Voorbeschouwing Winterwedstrijden

Dit weekend staat de eerste grote wedstrijd van dit seizoen op de agenda: de Winterwedstrijden. De weersvoorspellingen zijn goed, dus dit jaar mogen we waarschijnlijk wél een heel weekend genieten van roeigeweld over de Schie. Voor alle roeiers een belangrijk moment. Het is de eerste kans dit jaar om te laten zien waar zij voor komen, te laten zien dat zij hard hebben getraind en te laten zien dat zij willen winnen. Voor de eerstejaars een rite-de-passage, niet voor niets mogen zij hun scarf na de wedstrijd in ontvangst nemen. Voor de middengroepen het eerste weekend waarin zij opnieuw zullen ervaren dat alle vroege uurtjes het dubbel en dwars waard waren.

Alle eerstejaarsploegen starten op zaterdag; de damesploegen in blok één, de lichte acht in blok twee en de zware acht in blok drie. Ook mej. Slagter zal starten in de LDB skiff. Voor deze ploegen geldt dat een voorspelling lastig, zo niet onmogelijk te maken is. Immers is de NKIR het enige meetmoment geweest, maar zinken ergometers. De ploegen kunnen dus slechts van hun eigen kracht uitgaan.

In blok twee zal dhr. Brinks van start gaan in de gevorderde skiff. Het zal interessant zijn om te zien hoe het deze ervaren roeier, die dit seizoen voor het eerst in de skiff zit, af zal gaan. Boonstra start in de skiff in het beginners veld, een groot veld waar zeker kansen voor hem liggen. Verder zal MGZ zijn krachten gaan meten in het derde blok, met 13 concurrenten in het G4+ veld. Dit altijd sterke veld zal een goede maatstaf zijn voor de potentie van de ploegen voor komend seizoen. Hetzelfde geldt voor het LHG 4+ veld, waar MGL hoge verwachtingen heeft gezaaid.

Zondag zal ook een drukke dag worden voor Njord. De dag wordt afgetrapt met de eerstejaars lichte dames, die ook het beginners veld zullen starten, ditmaal met slechts drie tegenstanders. Hierna zullen Reinders en Van Harten van start gaan in het LHG dubbeltwee veld. Deze roeiers hebben grootse ambities, waarvan ondergetekende hoopt dat ze die dit weekend onmiddellijk gaan waarmaken. Het hierop volgende veld is de DG 2x, ook een goedgevuld veld. Hierin starten Ingeborg en Elke, die als ex-Proteër de baan op haar duimpje kent. Het E 2x veld, waarin de duo’s De Haan-J. Algie en Terpstra-B. Algie starten, belooft een epische strijd te worden. Met de Rienks-broers, twee Oude Vierroeiers van Triton en de winnaar van het gevorderde veld op de NKIR is er genoeg concurrentie om te bewijzen dat de Njordploegen een SB-uitzending waard zijn. In het gevorderde twee-zonder veld zullen Pastoors en Lankhorst van start gaan. Met een paar andere lichte ploegen belooft ook dit veld een mooie strijd te worden.

Het laatste blok zal zondag om 13:00 van start gaan. Middengroep zwaar zal de gebruikelijke vier-metten in de stelling laten liggen en in de acht stappen. Met een aantal grote namen bij de concurrenten, bijvoorbeeld bij Skadi en Nereus, zal dit een goede oefening vormen voor het langebaanseizoen. In het damesbeginners veld zal de dames clubacht van start gaan. Aangezien zij bij de centrale trainingen behoorlijk goed bij de damesacht kunnen blijven, zouden zij goed moeten kunnen meekomen in dit veld. Hierna zullen de tweedejaars van middengroep dames van start gaan, op jacht naar hun tweede blik op de winterwedstrijden. De DE 2- van Anna en Laura heeft zich helaas moeten terugtrekken vanwege een blessure. Ook een zeer interessant veld wordt de DG 2-, waar Laurie en Lisa starten. Met twaalf tegenstanders en een altijd sterk gevorderden veld, is van dit veld lastig te zeggen wat de kansen zijn van de dames. Gelling en Boonstra zullen in het gevorderde skiffveld het weekend afsluiten. Zonder grote namen als tegenstanders zouden zij zomaar kunnen verrassen.