Nabeschouwing Thetis Sprint / ARB

DSCF2057 2

Nabeschouwen op woensdag, snel is anders… Maar man, man, man, wat een weekend! 3 blikken op de Thetis Sprint, 7 blikken op de ARB, bronzen World Cup medailles voor Nicole Beukers (W 4x) en Sophie Souwer (W 8+) in Poznan en een eveneens sterk optreden van Floris Röling en Koen Metsemakers op de Wereldbeker. En dan zijn we er nog niet: de mannen van Eerstejaars Zwaar pakten na een strakke race het felbegeerde Beginnelingenblik, Jelle Algie en Heleen Middelkoop bereikten de overgangsstatus en dat gold ook voor stuurvrouw Dorinda Bolte, die op zondag binnen een klein uur liefst twee klasserende blikken binnenhengelde! Laten we ook vooral de Eerstejaars Dames niet vergeten die op zaterdag de 4de opeenvolgende klassementsoverwinning boekten (de 5de in totaal!) en de marge in het klassement uitbouwden naar 9 punten. Geen loze kreten over vroeg juichen, geschoten beren en huiden verkopen, maar het was prettig zaken doen op de ARB!

De heren Van Hees, Vink, Duvekot en Bouke Algie (MGZ) waren de eerste winnaars van het weekend. Gestuurd door Renee Roodhuizen voeren de heren in een keurige 1:30,31 naar de winst op de Thetis Sprint. In tegenstelling tot de Njord Sprints dit keer geen h.t. ankers aan boord en dat leverde de heer Van Hees zijn allereerste blik op! Janette van der Linden (MGLD) pakte in het minder lichte DO 2x-veld haar 2de sprintblik van het seizoen. Wederom was Sauruspartner Dominique Vrouwenvelder van de partij in de lichte vrouwencombinatie. Het slotakkoord op vrijdagavond kwam van EJD. Waar zij op de Njord Sprints de overwinning nog aan de dames van Nereus moesten laten, ging de Lichtblauwe acht er dit maal, nota bene op de thuiswedstrijd van Nereus, met de winst vandoor. Naast blik voor de snelste sprinters ook Brazilian Wax kortingsbonnen in de pocket: fijne opsteker voor de rest van het weekend!

Thetis Uitslagen

Dat de koppies de goede kant op stonden bij EJD bleek direct in de voorwedstrijd op zaterdag, waar ze met bootlengtes voorsprong een 1ste plaats veiligstelden. In de finale deden ze dit nog eens dunnetjes over en met 6:33,45 voeren de dames in een strakke tijd naar de zo gewenste winst en 10 klassementspunten. Dit keer niet op de hielen gezeten door Gyas, maar door de laatste weken zo opgebloeide Aegirdames. Zondag kon EJD niet tippen aan een geel/blauwe brigade uit Nijmegen: zeer verrassend ging Phocas met het beginnelingenblik aan de haal, Njord en Aegir vertwijfelend achterlatend. Met nog één wedstrijdweekend te gaan gaat de knop nog een laatste maal om, zodat onder leiding van coachtrio Bonenkamp/Maxime/Van Dam het seizoen in stijl kan worden afgesloten.

Eerstejaars Zwaar laat het gehele kortebaanseizoen al zien met de voorste ploegen mee te komen. Laga en Nereus zijn een klasse apart, maar met slagman De Haan weet EJZ zich vrij constant vooraan staande te houden. Om in de top 6 van het klassement te eindigen is nog één goed resultaat noodzakelijk. Achter Nereus, Laga en Orca kon EJZ op zaterdag 5 klassementspunten bijschrijven. Niet onvermeld mag blijven dat de zware heren in de voorwedstrijd voor het eerst dit jaar onder de 6 doken (5:58,65). Niettemin piekten de heren pas echt op zondag: in het inmiddels behoorlijk uitgedunde B 8+-veld bleven de heren uiterst koel. Na een 1ste plek in de voorwedstrijd, probeerde Gyas de Leidse boot in de finale van de wijs te brengen door een razendsnelle start. EJZ panikeerde niet, voerde stoïcijns het raceplan uit en schoof steeds verder langszij. Iets na de 1500 meter namen zij de leiding over om die vervolgens niet meer af staan: Beginneling af!

Eerstejaars Licht trof het op zaterdag niet met de voorwedstrijd en greep net naast een A-finale. Niettemin vastbesloten zich van hun beste kant te laten zien, voeren de lichte mannen naar een zeer verdienstelijke 6:05,61 in de B-finale. Slechts een halve seconde van het Njord EJL record (6:05,18) bevestigde deze rappe tijd dat de heren zeker over snelheid beschikken. Op zondag waren de heren ondanks een goed optreden in de voorwedstrijd in de finale niet bestand tegen de ontketende Phocanen: net als bij de Eerstejaars Dames hadden ook de heren het licht gezien (willen = kunnen) en maakten zo het feest compleet voor de Nijmegenaren. Ook voor de kiloknallers van hoofdcoach Maarten “the Legend” van der Horst resteert nog een laatste wedstrijd, één waar de voorgeschiedenis wat betreft Eerstejaars Lichte Heren in voorgaande jaren zeker een bron van inspiratie kan zijn.

Voor de Eerstejaars Lichte Dames (Njord/Laga-combi) die dit jaar zoveel blessureleed voor de kiezen kregen, was vooral de zondag een opsteker. In de strijd om het beginnelingenblik bereikten Lotte Pas en Wieke van Oostveen met hun partners uit Delft de A-finale waar zij op een 4de plaats eindigden.

De Lichte Dames uit de Middengroep kijken terug op een zeer geslaagd weekend. Heleen Middelkoop en Anne Voskamp – het hele seizoen al een constante factor in de voorhoede van het Lichte Damesdevelopmentklassement – slaagden er eindelijk in hun angstgegner uit Utrecht te pakken te nemen. Een historische overwinning, naar verluidt pakte een Njordploeg nooit eerder de volle 10 punten sinds de invoering van de Developmentklassementen. Op zondag waren de rollen weer omgedraaid (LDN 2x) en ging Triton met de winst en een overgangsstatus naar huis. Toch was er ook op zondag reden tot vreugde: voorgeslagen door Marie-Anne Frenken in de dubbelvier (LDSA 4x) trokken Janette, Heleen en Anne gezamenlijk blik in een iets te spannend onderonsje met een Argo/Saurus-combinatie. Heleen transformeerde zo haar status van Nieuweling +1 naar Overgangs!

De heer Bouthoorn, dit jaar bezig aan een solomissie in de eenmansboot, bereikte op zaterdag zijn eerste A-finale (B 1x), een opsteker voor de Zwanennester! Ook Jelle Algie (MGL) had voor de verandering de scullriemen ter hand genomen (LB 1x) en deed dat zeker niet onverdienstelijk met een uiteindelijke 3de plaats in de A-finale. Scullend gingen ook zijn ploeggenoten Peters en Huberts de baan over, in een directe finale (LN 2x) was Triton weliswaar te sterk, maar de 6:55,06 betekende wel een nieuw Njordrecord!

De echte klapper voor Middengroep Licht kwam op zondag. In een vier zonder met papieren potentie boekten  Jelle, Hans, Max Menten (Vidar) en Peters met zeer geringe voorbereiding een schitterende overwinning. In een directe finale met Triton en Aegir vochten laatstgenoemden tot ongeveer 1500 metereen duel uit waar de Njord/Vidar-combinatie niet veel meer deed dan aanhaken. Maar rond het Witte Bruggetje trok Jelle het gaspedaal open en goed gesteund door de rest begonnen de mannen te schuiven tot ze op de streep ongeveer drie tiende seconde voorsprong op Aegir hadden. Blik in extremis na een schitterende eindsprint die ook op de kant bewonderende blikken van ‘buitenlandse’ coaches opleverde.

Vier Zonder Licht

Dat ook Jelle voortaan z’n biceps aan daglicht bloot mag stellen, maakte de overwinning des te mooier. “Ik heb je naar Overgangs gecarried Hans”, aldus een nuchtere Jelle, die na de gezamenlijke winst op de ZRB opnieuw blik trok met de voormalig Proteeër. In de Developmentboot (Hans, Pastoors, Lustermans, Lankhorst) was de 2de plaats in de B-finale het hoogst haalbare. Op zondag leverden Lustermans en Pastoors een indrukwekkende prestatie op de weegschaal, maar ondanks het inweegsucces was de 7:12,65 (LN 2-) niet genoeg voor een A-finale.

A-finales bereikten Van Hees, Vink, Duvekot en Bouke Algie wel in de vier met (N 4+ en O 4+), vooral op zaterdag waren de heren dicht bij de overwinning. Maar de killersmentaliteit die voorheen in Amsterdam aanwezig was, leek naar Rotterdam verhuisd en veroordeelde de zware heren in de A.B.M. tot een nipte 2de plaats. Op zondag hadden Elenbaas, Weijs, Power en Verbon geen geluk met de voorwedstrijd, want met nagenoeg dezelfde tijd (6:46,85 om 6:45,31) als hun ploeggenoten zat er voor de Dutry geen A-finale in. Nieuwe ronden, nieuwe kansen voor beide boten op de NSRF, over anderhalve week de laatste mogelijkheid voor blikken, ontmouwingen und so weiter.

Zeer succesvol verliep de ARB voor Middengroep Dames! Op zaterdag verdedigden Jennifer, Lisa, Laura en Ida  de podiumplek voor het Developmentklassement. De 3de plek achter Aegir en Asopos was goed voor 6 punten en met nog één wedstrijd te gaan, liggen de dames in de Veenhoven uitstekend op koers voor een top 3 notering. Het echte oogsten bewaarden de dames voor de zondag. Er werd afgetrapt in de vier zonder, ook door Eva van der Bent, Bjarny van der Linden, Brechtje Jansen van Rosendaal en Judith van der Pluym in de Eijs (DN 4-). Beide boten haalden de A-finale, maar het was de Veenhoven – met Mieke Wilms op boeg – die op overtuigende wijze naar de winst voer in een nieuw Njordrecord van 6:53,32! Blik voor de dames, Mieke boordroeiend beginneling af!

MGD

De absolute apotheose kwam van Ida van Dorp (invallend voor Eva), Bjarny, Brechtje en Judith: zij hadden met de gestuurde vier nog een ijzer in het vuur. In een directe finale (DO 4+) werd met een indrukwekkende eindsprint in de A.M. Frenken een achterstand van zo’n 4 seconden op Thêta in de laatste 500 meter goedgemaakt. Een spannende discussie met de kamprechters over de al dan niet (op de juiste manier) aanwezige ballast van stuurvrouw Dorinda Bolte dreigde nog bijna roet in het eten te gooien, maar het voordeel ging naar de Lichtblauwe vrouwen, die zo de dag en de ARB op een prachtige manier winnend afsloten!

ARB Zaterdag Uitslagen

ARB Zondag Uitslagen