Voorbeschouwing WinterWedstrijden

Banner WW

Beste lezer; hier is ie dan (bijna), het weekend die je wist dat zou komen: de WinterWedstrijden. Iedere sectie is vertegenwoordigd en de eerstejaars mogen voor het eerst laten zien wat ze waard zijn in de boot. Met 23 startende boten een flinke lichtblauwe delegatie aan de start in Delft op de Schie. Maar eerst zal ik u even bijpraten over de aflopen tijd sinds de NKIR, dat is immers de laatste wedstrijd waarvan uitgebreid verslag is gedaan.

Hetzelfde weekend als de NKIR is ook de Duinloop verlopen tussen Katwijk en Wassenaar, voor een verslag van dit evenement verwijs ik nu naar het verslag van die dag (https://njord.nl/2016/12/13/duinloop-gewonnen-door-dhr-van-vliet-en-mej-denise-brouwer/). Na de Duinloop hebben alle ploegen nog twee weken hard getraind voordat zij begonnen aan een welverdiend, doch kort, kerstreces. Iedereen had even tijd om bij te komen op het warme ouderlijke nest. Kort na het einde van dit reces was het voor alle ploegen tijd om de eed af te leggen ten overstaan van het bestuur, maar vooral de Zwaan. Op vrijdag 13 januari werd voor de laatste maal gezondigd om daarna af te zien van alles wat hard roeien in de weg kan staan. Drie weken na dit moment lag vrijwel de gehele wedstrijdsectie aan de start voor een traditioneel meetmoment vlak voor het begin van het seizoen; de Zijlhead. Deze wedstrijd kleurde lichtblauw met maarliefst vier noteringen in de top vijf en winst bovendien. Hulde voor de dames Jennifer Breet, Lisa van der Geest, Anna Zeelenberg, Laurie Warmerdam en stuur Lisa Bleijerveen, zij wonnen de Zijlhead met een 95%-score ten opzichte van hun streeftijd. Afgelopen weekend hebben alle ploegen hun laatste CT kunnen varen en nu mogen zij  het opnemen tegen de rest van Nederland aanstaand weekend.

EJLD

De ploeg die het spits mag afbijten aanstaand weekend is Eerstejaars Dames, met een nette 90% op de Zijlhead hebben zij in ieder geval al een streepje voor op dezelfde ploeg van Asopos. Op de NKIR heeft de kersverse lichting Damesch een tijd in het midden van het veld genoteerd, het is nu aan hen om te laten zien dat ze niet alleen kracht hebben, maar ook techniek. Beide zijn immers nodig om te punten naar Leiden te kunnen brengen. Voor het eerst in de geschiedenis van het eerstejaars klassement bovendien start er niet alleen een acht, maar ook een viermet. Dubbel zo veel kans op punten dus voor de Damesch. Direct na de acht en de viermet mogen de Eerstejaars Lichte Dames in de dubbelviermet de baan over. Ook zij lieten tijdens de Zijlhead zien dat er rekening met ze gehouden moet worden. Nog altijd geen heer uit het Leidse te bekennen, want na de eerstejaars is Mieke Wilms aan de beurt in de skiff. Zij start het nieuwe ‘’SA-veld’’, dat vanaf nu ‘’Elite’’ zal heten. Ook zij voer op de Zijlhead een percentage van boven de 90%, een dame om rekening mee te houden dus voor de winst in de nieuwe open categorie. Pas nu kom ik tot de conclusie dat er het eerste blok aanstaande zaterdag geen enkele heer aan te pas zal komen. Want vervolgens zijn de Middengroep Lichte Dames aan zet. In de nieuwe gecombineerde middencategorie, genaamd ‘’Gevorderden’’ die de oude categorieën ‘’Nieuweling’’ en ‘’Overgangs’’ zal vervangen, zullen Anne Voskamp en Heleen Middelkoop in de skiff uitkomen. Gezien de breedte van dit veld is niet goed te voorspellen hoe de dames het zullen doen. Heel benieuwd ben ik vooral naar de prestatie van Anne Voskamp, die het jaar begon als coach en nu zelf als roeister in de boot zit. De dame die het eerste blok voor Njord zal afsluiten is Wieke van Oostveen in de skiff. Op de planning stond een dubbeltwee samen met Lotte Pas, maar door blessureleed is dit helaas niet mogelijk. Middels dit schrijven veel succes voor Wieke alleen in de skiff en een spoedig hestel gewenst voor Lotte.

Na een korte break volgt de eerste strijd in het klassement bij de mannen. Eerstejaars Licht mag als eerste een gooi doen naar punten in het klassement. Met een goede uitslag op de NKIR nog vers in het geheugen kijk ik uit naar de race van de lichte acht. Direct hierna komt er weer een nieuw veld de baan over, namelijk de Eerstejaars Zware viermet. Ook hier lichtblauwe deelname. Met een goed gevuld deelnemersveld lijkt ook dit een boeiend gevecht te worden voor de punten. Na deze twaalf eerstejaars mannen staan er wederom dames te popelen om te racen voor blik, ditmaal Middengroep Dames. Met twee viertjes liggen zij aan de start in het Dames Gevorderdenveld. Na al eerdere goede uitslagen (TBR, Novembervieren, Zijlhead) zijn de verwachtingen van deze groep hooggespannen.

Dan zijn we alweer aanbeland bij het derde, tevens laatste, blok van de zaterdag. Dit blok biedt voor Njord enkel geweld van zware mannen. De vlag zal het eerst zwaaien voor de acht van Eerstejaars Zwaar. Met ook hun sterke tijd van de NKIR nog op het netvlies kijk ik uit naar de eerste goede resultaten voor het klassement. Na de acht van de eerstejaars komen er maarliefst drie vieren van MGZ de baan over in het G4+ veld. Voor hen een krachtmeting in één van de grootste velden van deze wedstrijd, met maar liefst 20 startende ploegen en naar verwachting flinke niveauverschillen.

EJZ

We laten de zaterdag achter ons en we gaan vooruitblikken op de zondag. De eerste ploeg die deze dag voor Njord zal uitkomen is MGL met Lustermans en Maarten aan boord in de tweezonder. Voor hen was inwegen nog net even een brug te ver, zij zullen dus uitkomen in het Gevorderden tweezonder veld. Coach M. Algie is gunstig gestemd over de vorderingen van de twee, dus ik kijk uit naar het resultaat. Hierna zal Mieke Wilms voor de tweede maal aan de start verschijnen komend weekend, samen met haar combipartner uit Rotterdam zal zij het opnemen tegen slechts twee tegenstanders in het DE2x veld. Na de dubbeltwee sluiten twee tweezonders het 4e blok van de WinterWedstrijden af. De ene komt uit in het Dames Elite veld (Donna Christen en Laura Kuiper) en de andere in het Dames Gevorderden veld (Jennifer Breet en Lisa van der Geest).

Het laatste blok van de WinterWedstrijden kent nog drie lichtblauwe deelnames, twee achten en een viermet. De eerste boot die aan de start zal liggen is die van MGL, oorspronkelijk ingeschreven in het LB8+ veld maar toch startend in het B8+ veld. Wegens een blessure start deze boot met een iets gewijzigde opstelling, desalniettemin kan deze boot zomaar eens hoge ogen gooien in dit veld. De Eerstejaars Dames mogen dan op de WinterWedstrijden ook het slotakkoord spelen. Zowel de acht als de viermet komt uit in het Beginners veld, met een fors kleiner deelnemersveld dan het gelijkwaardige veld op zaterdag heeft. De uitslag van zaterdag zal dus een indicatie geven van de kansen op zondag voor deze ploegen!

Een wedstrijd met een nieuwe veldindeling, nieuwe klassementen en verse eerstejaarsploegen. Genoeg ingrediënten voor een boeiend weekend in Delft!

 

Allez Njord!