Punten op de H4K voor alle eerstejaarsploegen!

Wat een weekend! Niet alleen voor de toeschouwer, ook voor de roeier was het aangenaam toeven dit weekend in Amsterdam. De eerstejaarsploegen hebben zich van hun beste kant laten zien en de middengroepen hebben kranig weerstand geboden aan de sterke concurrentie. Twee afstandsblikken gaan mee terug naar Leiden. Ik kijk nu al uit naar volgend weekend, nog een weekend genieten van roeigeweld op de Amstel!

Dag één werd afgetrapt door de dames van Njord. Rond een uur of 14.00 legden EJLD, EJD, MGLD en MGD hun boten in het water voor de 2500m en de 250m. De eerste ploeg die vervolgens onder de Roozenoordbrug doorstoomde richting onze corporale vrinden in de hoofdstad was EJLD, gevolgd door MGLD, EJD en MGD. Geen winst op de 2500m voor deze ploegen, maar wel degelijke uitslagen in de bovenste regionen van de velden. De 250m die daar op volgde daarentegen bleek helemaal in het straatje te liggen van de Leidsche Damesch. EJLD won die afstand en nam daarmee de leiding over in hun klassement over dag één, hulde! MGLD werd vierde op de 250m en steeg daarmee een plaatsje in hun klassement. Zowel EJD als MGD noteerde een derde tijd op de 250m en verstevigden daarmee hun positie in het klassement.

Na deze succesvolle eerste resultaten bij de dames op de vierkamp mochten de heren te water voor hun eerste krachtmeting. Eerstejaars Licht mocht dit blok namens Njord aftrappen met de 2500m, zij noteerden een 7de tijd, grofweg in het midden van hun veld. Vervolgens noteerde EJZ de derde tijd, op slechts viertiende van een seconde afstand van Nereus die de tweede tijd noteerde op deze afstand. Bij de 2e Divisie Zwaar werd MGZ óók derde op de 2500m, tevens zeer dicht op de nummer twee. Middengroep licht werd 8e op de 2500m en dat stemde bij de mannen bepaald niet tot tevredenheid. Iets goed te maken op de 250m dus. De 250m bracht de mannen echter niet hetgeen het de vrouwen bracht. Enkel Eerstejaars Licht wist een plaatsje te stijgen op de ranglijsten.

Voor beide Club8en overheersen na afgelopen weekend de gemengde gevoelens. Zoals vooraf al voorzichtig werd ingecalculeerd, duurde het weekend voor beide boten slechts één dag. Zowel de heren als de dames misten de schifting echter met iets ruimere marge dan vooraf werd gehoopt. Uiteraard zijn hier meerdere redenen voor aan te wijzen, echter werd de schuld na afloop vooral bij zichzelf gezocht.

Toch nemen beide ploegen ook het nodige mee uit hun Tweekamp. Met dit jaar wederom Clubvelden die gevuld zijn met oud-wedstrijdroeiers, worden fellere en hardere halen verwacht dan afgelopen weekend op de Amstel werden gelegd. Nu de randvoorwaarden na een rommelige periode voor beide boten eindelijk in orde zijn, kan rustig verder worden gewerkt naar het uiteindelijk doel: opschuiven en echt mee gaan doen in het veld. Het zal interessant worden om te zien welke stappen deze week al gezet kunnen worden richting de Head.

Dan de zondag; eveneens een prachtige dag aan de Amstel. Het was zelfs nog net iets beter toeven dan op zaterdag. Ook deze dag dames eerst. Dag twee van de Heineken Roeivierkamp had twee losse afstanden in de aanbieding, dus geen uren achter elkaar op het water. Eerst een 5000m en dan een 750m. De Lichte Dames waren wederom degenen die het bal mochten openen. Wellicht was de druk te hoog of de afstand iets te lang, maar de dames verloren één plaatsje in het klassement op de lange afstand. MGLD werd 6e op de langste afstand van deze vierkamp, maar wist knap hun positie in het klassement te behouden. Eerstejaars Dames herpakt zich op de lange afstand en stijgt naar de 5e plaats in het klassement, op koers voor veel punten dus. Ook Middengroep Dames vaart een zeer goede 5000m en consolideert de derde plek in het veld.

Ook de heren varen over het algemeen een goede 5000m! Eerstejaars Licht behaalt een 7de plek op deze afstand en verzekert zich daarmee van een plek in de punten in het eindklassement. Eerstejaars Zwaar stijgt boven zichzelf uit en wint de 5000m! Ondanks een ontmoeting met de boot van Nereus weet de acht van Njord de snelste tijd te noteren op de lange afstand, hulde! Met deze winst verzekeren ze zich van een plekje bij de top drie van het eerstejaars zware klassement. De mannen van MGL varen een goede 5000m en weten daarmee een plaatsje in het klassement te stijgen. MGZ behoudt de derde plek in het klassement met een nette 4de plaats op de 5km.

Dan de boord aan boord slotafstand van de Heineken. Onder toeziend oog van veel toeschouwers langs de kant varen ploegen de laatste 750m van het weekend. De ploegen van Njord konden niet echt meer potten breken op de middelkorte slotafstand van de vierkamp. Wél werden de klassementen zeer goed beëindigd. Het is een unicum dat alle vier de eerstejaars ploegen van één vereniging punten behalen op één wedstrijd, toch is dat Njord gelukt afgelopen weekend. Hulde voor de eerstejaars sectie! Doch zijn dat niet de enige ploegen met succes dit weekend; ook MGD en MGLD behalen een knappe derde plek in hun veld. Ook MGZ besluit met een vierde plek in een zeer groot (30 ploegen) en sterk veld.

Genoeg reden tot optimisme dus. Wederom graag tot volgende week aan de Amstel, dan de Head of the River!

 

Allez Njord!

Uitslag Zaterdag

Uitslag Zondag