Voorbeschouwing Varsity 134 en Ghent International Spring Regatta

banner

Dan toch eindelijk; de wedstrijd waar iedereen al zo lang op wachtte. De eerste twee kilometer wedstrijd van het seizoen, boord aan boord tot het gaatje gaan. Een wedstrijd met een wel heel speciaal karakter, georganiseerd door de K.N.S.R.B. op het Amsterdam-Rijnkanaal ter hoogte van Houten. Zondag zullen niet alleen de eerstejaars en de middengroepen de krachtmeting aangaan maar vooral de Dames en Oude Vier voor de eer van de vereniging. Echter, niet alléén in Nederland wordt komend weekend boord aan boord gestreden voor blik, ook in België zullen MGLD en MGD op jacht gaan naar overwinningen.

Om maar met de dag van vandaag te beginnen; de eerste dag van de veertigste editie van de Ghent International Spring Regatta op de watersportbaan te Gent. De eerste ploeg die aan de start zal liggen zal MGLD zijn in de dubbeltwee. Het dynamische duo van vorig jaar (Heleen Middelkoop en Anne Voskamp) pakt de draad weer op en verschijnt weer voor het eerst aan de start van een twee kilometer wedstrijd (race 106, LW2x nr. 7). Na de dubbeltwee gaat Wieke haar eerste ervaring in het buitenland opdoen in een zeer sterk veld in de skiff (race 109, WU23 1x nr. 4). Naast MGLD ook MGD in actie over de grenzen, met onder andere Lisa en Jennifer in de tweezonder aan de start (race 116, W2- nr. 9). Na goede percentages op de CT kijk ik uit naar hun resultaten op de eerste 2k wedstrijd van het seizoen! Het blijft voor Heleen en Anne niet bij slechts 1 keer starten op zaterdag, ze liggen namelijk alle twee om 13.20u nogmaals aan de start in het Lightweight Women skiffveld (race 129, LW1x nr. 9 en 24). Ook Mieke Wilms komt in actie in Gent morgen, ze start samen met Jara Verweij van Skadi het WU23 dubbeltwee veld (race 131, WU23 2x nr. 5). Na een mooi resultaat op de WinterWedstrijden kijk ik uit naar eveneens mooie resultaten over de grens. Na al deze kleine nummers over naar het grote werk. Twee lichtblauwe deelnames in het Women vierzonder veld, met wat ingevlogen hulp van familie en nabijgelegen verenigingen lukt het Middengroep Dames om twee vierzonders te vullen. Na een goed trainingsweekend op de Willem-Alexanderbaan afgelopen weekend kijk ik uit naar de resultaten van Elke, Ingeborg, Laurie en Femke (race 135, W4- nr. 4) & Lisa, Carlijn Wilms, Anna en Jennifer (race 135, W4- nr. 8). Ook voor Mieke blijft het niet bij slechts één keer starten, samen met haar combipartner uit Rotterdam (tegen wie ze zondag zal strijden om de gouden hangers op heel ander roeiwater) zal ze ook uitkomen in het W2x veld (race 140, W2x nr. 8). Dan zal de zon ondergaan en bereiden we ons voor op de dag die al lange tijd gemarkeerd staat in uw agenda; 9 april!

Voordat we toekomen aan de kern van deze beschouwing eerst verslag van wat er zondag over de grens nog te gebeuren staat. Middengroep Lichte Dames zal namelijk ook op zondag in België in actie komen, voor hen dus geen avontuurtjes op het klotsende water van het Amsterdam-Rijnkanaal dit jaar. De eerste start op zondag zal wederom de dubbeltwee zijn, wel met een andere combinatie van roeisters aan boord ditmaal. Heleen en Wieke zullen samen op jacht gaan naar de overwinning in het LW2x veld (race 206, LW2x). De drie lichte dames besluiten hun weekend met een start in het Lightweight Women skiff veld (race 229, LW1x).

damesvier

Dan toch over naar de Nederlandse wateren. Daar draait het zondag om maar één ding, winst op de hoofdnummers. Gouden hangers en/of blikken mee naar Leiden is het doel. Bij de dames worden we geschaard tot de favorieten, doch ligt een winst volgens de voorspellingen niet in de lijn der verwachting. Toch roeit de Damesch Vier (Donna Christen, Laura Kuiper, Doris Maat en Mieke Wilms) al een tijd lang samen in de vierzonder en liegen de tijden er niet om. Bij de heren worden we genoemd als outsider, toch wordt een overwinning ‘’onmogelijk’’ genoemd (http://www.roeined.nl/2017/04/07/oude-vieren-anno-2017-wint-varsity/). Ik zou gezien de tijden van de Oude Vier (Hoffstedde, Terpstra, De Haan, J. Algie en Dorinda Bolte) niet van onmogelijkheden willen spreken. Een nieuwe coach met bijbehorend trainingsprogramma, een week in totale isolatie getraind in Varese én een nieuwe boot zijn factoren die potentieel kunnen bijdragen aan succes. Neemt uw handdoek mee!

De dames in de Overnaadse Vier mogen de dag aftrappen met hun Time Trial die om 10.00u van start zal gaan. In die Time Trial zullen zij 10 ploegen achter zich moeten laten om een plekje in de felbegeerde finale te kunnen bezetten.

Om 10.15u barst het eerstejaars geweld los met de vier van Eerstejaars Dames. Met goede resultaten tot nu toe en een tweede plek in het klassement is het voor deze dames een must om de finale te behalen om zo de goede lijn te kunnen doorzetten. Na de vier schiet om 10.35u de acht weg uit de startblokken in een zeer pittige voorwedstrijd. Ze moeten het opnemen tegen de nummers twee, drie en vier in het klassement. Hoewel ze daar zelf dicht op staan zullen ze toch alles op alles moeten zetten om de concurrentie voor te blijven morgen.

Na de damesachten 2 voorwedstrijden met Gevorderden viermetten. In dit veld maarliefst drie lichtblauwe deelnames van de acht deelnemers in dit veld totaal. In de eerste voorwedstrijd (10.40u) Middengroep Zwaar aan de start, het ene bootje (Njord 1) voorgeslagen door dhr. Brinks en het andere bootje (Njord 2) voorgeslagen door dhr. Verduin. Zij hoeven dus slechts 1 boot achter zich te laten voor een plekje in de finale, ik ga er vanuit dat dat een boot uit Amsterdam of Rotterdam zal worden. In de tweede voorwedstrijd (10.45u) Middengroep Licht aan de start, bij gebrek aan een licht veld. Met wat extra kilocalorieën zullen zij aan de start verschijnen om de strijd aan te gaan met Triton en Nereus.

Dan een contrastrijke overgang naar de Eerstejaars Lichte Dames, zij zullen het in de eerste voorwedstrijd (10.50u) vooral gaan opnemen tegen Okeanos en Phocas. Voor een plekje in de finale hoeven zij slechts één van deze twee boten achter zich te laten. De Leidsche dames hebben versterking gezocht uit Utrecht om hun trio te complementeren tot een kwartet, naar ik heb vernomen klikt dat behoorlijk goed.

jongeacht

Dan de mannen van Eerstejaars Zwaar, in een vier in combinatie met Eerstejaars Licht en in de acht. De Zwicht vier zal in de tweede voorwedstrijd (11.10u) van start gaan tegen 5 andere boten uit voornamelijk corporaal roeiend Nederland. Met een interessante combinatie van lichte roeiers in het middenschip en zware roeiers daaromheen kijk ik uit naar hun prestaties op het Amsterdam-Rijnkanaal. De Jonge acht zal in de eerste voorwedstrijd (11.30u) de strijd aan gaan met de ploegen uit het hoge noorden voor winst in de voorwedstrijd. Met zeer goede prestaties tot nu toe op de langebaan moeten de mannen wel met vertrouwen aan de start liggen op het Amsterdam-Rijnkanaal.

Dan een tweezonder avontuur op het klotsende water in Houten van de heren Power en Van Hees. In de tweede voorwedstrijd (10.45u) zullen zij trachten de finale te bereiken. De concurrentie is niet mals, maar als de heren zich goed boos maken is er wellicht iets mogelijk.

Voor de Lichte Acht lijkt het er op dat ze vooral de strijd aan zullen moeten gaan met onze paarse vrinden uit Leiderdorp voor een plekje in de finale. In de derde voorwedstrijd (12.00u) treffen zij namelijk behalve Asopos en Proteus niet veel concurrentie. Met een nieuwe opstelling die op trainingskamp bijzonder goed is bevallen zullen de heren met goede moed aan de start liggen.

Dan het moment waar ik zelf nu al een beetje zenuwachtig voor ben; de voorwedstrijd van de Oude Vier. De loting heeft bepaald dat ze zullen strijden in de eerste voorwedstrijd (12.05u) tegen Skadi, Okeanos, Euros en Nereus voor 2 tickets voor de finale. Ik ben vol vertrouwen dat ze deze voorwedstrijd zullen doorstaan. Het zal vooral interessant zijn om in de voorwedstrijd het verschil met Nereus in de gaten te houden, dat zal de tegenstander worden in de finale. Komt allen onze Oude Vier naar de voorwedstrijd schreeuwen!

Na de Oude Vier de Lichte Elite vierzonder aan de start, met vier relatief onervaren roeiers in de boot zal deze race een grote verassing zijn. Het is zeker niet uit te sluiten dat de heren, gecoacht door en roeiend in M. Algie, een stunt kunnen uithalen. De Overnaadse Vier besluit de voorwedstrijden, ook zij zullen een Time Trial varen.

Slechts twee boten met een directe finale, en niet de minste! Om 16.20u ligt één van onze twee deelnames aan de hoofdnummers aan de start, de Dames Vier. Met een loting die baan zes aan ons heeft toegewezen zullen de dames alles op alles zetten om de gouden hangers naar Leiden te halen. Concurrentie wordt vooral verwacht vanuit Nereus en Skadi, maar ik ben vol vertrouwen dat onze dames daar weerstand aan kunnen bieden. We besluiten deze voorbeschouwing met de K.N.S.R.B. Overnaadse tweemet. Het Collegium van Minerva zal alles op alles zetten om de Hektor als eerste over de finishlijn te duwen en wederom de zilveren blikken naar Leiden te halen.

Ik roep u allen op om morgen naar Houten af te reizen en uw keel daar goed te smeren, zodat u onze Vieren naar de winst kunt begeleiden met een luid ‘’Allez Njord’’!

 

Njord wint de Varsity!

 

(Zie hier het volledige tijdschema)