Eerstejaars Heren presteren heel goed op de NKIR

Het is een bewogen weekend geweest afgelopen weekend, de Nederlandse Kampioenschappen Indoorroeien én de Duinloop. Beide evenementen zijn zeer goed verlopen, op wat technische problemen bij de NKIR na. Onze roei(st)ers hebben zich zeer goed over de tegenslagen heen gezet door zelfs met verkeerde tijden op de ergometers zeer snelle tijden neer te zetten. Voor veel roeiers dus twee maal aan de start verschijnen, eenmaal in de Sporthallen Zuid te Amsterdam en eenmaal op het strand bij Katwijk.

De dag van de NKIR begon met de deelname van onze zeer gewaardeerde profcoach in het Veteranen A-veld. Van te voren werd er al druk over zijn deelname gespeculeerd en ook nadien blijft zijn deelname niet onbesproken (http://www.roeined.nl/2016/12/11/eerstejaars-meten-zich-op-extra-spannende-nkir/). Eefting heeft een hele nette prestatie neergezet op de NKIR door een tijd van 06:09,2 te noteren, een tijd die hem uiteraard de winst opleverde in het VA-veld (met een afstand van maarliefst 17,9 seconden op de eerst volgende) én een tijd die een niet onverdienstelijke 4de plaats had opgeleverd in het SA-veld. Zelf was Eefting tevreden, hij had namelijk gemikt op een tijd onder de 6:10,0. Na Eefting was het de beurt aan Annika, die de winst pakte in het DTA-veld in een tijd van 4:10,1 met een tempo van maarliefst 40! halen per minuut. De dag begon dus uitstekend met twee keer winst uit twee deelnames.

Vervolgens waren de dames uit de middengroep aan de beurt. In de eerste heat van het Nieuwelingenveld mochten Femke en Laurie laten zien wat ze waard zijn. Femke liet een flinke verbetering zien ten opzichte van de ONjEK, maarliefst 6,3 seconden sneller, een verbetering om trots op te zijn. Bovendien leverde deze tijd een klassering op in de bovenste helft van het Nieuwelingenveld. Laurie had nog geen tijd staan en heeft een nette race gevaren op de NKIR door weinig verval te laten zien, haar eindtijd was 7:32,1. Anna heeft in de tweede heat een knappe prestatie geleverd door in een tijd van 7:12,0 (1,3 seconden sneller dan de ONjEK) de 13e plaats te behalen in het grote Dames Nieuwelingenveld.

In de heat bedoeld voor de onder 23-jarigen kwamen Mieke, Laura en Donna uit. Mieke zette een dijk van een tijd neer (6:59,0) die haar de 4e plaats opleverde in het veld (DSB). Alle drie de dames hebben hun meetmoment gehad en kunnen weer verder werken aan een goed seizoen in de boot. Na de SB-velden was het de beurt aan het echte werk, de SA-velden. De lichtblauwe deelname centreerde zich in het Lichte Damesveld, met twee deelnames. De één was verwacht, namelijk Heleen, maar de ander niet zozeer. Normaal gaat Jennifer de strijd met de weegschaal niet aan, maar op de NKIR wel. Beide dames hebben het echter moeten afleggen tegen de sterke concurrentie. Jennifer noteerde 7:33,6 als eindtijd en Heleen 7:44,7.

Naast al het geweld van de wedstrijdroeiers, was er ook een flinke delegatie competitieroeiers van Njord afgereisd naar de Sporthallen Zuid. Zowel beide Club8en als een selectie van beide TopC4en namen het over een gezamenlijke afstand van 4 kilometer in het Club4 veld op tegen een bonte verzameling van Club8en, TopC4en, en Crossfitters. Uiteindelijk leverde dit voor bootje 1 van de Heren Club8+ een verdienstelijke 16e plaats in een veld van 40 op, met een tijd van 3:15.7. De heren TopC4+ volgde hier zeer knap kort op met een tijd van 3:17.0, goed voor een 22e plaats. Bootje 2 van de Heren Club8+ moest uiteindelijk genoegen nemen met een 35e plaats in een tijd van 3:24.9. Gezien het gebrek aan kilo’s bij deze vier heren ook zeker geen verkeerde prestatie.

Ook bij de dames vielen er zeer veelbelovende resultaten te noteren. Hier was de TopC4+ zelfs beide Club8+ bootjes te snel af. Met een tijd van 3:44.5 waren zij, ondanks een wat stressvolle start, goed voor een ontzettend knappe 9e plaats in het veld van 37 ploegen. Bootje 1 van de Dames Club8+ noteerde uiteindelijk een 28e plaats in een tijd van 3:51.6, gevolgd door bootje 2 in een tijd van 4:04.2. Dit is echter zeker niet verwonderlijk na een krappe twee weken voorbereidingstijd tussen bekendmaking van de selectie en NKIR.

Na al een hele lange dag met veel ergometergeweld en de nodige technische problemen stonden de eerstejaars wedstrijdploegen te popelen om te laten zien wat ze kunnen. Als eerste mochten de Lichte Dames (LDEj4) uit de startblokken, de toch wel ietwat gehavende ploeg startte met een invaller uit MGLD, Lotte Pas. Desalniettemin kwam de ploeg tot een negende plek in een veld van 17, en met een tijd van 8:00,4 zaten ze de concurrentie dicht op de hielen. Na de Lichte Dames was het de beurt aan de Lichte Mannen uit de eerstejaarssectie. Deze ploeg heeft een zeer knappe prestatie neergezet door een gemiddelde tijd van 6:53.0 te trappen, een Njordrecord! Bovendien leverde die tijd een 4e plaats op in een groot veld van maarliefst 17 ploegen, hulde! Vervolgens mocht EJD het strijdtoneel betreden en die zetten een tijd van 7:46,1 op de scoreborden, goed voor een 11de plek in het veld. Een plek in het midden van het veld is misschien niet waar ze op gehoopt hadden, maar het gat met de concurrentie is niet onoverkomelijk groot. Als laatste, na lang wachten op de oplossing van de technische problemen, was het nog de beurt aan de Zware Mannen in de EJ8. Deze mannen hebben, net als de Lichte Mannen, een zeer knappe prestatie neergezet door een tijd van 6:32,0 te noteren, eveneens een Njordrecord! Deze tijd leverde hen een 3de plek op in een veld van maarliefst 18!

Al met al dus een zeer succesvolle NKIR, en dat terwijl alle mannen uit de Middengroep thuis zijn gebleven. Voor nu blijft het even rustig in roeiend Nederland, iedereen trekt zich terug om te trainen voor de laatste wedstrijden van het langebaanseizoen. Zo ook op Njord.

Allez Njord!