Voorbeschouwing Asopos Najaars & nabeschouwing TBR/Kettwig

De eerste langebaanwedstrijd van het seizoen zit er weer op. Net als afgelopen jaar trapten de middengroepen het jaar niet enkel binnen de landsgrenzen af in Hilversum, ook in Duitsland werd een baantje gevaren. Deze beschouwing zal echter niet alleen in het teken staan van wat al geweest is, er zal ook vooruitgeblikt worden op wat komen gaat. Dit weekend begint namelijk het roeiseizoen voor de aankomend eerstejaars wedstrijdroeiers van de vereniging.

TBR

De Tromp Boat Races te Hilversum telde voor het eerst in de geschiedenis van haar bestaan twee dagen. Een beslissing die goed heeft uitgepakt. De wachtrijen voor de vlotten waren weliswaar nog steeds wel lang, maar niet oneindig. De zaterdag was qua deelname vanuit Njord een rustige dag. De eerste start was pas in het tweede blok en wel van Hans van den Berg (LH1x). De immer vrolijke skiffeur eindigde in het midden van het veld, met die prestatie is hij zelf nog niet geheel tevreden. Ik wil hier niet onvermeld laten dat de overwinning in het H1x-veld toch ook wel een klein lichtblauw randje draagt. Koen Metsemakers (Phocas) won dat veld met overmacht en daar zal zijn Leidsche coach, Jelmer Gaastra, niet ontevreden mee zijn. In het laatste blok van de zaterdag lagen de dames viermetten en de dubbeltwee van Annika en Marie-Anne Frenken aan de start. De laatst genoemden kwamen uit in het DV2x-veld, een ietwat vreemd veld misschien om als studentenvereniging aan deel te nemen, maar voor de beide dames een mooi moment om hun snelheid goed te kunnen testen. De resterende startende dames die dag kwamen uit in het D4+-veld. In dat veld zetten Jennifer, Femke, Doris en Eva met Lisa Bleijerveen als stuur een knappe prestatie neer, ze worden tweede achter de dames van Argo.

Dan komen we voor het eerst in de geschiedenis van de TBR toe aan een tweede wedstrijddag. Op de zondag was het de beurt aan de skiffeuses en de mannen viermetten. Het eerste blok van de zondag telde 6 deelnames in het lichtblauw. In het LD1x-veld lagen Janette en Heleen aan de start. Daar waar Janette Heleen de afgelopen twee CT’s te snel af was, waren de rollen nu omgedraaid. Heleen heeft dus een goede prestatie neergezet en was ook slechts 1 plek verwijderd van de overwinning in het veld. Lisa van der Geest (D1x) kan terugkijken op een goede eerste wedstrijd in de skiff, zij zette een tijd neer van: 25:06.9. Toen was het de beurt aan de DSB1x-dames: Mieke, Donna en Laura. De knappe prestatie van Mieke in dat veld levert Njord het eerste blik van het seizoen op, waarvoor hulde! Mieke laat in een tijd van 23:10.4 het gehele veld op ruime afstand. De prestatie van Laura Kuiper mag ook niet onvermeld blijven, zij laat vele skiffeuses achter haar tijdens haar eerste wedstrijd in de eenmansboot. Met de overwinning van Mieke nog vers op het netvlies mochten de mannen viermetten van Njord gaan laten zien wat ze waard zijn. Met drie deelnames in het H4+-veld en een deelname in het LH4+-veld was Njord goed vertegenwoordigd. De mannen Kroos, Hoffstedde, Terpstra en Brinks (st. Ellen Breedveld) kunnen terugkijken op een goede wedstrijd, zij hebben slechts twee ploegen voor moeten laten gaan in het H4+-veld. De boot met Jelle Algie, Gelling, Bouke Algie en De Haan (st. Koster) aan boord moest net iets meer ruimte laten op de andere zojuist genoemde mannen dan zij in de training deed, dus daar zit nog zeker meer in het vat. De lichte heren (Lustermans, Huberts, Van Harten en Bergman (st. Renske van ‘t Oever)) gingen met goede moed van start, maar kwamen toch enigszins teleurgesteld terug. Ze hebben veel ploegen voor zich moeten dulden, nog werk aan de winkel dus om met de Novembervieren goed voor de dag te komen.

Al met al kunnen we terugkijken op een mooie editie van de Tromp Boat Races. Met maarliefst 39 roeiers aan de start was Njord goed vertegenwoordigd. Bovendien is het eerste blik van seizoen 2016-2017 binnen, laat dit een inspiratie zijn voor velen!

Kettwiger Herbst Cup

Zaterdagochtend 15 oktober: de dag begon met lichte regenbuien, maar gelukkig vloeide het bier vanaf een uur of 9:00 rijkelijk.  De mixachten en -dubbelvieren waren van niet te onderschatten kwaliteit. Kortom: een waar Duits roeifestijn. Voor de jongens uit Middengroep Licht en Middengroep Zwaar die niet op de Tromp startten een kans om in aanloop naar de Heineken vast een vierkamp te oefenen. Beide achten waren gevuld met relatief onervaren jongens voor wie wedstrijdervaring opdoen erg nuttig is.

Na een regenachtige zaterdag was daar een hele zonnige zondag. Hier bleek dat onze jongens misschien mooi weer roeiers zijn, want in beide boten werd een stap gezet in het roeien. Uiteindelijk behaalde de boten een 4e en een 5e plek in een veld van 6. Dat lijkt misschien niet fantastisch maar vermeld moet worden dat zowel in MGL als in MGZ bijna alleen maar tweedejaars roeiers zaten. Daarnaast startten de lichte pikken in een zwaar veld, en dat moet je maar durven. Ook een eervolle vermelding verdient dhr. Duvekot: hij nam afgelopen weekend als coach van MGZ én als invaller bij MGL deel aan de Kettwiger Herbst Cup!

Asopos Najaars

Dit weekend staat alweer de eerste wedstrijd op de bosbaan voor de deur. Dit jaar zelfs met de imposante ondertitel: ‘’NK groot voor verenigingen’’. In dat kader zal ik dan ook deze voorbeschouwing aftrappen. Namens Njord zal er namelijk één ploeg een gooi doen naar de Nederlandse titel, dat zijn Heleen en Janette in het LDSA2x-veld. In een directe finale met slechts twee tegenstanders zullen zij de strijd aangaan, ik nodig u allen van harte uit om ze met mij naar de overwinning te schreeuwen. Annika zal dit weekend deelnemen aan het DN1x-veld om verdere stappen te zetten in de skiff.

Dan belanden we aan bij de aankomend eerstejaars wedstrijdroeiers. Het verheugt mij u te kunnen melden dat Njord bij de mannen twee achten aan de start heeft liggen, een zware én een lichte acht. Ook bij de dames ligt er zowel een dubbelvier als een acht aan de start. Van de damesacht zijn de verwachtingen hoog gespannen, ondanks een slagwissel wegens een blessure ben ik erg benieuwd naar de prestaties van de dames dit weekend. We doen in elk veld mee, ik kijk uit naar de resultaten!

Met maarliefst 7 inschrijvingen in zowel het Dames Onervaren C4+-veld als het Heren Onervaren C4+-veld zijn er een hoop eerstejaars die dit weekend hun eerste echte wedstrijdervaring gaan opdoen. Nog twee inschrijvingen in zowel het Dames Ervaren C4+-veld als het Heren Ervaren C4+-veld maken de deelnames van Njord compleet dit weekend. We hebben dus een hoop ijzers in het vuur dit weekend bij de hoofdnummers.

Ik kijk er naar uit om u allen te zien dit weekend op de bosbaan om onze roeiers aan te moedigen.

Allez Njord!

loting1 loting2