Voorbeschouwing Hel van het Noorden

Dit weekend zal de wedstrijd plaatsvinden waar iedere roeier heel het jaar naar uitkijkt. Wat is er mooier dan zes kilometer lang strijden op een Gronings kanaal, met een gevoelstemperatuur van drie graden en flinke tegenwind? Precies! Helemaal niets.

Dit jaar hebben er twaalf ploegen het gala gelaten om af te reizen naar het hoge Noorden. De Haan en Jelle Algie zullen het spits afbijten in de SB2-. Hier zullen zij voor het eerst dit jaar laten zien dat zij echt aspiraties hebben voor komend jaar. Hierna zullen Bergman en Peters van start gaan in een veld waarvan het lastig te zeggen is wie de beste kaarten heeft.

Vervolgens zal onze kersverse wereldkampioene Nicole aan de start verschijnen in een bijzonder sterk veld. Zo start ze tegen WK-finaliste Lisa Scheenaard, maar ook haar ploeggenoten Inge Janssen, Sophie Souwer en Olivia van Rooijen. Dit zal een race zijn die het waard maakt om een urenlange reis naar Groningen te maken. Ook Mieke, Laura, Ingeborg en Elke zullen een goede uitdaging vinden. Het veld is met dertig inschrijvingen en tegenstanders als Laila Youssifou en Bente Paulis zowel kwalitatief als kwantitatief sterk. Het zal ook interessant zijn om te zien wie van de Njorddames het sterkst uit de onderlinge strijd komt.

In het tweede blok, dat om 14:15 van start gaat, zullen Boonstra en Keijzer in hun skiff het Eemskanaal trotseren. Ook in dit veld is het koffiedik kijken hoe goed de mannen zijn ten opzichte van de rest van het veld. Hierna zal de twee-zonder met Lisa en Anna van start gaan in het D2- veld. Met Aletta Jorritsma en José van Veen als tegenstanders zullen zij meer dan genoeg motivatie hebben om het onderste uit de kan te halen. Het DSB 2- veld, waar Femke en Laurie in starten, heeft slechts drie inschrijvingen. Voor hen liggen er dus zeker kansen.

Omdat Aegir dit jaar zijn lustrum viert, wordt er ook een twee-met veld uitgeschreven. Middengroep zwaar stuurt twee afgevaardigden, namelijk Seckel en Berends om de Leidsche eer in dit heroïsche nummer te verdedigen. Aangesterkt door een Groningse boot en stuurvrouwe, kan dit alleen maar een succes worden.