finale met twee Njordploegen zou een leuk uitgangspunt zijn. Mits de Henleygangers van Orca een mindere dag hebben, is er van alles mogelijk voor de gestuurde Njordboten.

Zondag varend in de boordboot, maar Mieke (Scullgroep) was dit seizoen vooral skiffend regelmatig succesvol en zal op zaterdag dan ook in de eenmansboot van start gaan. In het DO 1x-veld treft zij met onder meer Rosa Bos (Orca) en Bente van der Laan (Nereus) wel tegenstand van niveau. Ook uit ’t Zwanennest twee deelnemers voor het kleinste roeinummer. Bouthoorn (B 1x en N 1x) wil na de ZRB graag een nieuwe stap zetten en lijkt sinds hij de Zwaan inruilde voor de Wessel inderdaad aan snelheid gewonnen te hebben. Jelle Algie (LB 1x) maakt, vooruitlopend op de mouwloze outfit van Hans, de overstap naar de eenmansboot. De handige jeugdroeier wil graag wat moois laten zien en daar is aanstaande zaterdag bij uitstek de gelegenheid voor.

Zijn collega’s van Middengroep Licht vinden we terug in de vier zonder en de dubbeltwee. Peters en Huberts varen op zaterdag voor het eerst dit seizoen samen in de dubbeltwee en vliegen onbevangen de directe finale (LN 2x) in. Hansie Hans gaat met Pastoors, Lustermans en Lankhorst nogmaals de strijd aan met de overige Developmentvieren (LDev 4-). Op zondag wordt in dezelfde boot in een totaal andere samenstelling geroeid. Jelle, Hans en Peters combineren voor de gelegenheid met Max Menten van Vidar. Vier roeiers met de nodige jaren roeiervaring, dat zijn de ingrediënten die deze instapcombinatie succes moet brengen in een directe finale (LO 4-) tegen de verenigingsploegen van Aegir en Triton. Lustermans en Pastoors hebben zondag ook een afspraak met de weegschaal en naargelang het succes van deze zweterige date volgt een nieuw avontuur in de twee zonder (LN 2-).

Er valt weer genoeg te beleven, dus trek uw fietsje uit de schuur en steek uw wedstrijdroeiers dit weekend ter plekke een hart onder de riem!

Allez Njord!

ZaterdagZondagARB