Eindelijk is het dan zo ver, waarde leden! Het moment is gekomen waarop voltallige Njordploegen in een nieuw seizoen serieuze glorie en roem kunnen behalen. En wat voor moment gaat dat worden! De weergoden zijn ons uitzonderlijk goed gezind, en met een comfortabele 19 graden en een zonnetje belooft het een bijzonder aangename dag te worden om de Amstelbeker te verroeien. Njordleden behouden het aangename voorrecht om op sociëteit De Hoop te gast te zijn, om aldaar vanaf het balkon gade te slaan hoe de Oude Acht en de Damesacht met onze parelwitte bladen, gekroond met de befaamde lichtblauwe streep, strijden om de winst.

Waarde Leden, het bestuur vertelt u met trots dat er morgen een Oude Acht op de Amstel zal liggen die eruit zal zien als een niets ontziende walsmachine. Wellicht is het nog wat vroeg in het jaar om aan korte-afstandsroeien te doen (op de Amstelbeker roeit men 750m). Desalniettemin is de Oude Acht alweer een tijdje bezig om in vorm te komen. De mannen die met hun zitvlak zetelen op de bankjes van het vlaggenschip van de K.S.R.V. , de ‘Njord’, zijn met uitzondering van één jonkie, dhr. De Haan, allemaal al minimaal drie jaar roeiachtig voor het Leidsche. Geen uitzondering te vinden in de kledij daarentegen, aangezien alle heren hun strepen hebben verdiend en het recht hebben om mouwloos de hand aan de riem mogen slaan. Daarnaast dragen velen van de mannen een zonnebril, hetgeen hen een voordeel biedt vergeleken met vele tegenstanders. Dan zult u nu wel zeggen: maar de knorren dan? Die dragen toch een zonnebril wanneer zij willen? Gelijk heeft u. Maar, waarde leden, de knorrenschepen zijn geen waardige tegenstanders. Onze sportieve concurrenten die er echt toe doen, de KNSRB-verenigingen, hanteren hetzelfde gebruik als wij, en ik twijfel er niet aan dat velen van hen verblind door het zonlicht een groter risico ondervinden op het slaan van een snoek.

Enfin, tot dusver de situatieschets van het strijdtoneel voor onze mannenacht. Om 13.15u varen zij de timetrial met startnummer 016 (handige geheugensteun voor de mannen zelf en tevens voor de kleurenblinden die het lichtblauw niet kunnen onderscheiden van iets anders). Aan de hand van deze timetrials wordt een indeling gemaakt voor het knock-out schema. Boord aan boord varen alle ploegen nogmaals de 750m. De winnaar gaat door naar de volgende ronde. Na een hele dag sparren en zich door het hele toernooi heen gewerkt te hebben, zal het kaft van het koren gescheiden zijn. Het spreekt voor zich dat de Koninklijke zich dan op gaat maken voor de finale. De belangrijkste tijd morgen voor de mannen is dan ook 17.42u, dan is de A-finale voor de Oude Achten! Zorgt dat u erbij bent!

Dan de Damesacht. Hopend op uw welontwikkelde genderneutrale oordeel verwacht ik dat u mij geen misgunnende blikken toewerpt aangezien ik de Damesacht na de Mannenacht benoem. Volgende keer zal het andersom zijn. Of niet. Wat doet het er toe.
Feit is dat onze Bostonbabes, zoals zij zichzelf gedoopt hebben, al lange tijd hard aan het pompen zijn. Met de Head of The Charles Regatta in het vizier (midden oktober), is onze Damesacht al goed in vorm. Ze hebben zichzelf nauwelijks rust gegund, en de eventueel opgelopen vakantiekilo’s zijn allang weggetraind. Onze Damesch roeien hun timetrial om 1305u. Bij de dames zeer interessant: de 4 tijdsnelsten van de timetrials plaatsen zich direct voor de kwartfinales! Als de dames, die in een goede vorm verkeren, er dus voor zorgen dat ze direct een strakke tijd neerzetten, kunnen zij zichzelf een sparsessie besparen.
Ook voor de vrouwen is het ‘sun’s out, guns out’. Ik verwacht een uniforme ploeg, de dames getooid in hun trotse tenues, gezeteld in het lichte slagschip ‘de Loki’, een witte Filippi 8 die scherp afsteekt tegen het lichtblauw dat de dames dragen.

De samenstelling van de Damesacht is even bijzonder als die van de Oude Acht. Beide ploegen bestaan uit verschillende lichtingen wedstrijdroeiers. Waar bij de mannen een immer terugkerende Röling ervaring toevoegt, zijn dhr. Gelling, dhr. Hoffstedde en dhr. B. Algie ervaren rotten die ook al meerdere jaren meedraaien. Roeiers uit lichting 0 – 14 zijn dhr. Brinks, dhr. Terpstra en dhr. Algie. Tot slot dhr. De Haan, pas twee volle jaren op Njord, maar een gelauwerde jeugdroeier. Als stuurman, u leest het goed, een man! Dhr. Kwee, kort van gestalte, maar reeds een grote reputatie aan het opbouwen, de verhalen zijn u ongetwijfeld welbekend.
Bij de Damesch zjin mej. Wilms en mej. Christen de ervaren rotten. Zij voegen ervaring toe aan de reeds drie jaar roeiachtige Damesch van EJD’15, mej. Kuiper, mej. Van der Geest en Mej. Breet. Ook EJD ’16 is vertegenwoordigd, met mej. van Veen, mej. Warmerdam en mej. De Koningh. De stuurvrouwe, een zeer ervaren dame, is mej. Bleijerveen.

Voor zij die na dit langstrekkende verhaal nog steeds lees-achtig zijn heb ik nog maar een ding te zeggen. Komt allen morgen en aanschouw het roeispektakel op de Amstel. Trekt uw pantalon aan en komt flaneren op het balkon van De Hoop, wij verwachten u correct uitgedost.

Njord wint de Amstelbeker!!!