Blikken- en recordregen op de ARB!

cropped-ZRB-2017

Het was een prachtig weekend afgelopen week op de Bosbaan, maarliefst 6 blikken (inclusief één sprintblik) én 4 records zijn er bij elkaar gevaren. Vele ploegen hebben bovendien hun posities in de klassementen verstevigd, een heel aantal zelfs al hun plekje op de Koninklijke Holland Beker verzekerd. In deze beschouwing blikken we terug op de ThetisSprint & ARB en kijken we vooruit naar komend weekend, naar de ZRB op de Watersportbaan Tilburg te Hilvarenbeek.

Te beginnen bij het begin, met de ThetisSprint vorige week vrijdag op de Bosbaan. Met slechts één ploeg die bleef steken in de voorwedstrijd maarliefst 10 finales die werden gevaren. In die sprint kwam Nicole (met Timo van Wittmarschen (Nereus)) in de Mix dubbeltwee heel dichtbij de winst, ze werd alleen nipt afgetroefd door de familie Wiersma. Er was één ploeg die het wel wist te presteren om de boegbal als eerste over de finishlijn te duwen en dat waren Donna, Laura, Anna en Jennifer in de vierzonder (DG4-). We sloten de vrijdag dus af met één heel mooi sprintblik in de zak.

Met maarliefst 14 finales op zaterdag werd de goede start van vrijdagavond gelijk doorgezet. De vier van EJD (DEj4+) greep in hun zeer sterke voorwedstrijd helaas net naast de A-finale, maar wist de B-finale daarentegen wel te winnen. Dat betekent 2 punten in de zak  en daarmee komt de KHB voor deze dames ook weer wat meer in zicht! Anne (LDG1x) roeide zich in een zeer spannende A-finale naar een knappe tweede plaats achter Orca. MGD maakte er een bloedstollende finale van in het DDev4- veld, beide bootjes (de Veenhoven en de Eijs) strijdend om de derde plaats. Uiteindelijk ging de derde plaats naar Jennifer, Anna, Doris en Lisa en moesten Femke, Laurie, Ingeborg en Elke genoegen nemen met een vierde plaats op slechts 2 tiende van een seconde. De Veenhoven staat na de ARB op een 3de plaats in het klassement en de dames van de Eijs op een gedeelde 6de plek, beiden dus op goede koers in het Dames Developmentklassement. Eerstejaars Dames (DEj8+) maakt er in de acht nog een spannende strijd van op weg naar de KHB, de derde plaats op de ARB afgelopen zondag levert ze namelijk een gedeelde 6de plaats op in het klassement. Voor hen wordt de ZRB komend weekend dus cruciaal! Heleen en Wieke behaalden op de ARB afgelopen weekend een zeer verdiende A-finale en stelden aldaar 3 punten veilig voor het LDDev2x klassement. Daarmee verdedigen ze hun mooie 6de plaats in dat klassement. Ook Boonstra (G1x en B1x) liet wederom progressie zien op de ARB door zowel op de zaterdag als op de zondag de kleine finale te behalen. Hij heeft dus weer vier races kunnen varen en die waardevolle ervaring kan hij weer meenemen naar de nog komende wedstrijden in de skiff. Ook MGZ lag weer acht man sterk aan de start afgelopen zaterdag op de ARB. Vier mannen uitkomend in de Dev4- en de andere vier in het G4+ veld. De Dev4- wordt na een tweede plaats in de voorwedstrijd 5de in de finale en verdient daarmee 4 punten voor het klassement. In dat Developmentklassement staan ze nu 1 punt achter het podium. De viermet (G4+) wist wederom, na het winnen van de voorwedstrijd, de winst veilig te stellen in de finale. Blik voor Hoffstedde, Terpstra, De Haan, J. Algie en st. Ellen Breedveld, hulde! EJZ (Ej8+) pakte op de ARB goede revanche op de Westelijke door nu wel de A-finale te bereiken en aldaar met de vijfde plek vier punten voor het klassement te pakken. In dat klassement staan de heren nu op een zeer verdienstelijke 4de plaats en zullen ze zeker varen op de KHB! Tevens pakken de mannen met hun 05:55.84 een nieuw Njord Eerstejaars Zwaar record, hulde! Tot mijn spijt zijn de heren van MGL afgelopen zaterdag uitgesloten van deelname aan de B-finale van het LDev4- veld doordat de stuurkabel van de illustere M. Algie brak vlak na de start.

Na een aanvaring met de concurrentie werd de kleine finale opnieuw verroeid en mochten de heren van MGL via de uitroeibaan terug naar het botenterrein. Uitkomend in de dubbeltwee bereikten ook EJLD afgelopen zaterdag in het LDB2x veld de A-finale, daar kwamen ze echter niet verder dan een 6e plaats. Ook EJL presteert in het klassementsveld (LEj8+) weer naar behoren op de ARB door in de finale derde te worden en zo 6 punten te pakken voor het klassement. Zij hebben zich nu ook verzekerd van een startbewijs op de KHB door nu heel stevig de 6de plaats te bezetten in het klassement. Mieke sloot de zaterdag af in het DE2x veld met haar combipartner uit het hoge noorden, Eline Feitsma. Ze worden derde, onder meer achter hun combipartners van Nereus in de dubbelvier.

Naamloos

De zondag bracht maarliefst 4 blikken en nog een aantal hele mooie races daarnaast! Wederom een dag met 14 finales en een hoop gesneuvelde records (sommige records zijn zelfs twee keer verbeterd afgelopen weekend). MGD presteerde het wederom om twee boten in de A-finale te hebben in het DG4- veld, een hele knappe prestatie. In die finale worden ze tweede (Veenhoven) en 5de (Eijs). De Veenhoven (Jennifer, Anna, Doris en Donna) scherpt met deze race het record voor de W4- definitief aan tot 06:47.33! Wieke (LDB1x) wordt na een zeer goed gevaren finale vijfde in het veld, na de eerste 1000m heel knap derde te hebben gelegen. Het eerste blik van de dag viel daarna al snel, in het LG4+ veld was het opnieuw raak voor MGL. Voor B. Boersma en J. van der Werff een speciaal blik omdat het hun eerste is, ook voor Brinkman een blik met een speciaal randje, hij bereikt namelijk de overgangsstatus. We blijven even bij het lichte roeien, want kort daarop kwam ook de Lichte Acht (LB8+) als eerste over de streep. Na een gewonnen voorwedstrijd slepen ze ook de winst in de finale in de wacht in een recordtijd van 06:01.84! Ik ben zeer verheugd dat ik kan schrijven dat nu beide eerstejaars mannenachten beginneling af zijn geworden, hulde! De viermet (DB4+) van Eerstejaars Dames wist in tegenstelling tot zaterdag op zondag wel de grote finale te bereiken en werd in die finale 5de. Met de Holland Beker in het vooruitzicht zal het vast niet veel moeite kosten om nog net dat stapje extra te gaan zetten om een hogere klassering te kunnen bewerkstelligen. De Leiden-Groningen combinatie kwam ook op de ARB weer in actie in het LG4- veld, na een gewonnen voorwedstrijd wisten ze echter niet het viertal van Euros te verslaan in de finale. Maar niet getreurd, want het volgende blik volgde al snel, de leverancier was dit keer Mieke met haar partners in de dubbelvier (DE4x). Strijdend in een snel veld met enkel combinaties aan de start was het de boot met Mieke aan boord die wist te winnen in een tijd van 06:27.81, een mooie prestatie! Ploeggenootjes Donna en Laura worden vlak daarna 6de in de finale van het DE2- veld, dit keer een zeer sterk bezet veld. De snelste en de langzaamste tijd van het veld lagen maarliefst 1 minuut en 2 seconden uit elkaar! Donna en Laura weten in dat veld knap de finale te bereiken maar konden daarin niet meedingen om het blik. Heleen en Anne voeren op zondag, wederom als vertrouwd duo, na de tweede tijd overall in de voorwedstrijd naar een 4de plaats in de finalestrijd (LDG2x). De Oude Acht (E8+) wist na een zenuwslopende time-trial met de snelste tijd overall de A-finale te bereiken. Aldaar worden ze, na 1500m lang vooraan te hebben gevaren, op 0.05 seconden tweede achter de Gyas/Aegir combinatie. Wél varen ze een verpletterend nieuw Njordrecord van 05:39.85, één voor in de boeken! De ARB werd in stijl afgesloten door Femke, Laurie, Ingeborg, Elke en st. Anne Koets die het DG4+ veld wonnen en daarmee de blikkenteller op 6 brachten voor het weekend, hulde!

(zie hier de volledige uitslagen van de ThetisSprint & hier de volledige uitslagen van de ARB)

(zie hier alle bijgewerkte Njordrecords!)

IMG_9931

Nu ook de loting voor de ZRB bekend is kan ik deze beschouwing afmaken met de vooruitblik op komend weekend. Met 32 inschrijvingen óók bij de Zuidelijke Roeibond roeiwedstrijden een flinke lichtblauwe vertegenwoordiging. Enkel de Oude Acht schittert in afwezigheid, die verkiezen komend weekend de Leidsche wateren boven de Tilburgse wateren om te kunnen sparren.

Waar we zeker wel vertegenwoordigd zijn komend weekend zijn de lichte dames skiff en dubbeltwee wedstrijden. In het LDB1x liefst drie inschrijvingen, zowel Wieneke en Lauren van EJLD aan de start als Wieke uit MGLD. Ze hebben alledrie een andere voorwedstrijd geloot, dus dat belooft een spannende strijd te worden zaterdagochtend (zaterdag tussen 848u en 856u). Ook in het LDG2x veld op zaterdag twee inschrijvingen, zowel Heleen en Anne (vw4, 1124u) als Esther en Lisanne (vw3, 1120u) aan de start. Op zondag ook een veld met maarliefst drie inschrijvingen, dan is dat het LDB2x veld (1142u tot 1150u). Tweemaal een bootje gevuld door EJLD en een bootje met Wieke en een combipartner uit het diepe zuiden aan de start. Lauren zal ook zondag in de skiff uitkomen, dan in het LDG1x veld om 1030u. Heleen en Anne liggen op de ZRB tweemaal samen in de boot aan de start, op zondag in het LDDev2x veld. Zij zullen om 0832u hun 1k lange time-trial varen om een plekje in de halve finales te veroveren.

Ook Boonstra zal wederom tweemaal in de skiff aan de start liggen komend weekend. Op zaterdag in het B1x veld (vw3, 1220u) en zondag in het G1x veld (vw3, 1002u). Aan hem de taak om ook met de taaie promotieschema’s van de ZRB de finales te bereiken!

Foto van Michael Boutkan
Foto van Michael Boutkan

Bij de eerstejaarsploegen een ietwat uitgedund startveld dit weekend. EJL en EJZ zullen enkel zondag in de klassementsvelden in actie komen. Zij varen respectievelijk om 0928u en 0920u time-trial in het knock-out systeem van de ZRB. In dat systeem mogen enkel de tijdsnelste vier ploegen door naar de halve finales om zo een plekje in de A- dan wel B-finale te vergaren. De gecombineerde viermet van EJL en EJZ zal wel twee dagen in actie komen, op zaterdag in het B4+ om 1358u en op zondag varen zij al om 0840u hun time-trial in het Ej4+ veld. Eerstejaars Dames ligt wel op volle sterkte aan de start zaterdag en zondag. In de inmiddels vertrouwde velden (DB4+/DB8+ en DEj4+ en DEj8+) zullen zij op jacht gaan naar het blik en de klassementspunten. Ik duim voor de top zes klassering!

Middengroep Zwaar stuurt slechts een kleine delegatie naar het Tilburgse, enkel Bosman en Bird liggen twee dagen aan de start in de dubbeltwee. Op zaterdag komen zij uit in het gevorderde veld (G2x, vw1  om 1236u) en op zondag in het beginners veld om 1206u. MGD komt op zaterdag in een nog niet vertoond nummer uit dit kortebaanseizoen: de acht! In het DE8+ veld zal de Damesch Acht de strijd aanbinden met de concurrentie. Om 1810u varen zij directe finale, komt dat zien! Vlak daarvoor komt ook MGL voor het eerst sinds tijden weer uit in de acht, eveneens strijdend op het hoogste niveau. Om 1645u varen zij directe finale tegen 2 concurrenten. Naast de acht komt MGL op zaterdag ook nog uit in de LG4+, zal Van Beek beginneling af worden? Om 1415 varen ze directe finale tegen 3 andere ploegen. Op zondag zowel in het DDev4- veld als in het LDev4- veld namens MGD en MGL twee startende ploegen. Zal het MGD opnieuw lukken om twee ploegen in de A-finale te krijgen? Tenslotte zullen Lustermans en Maarten weer in de tweezonder in actie komen, om 1608u varen ze directe finale op een gevulde watersportbaan.

Komt allen onze ploegen aanmoedigen in Hilvarenbeek dit weekend!

 

Allez Njord!

 

 

(Zie hier de volledige loting voor de ZRB)