Voorbeschouwing NSRF

nsrf logo

Op het moment van schrijven bevind ik me op de achterbank van een Japans koekblik terwijl we met een bloedgang richting de ferry in Dover sjezen. En gereden door de mooiste chauffeuses van de K.S.R.V. is voorbeschouwen met de laptop op schoot uiteraard geen straf. Vanwaar al deze context? Voor het eerst sinds lange tijd nam er een Zware Acht van Njord deel aan de Henley Royal Regatta en schitterde ook Stef Broenink op de Thames!

Maar behalve Engels vertier staan dit weekend ook de langverwachte NSRF Slotwedstrijden op het programma. Voorafgegaan door de Argo Sprints is de NSRF traditiegetrouw het moment waar roeiend Nederland het seizoen afsluit. Vervolgens stopt men zich vol met zowel buik- als geestverruimende middelen terwijl ook de doorsnee lever het flink te verduren krijgt. Een welverdiende zomervakantie ligt in het verschiet, maar voor het zover is, wordt er uiteraard eerst hard geroeid. Ook de Lichtblauwe wedstrijdsectie zet het beste beentje voor om de blikkencount van 2016 nog een laatste maal op te stuwen met verse overwinningen…

Wifiloosheid noopt de wedcom tot improvisatie en zodoende is het een iets ander verhaal dan u van mij gewend bent. Wat meer ruimte tot overdenken in de laatste voorbeschouwing van het jaar. Het Japanse koekblik beweegt zich inmiddels voort in de buik van een gigantische veerpont. In een steady ED-haal kachelen we het Kanaal over. Misschien wel vergelijkbaar met de gemiddelde wedstrijdroeier die voor zijn gevoel gister zijn of haar tas nog inpakte voor de NKIR en morgen voor de laatste keer de boot opriggert. Het seizoen vloog voorbij en waar het voor de veelwinnaars onder ons misschien nog wel even door mag gaan, zal er hier en daar ook reikhalzend uitgekeken worden naar de uittraining.

Zaterdag is voor een hoop Lichtblauwe dames decision-day, zowel bij de Eerstejaars- als de Developmentklassementen binden de deelnemers dit weekend voor de laatste keer de strijd met elkaar aan en zowel de Eerstejaarsdames (DEj 8+) , Middengroep Dames (DDev 4-) als de Middengroep Lichte Dames (LDDev 2x) liggen op koers voor een podiumplaats. Knappe prestaties, want alleen de meest constante ploegen over het gehele seizoen maken kans op een officiële huldiging op het erevlot. Dus zenuwen in bedwang en nog één keer vlammen!

Voor Eerstejaars Zwaar is de druk van de ketel na het Beginnelingenblik op de ARB, toch gaan de heren op zaterdag volle bak om nog een top 6-notering uit het vuur te slepen. Zondag maken de mannen een uitstapje naar een kleiner nummer. De 4 slagen (de Haan, Heeren, Bird en Heetveld) in de vier zonder (N 4-) en de gestuurde vier (O 4+) wordt bemand door de vier boegen (Bosman, Dasselaar, Gerrits). Eerstejaars Licht gaat uiteraard voor de laatste kans om Beginneling af te worden (dit is overigens ook nog een project wat EJD op de planning heeft). De ervaring leert dat dat eigenlijk nergens zo mooi is als op de NSRF… De Eerstejaars Lichte Dames Lotte Pas en Wieke van Oostveen willen het zo veelbewogen seizoen graag op positieve wijze afsluiten met hun combipartners van Laga.

Ook voor de Scullgroep en de overige Middengroepen vormt aanstaand weekend het slotakkoord. Floris Röling en Koen Metsemakers grijpen de laatste mogelijkheden om te dubbelen met beide handen aan en starten op beide dagen in het nummer waarin zij dit seizoen zo succesvol waren (SA 2x). In de jacht naar een dubbele SA-status stappen de heren op zondag ook in de vierzonder (met Lagatalenten Amos Keijser en Ralf Rienks; O 4-) en in de 8+ (Gyas-combi; SA 8+).

Donna Christen vinden we op zaterdag terug in één van de meest heftige velden van de dag: de DSA 2+! In combinatie met oude bekende Janneke Voordouw (Proteus) deinst dit blonde duo niet terug voor een potje kuv’en voor gevorderden! Op zondag besluit Donna in de dubbelvier (DSA 4x), met naast Janneke ook dames van Wetterwille en Euros aan boord.

Mieke Wilms vaart de NSRF in de eenmansboot (DSA 1x en DO 1x), het nummer waar zij de afgelopen tijd meermaals de sterkste was, maar pakt op zondag ook nog een boordnummertje (DN  4-) mee. Naar aanleiding van de prettige samenwerking met MGD op de ARB, stapt Mieke op zondag weer in bij de Veenhoven. Met Jennifer Breet, Lisa van der Geest en Laura Kuiper is de doelstelling om met dezelfde ingrediënten als twee weken geleden een gelijksoortig eindresultaat te presenteren.

Behalve in de Veenhoven gaan eerdergenoemde dames ook van start in de gestuurde vier (DO 4+) op zondag, dan wel met vaste boeg Ida van Dorp aan boord. Eenzelfde wisseltruc halen ook hun ploeggenoten uit. Judith van der Pluym, Bjarny van der Linden, Eva van der Bent en Brechtje Jansen van Rosendaal begonnen de Sprint in de vierzonder (met Esmeralda Harris-Moster als invalster voor Eva), maar op zaterdag (DN 4+) en zondag (DO 4+) wordt er ouderwets gebikkeld in de gestuurde. Als klap op de vuurpijl doen Judith en Bjarny ook nog een rondje Bosbaan in de dubbeltwee (DN 2x)!

Dat plan hebben ook Jelle Algie en Mathijs Peters (MGL). Waar de heren vorig jaar de beste coverfoto van 2015 overhielden aan hun optreden in de dubbeltwee, heeft Oud Licht voor  aanstaande zaterdag ongetwijfeld plannen van vergelijkbare aard. Pastoors, Lustermans en Lankhorst vormen op zaterdag een Leiden/Leiderdorp-combi (LN 4+), die op zondag ook de vruchten wil plukken in de ongestuurde variant (LN 4-). Uiteraard is Hans dit weekend ook van de partij, na een zeer geslaagde date vastbesloten het seizoen ook in stijgende lijn af te sluiten. Op zaterdag maakt hij met Jelle nog een ommetje in de tweezonder (LO 2-) en op zondag heeft der Hanszmeister twee ijzers in het vuur: in de vierzonder (LO 4-) met Jelle, Huub en Peters en als ultieme finale de LSA8+! Laatstgenoemd nummer verenigt de mannen van MGL én betekent de tijdelijke rentree van de man wiens naam weegschalen doet sidderen: Sebastiaan van Kints!

Heleen Middelkoop en Anne Voskamp hebben naast hun klassementsbezigheden op zaterdag op de zondag ruimschoots de gelegenheid het seizoen met een alternatief nummer af te sluiten. Beide dames doen dat in de skiff (Heleen LDO 1x en Anne LDN 1x). Zij sluiten uiteraard wel af in de dubbeltwee (LDSA 2x). In de strijd om het Nationaal Studentenkampioenschap (NSK) treffen zij onder meer ploeggenoot Janette van der Linden in de Njord/Saurus-combinatie. Dat is niet de enige kans voor Janette, want op zaterdag (LDSA 1x en DSA 2x) en zondag (LDSA 4x; combi met Argo en Saurus) zit zij ook zeker niet stil.

De heer Bouthoorn is net als op de ARB op beide dagen actief (B 1x en N 1x) en zal zich wederom ten doel hebben gesteld A-finales te varen in het laatste wedstrijdweekend van het jaar. Ook Annika van der Meer gaat op de NSRF van start in het Meisjes 16-veld.

Tot slot de heren van Middengroep Zwaar. De Henley Acht keert één dezer terug uit de bakermat van het roeien en is afgezien van slagman Gründer, die morgen acte de présence geeft in een SA 4- gevuld met junioren, dit weekend vrij. Dat geldt niet voor de heren in de gestuurde vieren, de A.B.M. (Van Hees, Vink, Duvekot en Bouke Algie) en de Dutry (Elenbaas, Weijs, Power en Verbon). De laatste kans op eremetaal willen de mannen niet onbenut laten; de heren in de A.B.M. starten op beide dagen (N 4+ en O 4+), de Dutry is alleen op zondag van de partij (O 4+). De twee slagen (Elenbaas en Weijs) van de Dutry zijn op zaterdag wel te bewonderen in de ongestuurde twee (O 2-). In navolging van Donna stappen ook Duvekot en Power samen in de twee met (N 2+). Onder leiding van de heer Holla is deze nu al legendarische combinatie een gevaarlijke outsider in de directe finale op zondag.

Ook de laatste wedstrijddagen zitten bomvol met Lichtblauwe activiteit en uitkijkend naar een succesvol weekend sluit ik de minst deadlinevriendelijke, doch meest internationale voorbeschouwing van het jaar af. Inmiddels ben ik achter m’n vertrouwde bureautje op de Morsweg beland en graag nodig ik u uit om de komende dagen uw wedstrijdsectie aan te moedigen op de allerlaatste wedstrijd van het jaar!

Allez Njord!

NSRF loting zaterdag

NSRF loting zondag