Voorbeschouwing Heineken Roeivierkamp

Banner

Drie weken na de WinterWedstrijden staat aankomend weekend misschien wel de mooiste wedstrijd van het jaar voor de deur, althans dat is mijn mening. Vier afstanden gaan er gevaren worden dit weekend op de Amstel, louter in dubbelvier-metten en achten. Namens Njord acht achten aan de start en 2 dubbelvieren. Een weekend waarin veel overwinningen te behalen zijn, voor zowel sprinters, ploegen met een lange adem en allrounders is er wat te halen dit weekend. Er kunnen immers afstandsblikken én een klassementsblik behaald worden dit weekend. We zullen traditiegetrouw verblijven op K.A.Z.R.V. de Hoop, alwaar ook zondagavond de afsluitende Oud-Njord borrel gehouden zal worden.

Uiteraard zullen alle eerstejaarsploegen aan de start liggen dit weekend. Zij maken zich op om voor de tweede maal punten te verdienen voor het klassement. Bij de succesvolle Eerstejaars Damesacht slechts één wijziging ten opzichte van de WinterWedstrijden, Janneke Simon komt de acht versterken. In een veld met maarliefst 16 achten zullen zij op jacht gaan naar een nóg betere klassering dan de derde plek op de Delftse Schie. Vier afstanden zullen moeten uitwijzen of ze de achten van Okeanos en Theta te snel af kunnen zijn. Want juist dit weekend is het van belang om constant te presteren over twee dagen, alleen dan zullen de punten in het klassement mee naar huis gaan. Ook bij de acht van Eerstejaars Zwaar slechts enkele wijzigingen, er was immers ook weinig reden om de hele acht om te gooien. Ook deze acht behaalde op de WinterWedstrijden een knappe derde plek in het klassement, daarmee hebben ze bewezen dat ze goed zijn op de lange afstand, nu de sprint nog! Opvallend is dat van beide ploegen de viermet niet deelneemt dit weekend, dat komt doordat de organisatie van de Heineken Roeivierkamp geen ruimte meer zag in het programma om voor hen een veld te kunnen uitschrijven. Een weekend doortrainen voor deze boten dus, zij mogen volgend weekend tijdens de Head of the River Amstel weer in actie komen. Dan belanden we aan bij de eerstejaars lichte mannen; bij hen twee wijzigingen in de ploegsamenstelling. Met een notering net buiten de punten op de WinterWedstrijden zullen ze nu op jacht gaan naar een plekje bij de eerste acht. Recente trainingstijden laten echter zien dat er wellicht ruimte is voor meer optimisme. In het kleinste nummer bij de eerstejaars wedstrijdsectie, de LDEj4*, wordt enkel de boegpositie bezet door dezelfde persoon aankomend weekend als op de WinterWedstrijden. Een flink gewijzigde opstelling aan de start dus. De dames zullen gretig zijn, de 12e positie op de WinterWedstrijden stemde niet bepaald tot tevredenheid.

Ook bij de middengroepen is elke sectie met een vlaggenschip vertegenwoordigd. Middengroep Dames komt met een zeer sterke Oude Acht aan de start. Deze acht is opgebouwd uit een skiff, twee tweezonders en een vier. Alle dames aan boord hebben dit seizoen al het nodige laten zien. Combineer dat met een zeer ervaren stuur (mej. Bleijerveen) en een hagelnieuwe, nog ongedoopte, boot. Dat kan enkel een recept zijn voor succes! Ik kijk uit naar de resultaten van deze boot in het veld van negen (D2eDiv8+).

De mannen van Middengroep Zwaar komen uit in het H2eDiv8+ veld in het vlaggenschip van de vereniging. In één van de grootste velden van dit weekend mogen de mannen laten zien wat ze waard zijn. Een deel van de boot is net koud terug uit het aangename Italië, alwaar zij een week een hoop trainingsuren hebben kunnen draaien. Ik hoop dat zij de opgedane ervaring in Varese dit weekend kunnen inzetten in de boot en de rest van hun ploeg daarin mee kunnen nemen. Met de winst op de WinterWedstrijden nog vers in het geheugen ben ik zeer benieuwd naar het niveau van deze ploeg!

H4K

Ook Middengroep Licht verschijnt met een volledige Njordacht aan de start dit weekend op de Amstel. De acht zal uitkomen in het LH2eDiv8+ veld en komt daar fikse concurrentie tegen.  De acht komt voort uit de Beginnersacht van de WinterWedstrijden, ditmaal aangevuld met de wat meer ervaren mannen op de WinterWedstrijden uitkomend in de tweezonder. Voor de meesten van hen zal het de eerste echte ontmoeting zijn met de weegschaal sinds de zomer. Als ze die beproeving doorstaan mogen ze op het Amstelwater laten zien hoe ze staan in het veld.

Last but not least verschijnt ook Middengroep Lichte Dames aan de start dit weekend, een volledige Njordploeg mocht het niet worden door de nodige fysieke tegenslagen. Desalniettemin heeft dat de dames er niet van weerhouden om een sterke aanvulling te zoeken én vinden! Laura Oosterbroek van de Zwolsche zal de drie dames van Njord komen versterken. Als de dames zich dit weekend laten inspireren door de naam die hun boot draagt zullen ze hoge ogen gooien in het veld (LD2eDiv4*).

Ook beide Club8en komen dit weekend in actie op de Amstel. Met een aanloop die voor beide boten niet zonder incidenten is verlopen, zijn de verwachtingen enigszins getemperd. Deze Vierkamp zal voor beide ploegen dan ook vooral in het teken staan van het opdoen van wedstrijdervaring voor de rest van het seizoen. Dat betekent echter allerminst dat er voor de Club8en dit weekend niets te halen valt. Zo mogen de dames op zaterdag als allereerste opdraven om de Vierkamp af te trappen; een mooi moment op zich. In de Mjölnir zullen zij de stijgende lijn van de laatste weken proberen door te zetten. De heren zullen alle zeilen bij moeten zetten om overeind te blijven in het sterk bezette HCl8+ veld. Deze ploeg, met overwegend tweedejaars competitieroeiers, heeft op trainingen al laten zien het niveau ruimschoots aan te kunnen. Het is dit weekend aan hen de taak om dit in de Asgard te gaan bewijzen.

Genoeg lichtblauw om aan te moedigen dit weekend langs de Amstel! Ik nodig u van harte uit om onze ploegen langs de kant naar de finish te schreeuwen. Ook bent u van harte uitgenodigd om de wedstrijd gade te slaan vanaf het balkon van sociëteit de Hoop!

 

Allez Njord!

(Zie ook: Tijdschema)