Voorbeschouwing Damen Raceroei Regatta

Banner Voorbeschouwing

De tijd vliegt! Kortebaanwedstrijd drie staat alweer voor de deur, na een bezoek aan Houten en Amstelveen is nu Zevenhuizen aan de beurt. De weergoden lijken roeiend Nederland redelijk goed gezind te zijn komend weekend, dus ik vrees nog niet voor afgelastingen deze wedstrijd op de Willem-Alexanderbaan. Maar niet alleen in Nederland wordt hard geroeid dit weekend, ook op twee plaatsen over de grens gaan er halen gemaakt worden. In Belgrado (Servië) zullen onze toppers Nicole (W4x) en Broenink (M1x) in actie komen op de World Rowing Cup I. In Gent (België) tenslotte zal de Oude Acht in actie komen op de Gent International May Regatta, aldaar zullen zij het opnemen tegen Europa’s beste universiteits- en verenigingsploegen.

Te beginnen met de strijd binnen onze eigen landsgrenzen, die op de zaterdag vooral zal gaan om het veroveren van punten voor het eerstejaars- dan wel het developmentklassement. Bij de eerstejaars uiteraard alle achten aan de start, aangevuld met de vier van Zwicht en de vier van de Lichte Dames. Zwicht trapt morgen om 0900u de wedstrijd af in voorwedstrijd twee in het Ej4+ veld. Met de drie punten in de zak van de Hollandia is de opmars in het klassement begonnen, het gat met de eerste ploeg boven hen telt slechts twee punten. MGD zal wederom met twee bootjes aan de start liggen in het DDev4- veld, wederom bij elkaar in de voorwedstrijd (vw1, 0930u). Toch hoeft dat geen belemmering te zijn voor beiden om de finale te bereiken. In tijd waren beide lichtblauwe bootjes op de Hollandia namelijk sneller dan Phocas en Asopos. Op naar A-finale en goede zaken voor het klassement dus! Na de dames uit de middengroep EJD aan de start voor hun strijd in het eerstejaarsklassement (DEj8+ vw3, 1010u). Na twee weken alles op alles gezet te hebben om te snelheid te verhogen is het nu aan hen om Okeanos of Theta uit de A-finale te houden. De eerstejaars lichte dames verschijnen om 1050u (LDEj4*, vw1) aan de start in een stevige voorwedstrijd om hun plekje in de finale te bemachtigen. De top zes in het klassement staat op slechts twee punten afstand, dat is dus haalbaar dit weekend! We blijven nog even bij de lichte damessectie, want om 1115u Wieke en Anne aan de start in het LDDev2x veld. 2 punten waren de buit op de Hollandia, nu zullen ze Triton1 en Argo het vuur aan de schenen moeten leggen voor een plekje in de A-finale. Wat er bij de loting van de Dev4- is gebeurd is mij werkelijk een raadsel, daar ligt namelijk letterlijk de top zes van het klassement bij elkaar in voorwedstrijd 3 (1225u). Op de Hollandia echter was het een strijd op eenzame hoogte tussen Nereus en Njord, een finaleplaats ligt dus wederom in de lijn der verwachting. Zal Nereus nu verslagen worden? Om 1235u en 1240u MGL aan de start in het LDev4- veld. In twee goed gevulde voorwedstrijden zullen enkel de twee eerste plaatsen toegang geven tot A-finale, ik kijk uit naar de races! De twee eerstejaars mannenachten zijn de laatste klassementsploegen aan de start morgen. Om 1245u neemt EJZ het op tegen de concurrentie voor de eerste drie plekken, die geven namelijk toegang tot de A-finale. De loting maakt meedoen om de knikkers zeker mogelijk! EJL treft de om hen heen liggende ploegen in het klassement in de voorwedstrijd (vw2, 1320u). Dat maakt dus alles mogelijk maar betekent waarschijnlijk ook felle strijd, het aanschouwen zeer zeker waard!

Voorbeschouwing1

(foto van Amber Schonk)

Maar er wordt op zaterdag ook gewoon om de blikken gestreden! MGZ ligt wederom met twee boten in het G4+ veld aan de start (0910u & 0915u). Met slechts zeven inschrijvingen hoeven er maar twee ploegen af te vallen, gezien de resultaten op de Varsity en de Hollandia is het niet waarschijnlijk dat dat onze ploegen zullen zijn. Op naar de finale om 1400u! Heleen (LDG1x) vaart om 0920u voorwedstrijd tegen vier concurrentes voor drie finaleplaatsen. Met CT-tijden die aanschuren tegen de 100% is er denk ik zeker iets mogelijk.

Ook in het LG2- veld slechts zeven inschrijvingen, Lustermans en Maarten hoeven dus slechts één boot achter zich te laten voor een finaleplaats. De Hollandia biedt weinig vergelijkingsmateriaal, aangezien de concurrentie daar niet kwam opdagen, dus dit zal de eerste echte test zijn voor hen in de tweezonder! Iemand die zichzelf echt in het diepe gooit is Boonstra, hij zal dit weekend uitkomen in de skiff! Op zaterdag start hij het G1x veld (vw4, 1150u) en zal hij trachten een plaatsje te bemachtigen in een van de finales in de middag. Zijn trainingstijden beloven dat hij het veld aankan, dus ik kijk uit naar zijn eerste scullresultaten! De enige directe finale van de zaterdag zal gevaren worden door Donna en Laura in de tweezonder (DG2-). Om 1635u zullen zij varen voor blik in een veld dat op de Hollandia gewonnen werd door hun ploeggenootjes Lisa en Jennifer.

Voorbeschouwing2

(foto van Eliza Jordaan)

De zondag brengt ons enkel races voor blik. Ook de Damen begint traditiegetrouw op de vroege zondagochtend met het DG4- veld. Ook hier wederom de twee bootjes van MGD aan de start, ditmaal gelukkig wel in separate voorwedstrijden om 0905u en 0910u. Ook op zondag wordt het G4+ veld gevaren, ditmaal met slechts één boot van MGZ aan de start. Om 0920u zullen zij twee ploegen achter zich moeten laten om de A-finale te bereiken. Ook Zwicht komt zondag in actie, dan in het Beginners viermet veld (vw3, 0935u). Op de Damen gelukkig wel een A- én een B-finale, dus twee races varen ligt in de lijn der verwachting. Net als op de Hollandia start Wieke op zondag in de skiff (LDB1x), om 0940u gaat zij op jacht naar een finaleplaats  tegen vijf concurrentes. EJL komt zondag, misschien wel voor het laatst, uit in het LB8+ veld. Om 1015u varen zij voorwedstrijd en de voornaamste concurrentie in die voorwedstrijd lijkt te komen uit het diepe zuiden, vanuit Saurus. In het LG4- veld tweemaal lichtblauw aan de start, al is de ene met een rood randje. Lustermans en Maarten combineren namelijk met onze vrienden uit het hoge noorden in de vierzonder. Ik heb goede verhalen gehoord over de trainingen, dus ik kijk uit naar de resultaten op het water dit weekend! De rood/lichtblauwe vierzonder vaart om 1055u voorwedstrijd en de lichtblauwe vierzonder vaart om 1100u voorwedstrijd. Tien minuutjes later ligt Mieke alweer aan de start in het DE1x veld, onder andere tegen haar combipartner Jara Verweij van Skadi. Met haar CT-winst op zak van afgelopen zaterdag zal varen voor blik in de A-finale de enige doelstelling zijn. Na zijn debuut in de skiff op zaterdag zal Boonstra op zondag nogmaals aan de start verschijnen, ditmaal in het B1x veld. Om 1145u zal hij zijn plek in één van de finales proberen te bemachtigen. EJZ vaart om 1200u hun voorwedstrijd in het B8+ veld, daarin zullen Euros, Orca en Gyas de voornaamste concurrenten zijn voor de tickets voor de finale. Ik ben ervan overtuigd dat ze de snelheid hebben om deze ploegen aan te kunnen! MGLD volgt nog altijd hetzelfde recept als op de Hollandia, op zondag dus weer Heleen en Anne in actie in de dubbeltwee (LDG2x). Enkel winst in de voorwedstrijd levert een finaleplaats op, maar aangezien hun voornaamste concurrenten in andere voorwedstrijden liggen is finale varen zeker haalbaar. Komt dat dus zien om 1225u! EJLD (LDB4*) vaart om 1245u hun stevige voorwedstrijd in de strijd om het beginnersblik, de snelheid op de CT was in tweetjes prima op orde, dus met een goede race is alles mogelijk. De damesacht heeft een voorwedstrijd geloot die perspectief biedt op zondag (vw1 1255u, DB8+), varen bij de eerste drie is voldoende om in de middag te mogen varen voor de knikkers! De voorwedstrijden worden afgesloten door Donna en Laura in de tweezonder (DE2-), die hun NK concurrenten van twee weken geleden op de Hollandia opnieuw treffen. Het belooft een spannende strijd te worden om de finaleplekken, 1320u start! Ook op zondag slechts één veld met directe finale, ditmaal echter met twee lichtblauwe ploegen aan de start. MGL start namelijk met twee boten in het LG4+ veld, aldaar treffen zij één concurrent uit het Delftse. Zullen ze de beginnersstatus verliezen op de WAB?

Buiten de grenzen dus de Oude Acht in actie in Gent op zondag. Aldaar zullen zij om 1105u een heat varen om een plekje in de finale te bemachtigen. De concurrentie is niet gering en bestaat onder andere uit Oxford Brookes, Leander en Nereus. Deze wedstrijd mag dus met recht een goede oefening voor Henley genoemd worden en de doelstelling zal dan ook zijn om hier te kijken waar we nu staan op de weg naar Henley. Via deze weg veel succes aldaar en moge het een bloedstollende finalerace worden om 1705u in Gent!

Op drie plaatsen in Europa roeigeweld dit weekend, ik kijk uit naar alle resultaten!

 

Allez Njord!

 

(zie hier de loting en hier de uitslagen van de DRR)

(volg hier de Oude Acht in Gent én hier onze toppers op de World Rowing Cup I in Belgrado)