Oude Acht en Jonge Acht blik!

SONY DSC

(foto van Mees de Smet)

Wederom een weekend met een venijn in de staart. Anderhalve dag blikloos en toch wordt het weekend voor God Njord afgesloten met drie blikken in de zak! Bovendien is de vereniging maarliefst 4 overgangsroeiers rijker en heeft dhr. Hoffstedde zichzelf het recht verworven om een zonnebril te mogen dragen op de vereniging. Hulde voor deze mooie prestaties! We kunnen nu de Willem-Alexanderbaan achter ons laten voor de rest van het seizoen en ons gaan richten op de reis naar de hoofdstad, naar de Bosbaan.

De zaterdag werd afgetrapt door de DEj4+ die, gesterkt door de goede trainingsweken, met speels gemak en een snelle tijd de finale wist te bereiken. Ook beide bootjes van MGD, de Eijs en de Veenhoven, wisten in gescheiden voorwedstrijden in het DDev4- veld met overtuiging de finale te halen. Niet alleen de vier van EJD heeft de juiste koers weer te pakken, ook de acht in het DEj8+ veld wist in de voorwedstrijd een ticket voor de finale te veroveren. En ook voor Wieke en Anne in de dubbeltwee (LDDev2x) was er een plaatsje in de finale weggelegd, nu eens een keer niet gehinderd door een ongelukkige loting! Boonstra wist in het G1x veld helaas niet door te stomen tot de finale, wat totaal geen schande is. Juist in dit veld was heel duidelijk te zien welke roeiers eigenlijk behoorden in het overgangsveld en welke in het nieuwelingenveld. De vierzonder van MGZ in het Dev4- veld, ditmaal gevuld door Brinks, B. Algie, Gelling en Kroos, kwam gemakkelijk door de voorwedstrijd heen maar lieten zich in de laatste meters nog wel voorbijvaren door de ploeg van Skoll. Van MGL wist één van de twee vierzonders een kleine finaleplaats te bemachtigen, verrassend was dit Njord 2 en niet Njord 1. Zowel EJL als EJZ wisten in de voorwedstrijd helaas niet hun beste roeien op het water te leggen en daardoor werd EJZ doorverwezen naar de B-finale later op de zaterdag. Het duo van MGZ, Bird en Bosman, deze wedstrijd voor het eerst in de dubbeltwee (B2x) mist op dit moment helaas nog wat snelheid om mee te kunnen doen om het blik in de eindstrijd.

SONY DSC

Dan de finales op zaterdag, het moment op je positie in het klassement te verdedigen en misschien zelfs te verstevigen. EJD heeft dat in het geheel goed gedaan, met 5 punten voor de vier (DEj4+) en 4 punten voor de acht (DEj8+) doen ze goede zaken voor het klassement. Daarnaast is het fijn om vast te kunnen stellen dat de dames in roeiend Nederland weer rekening moeten houden met Njord! Datzelfde geldt voor MGD, met twee deelnames in de A-finale zouden er sowieso al veel punten naar Leiden gaan. Uiteindelijk verdiende de Veenhoven met een derde plaats 6 punten en de Eijs met een 6e plaats 3 punten, mooie uitslagen! Een enigszins vreemde deelname op zaterdag waren Mieke en Eline Feitsma (Gyas) samen in de dubbeltwee (DE2x). Wegens gebrek aan een veld waren zij namelijk gedwongen om deel te nemen aan de finale van het LDE2x veld, alleen dan wel buiten mededinging. Uiteindelijk noteerden zij een tijd van 07:27,56, ver voor de lichte ploegen uit. Wieke en Anne (LDDev2x) komen, na een spannende finale, tot een vijfde plaats en nemen dus 4 punten mee naar het Leidse. Zij doen daarmee goede zaken voor hun klassement en kunnen met nog drie wedstrijden in het vooruitzicht nog flinke stappen maken! De directe finale van Lustermans en Maarten (LG2-) was een zeer spannende, strijdend tegen hun combipartners van Aegir, voeren ze ver voor het veld uit. Op 1000m leek het even alsof het blik naar Leiden zou gaan, het duo uit Groningen bleek echter de laatste 1000m net iets meer over te hebben. De finale van MGZ in het Dev4- veld leverde uiteindelijk een 4e plaats en dus 5 punten op. Die vijf punten zijn voor hen net genoeg om hun derde positie in het klassement te behouden, Skoll is ze nu op slechts één punt genaderd. EJZ weet in de B-finale, aan het eind van de dag, nog hun revanche te nemen op de voorwedstrijd door de B-finale te winnen en zo toch nog 2 punten te verdienen voor het klassement. Ze behouden hun vierde plaats in het algemeen klassement al zullen ze er de komende wedstrijden wel in de voorwedstrijd al scherp bovenop moeten zitten.

De zondag ging vlammend van start afgelopen weekend. Wederom wisten beide bootjes van MGD de A-finale te bereiken, ditmaal in het DG4- veld! Wieke (LDB1x) won haar voorwedstrijd en stoomde daardoor met gemak door naar de finale. Ook 6 heren van MGL wisten in het LG4- veld een plaats in de finalestrijd veilig te stellen, 4 heren samen in één boot en Lustermans en Maarten in combinatie met Aegir. Daar waar ze op de zaterdag nog tegen elkaar streden in de tweezonder voeren ze op dag twee harmonieus samen in de vierzonder. Met de snelste tijd in de voorwedstrijden kon deze Leids-Groningse combinatie met vertrouwen het middagblok in. Ook Mieke (samen met haar Groningse combipartner van Gyas) won haar voorwedstrijd in het DG2x veld, datzelfde deed de jonge acht in het B8+ veld. Ook de Damesacht en de Oude Acht wisten, met respectievelijk een derde en een tweede plaats in de voorwedstrijd, de finale te bereiken. Gevolg van deze goede ochtend was dat we maar liefst 12! finaleplaatsen veroverd hadden voor in het middagblok.

Dat middagblok werd afgetrapt door de Dames in het Gevorderden vierzonder veld in de finale. Na een heftige strijd met Skoll moesten Jennifer, Anna, Doris en Lisa uiteindelijk genoegen nemen met een derde plaats in de strijd om het blik. Wieke (LDB1x) trof in de finale flink hevigere concurrentie dan op de Damen en moest zodoende genoegen nemen met een 6e plaats aldaar. In het LG4+ veld, met directe finale, troffen Brinkman, Werff, Reinders, Boersma en st. Loes ook flink hevigere concurrentie dan op de Damen. Daar waar twee weken geleden hun ploeggenootjes van MGL er met het blik vandoor gingen, deden de mannen uit Tilburg dat deze keer. Het eerste blik van de dag viel in het LG4- veld. Daarin waren het Maarten en Lustermans, in combinatie met de twee mannen uit het hoge noorden, die de rest van het veld toch echt te snel af waren. Twee kilometer lang hebben ze het veld voorgeslagen en het blik komt ze dan ook toe. Bovendien hebben zowel Maarten als Lustermans zichzelf het recht verworven om vanaf nu hun schouders te tonen op de KSRV! Kort daarna kwam Mieke (DG2x), ook met een partner uit de noordelijkste provincie van het land, over de streep. Na een lang duel met Nereus trokken de dames uit de hoofdstad uiteindelijk aan het langste eind. Het waren de mannen uit de jonge acht (B8+) die vervolgens voor een tweede hoogtepunt van het weekend zorgden. Zij verloren hun beginnelingenstatus afgelopen zondag en hebben daarmee ultieme revanche genomen op hun gemiste A-finale op zaterdag, hulde! De Damesacht moest in een pittige finale (DB8+) genoegen nemen met een vijfde plaats maar als de opmars die is ingezet doorgaat is er op de volgende wedstrijden wellicht meer mogelijk! In de directe finale die daarop volgde werd er op eenzame hoogte gestreden door Donna en Laura (DE2-), de concurrentie ver achter zich latend. Het duo van Orca en WillemIII was alleen net een maatje te groot voor onze Leidse Dames. Het weekend werd, net als op de Hollandia, op grootse wijze afgesloten door de Oude Acht. Strijdend tegen de rest van roeiend Nederland kwamen onze heren als eerste over de streep in het Elite Achten veld. Voor Terpstra, De Haan en Hoffstedde een blik met een speciaal randje, de eerste twee hebben namelijk de overgangsstatus bereikt en mogen nu derhalve mouwloos door het leven en Hoffstedde heeft de illustere Senioren-A status bereikt, hulde!

We vervolgen over anderhalve week met de ARB op de Bosbaan, tot dan!