Nabeschouwing Winterwedstrijden

De Winterwedstrijden van afgelopen weekend was een uiterst succesvolle editie voor Njord. Hoewel de nachtvorst twee dagen roet in het eten dreigde te gooien, konden alle ploegen starten. Slechts het ochtendblok op zondag moest verkort worden tot drie kilometer.

De twee hoogtepunten van het weekend waren de blikken in het B1x en LG2x veld. Op zaterdag nam Boonstra revanche op zijn optreden op de Tromp en nam met harde, ontspannen klappen twintig seconden voorsprong op de nummer twee. Op zondag startten Reinders en Van Harten drie kilometer. Hoewel zij zelf aangaven dat de race niet heel goed verliep, wisten zij toch de winst te pakken. Dit geeft alleen maar aan hoe groot de potentie is in deze ploeg. Hulde voor beide overwinningen!

Ook verder werd er hard geroeid door Njordploegen. De eerste ploeg die van start ging was de lichte acht. Hoewel een tiende plek wellicht tegenviel, lieten zij wel zien dat ze nog veel potentie in zich hebben. Met slechts vijf seconden tussen hen en de nummer 6, zegt deze wedstrijd niets over het vervolg van het seizoen. De damesacht was daarentegen niet tevreden met haar race, maar behaalde wel een hele mooie vierde plek, slechts één seconde van de nummer drie. De lichte dames werd zevende, een plek waar ze zelf van baalden. De vijfde plek is echter maar vier seconden van hen verwijderd, dus met hard trainen de komende weken kunnen de resultaten op de Heineken heel anders zijn. Aan het eind van dat blok ging Vera Slagter van start in de skiff. In een tijd van 23:59,9 behaalde zij een heel mooie derde plek.

In het volgende monster-blok beet de zware acht het spits af. Hoewel een een-na-laatste plaats niet overtuigend lijkt, laten zij goede stappen zien. Hierna ging middengroep zwaar de baan over. Dit resulteerde in een achtste plek voor Van Hees, Berkhout, Berends en Heetveld en een knappe vierde plek voor Gerrits, Bosman, Rutten en Seckel. De lichte viermet van Van Gent, Bergman, Slotboom en Boersma werd zesde in het LG 4+ veld, een prima prestatie voor een onervaren boot. Brinks werd zevende in de gevorderde skiff. Hoewel het gat naar de top groot was, was het een goede kans om ervaring op te doen.

De volgende dag konden de roeiers lekker uitslapen, want het eerste blok was tweeënhalf uur uitgesteld vanwege de vorst. Helaas moesten zij hierna alsnog genoegen nemen met een race over drie kilometer. De lichte dames startten het beginnersveld. Zij kwamen net vier seconden te kort om het blik te pakken. Ingeborg en Elke pakten in het DG dubbeltwee-veld de tweede plek, naar eigen zeggen met een slechte race. Met slechts drie seconden achter de winnaars Proteus, belooft dit veel goeds voor de toekomst. Nog meer goed nieuws over de kleine nummers: Lankhorst en Pastoors bereikten een zevende plaats in het G 2- veld. Dit is een heel mooie prestatie in het zware veld, waar de verschillen klein waren. Vervolgens gingen De Haan en J. Algie de baan over, achterna gezeten door Terpstra en B. Algie. Vooral de prestatie van dat eerste duo viel tegen, ook naar eigen zeggen.

Tot slot het laatste blok, waarin het ijs genoeg gesmolten was om de volle vijf kilometer af te leggen. Middengroep zwaar ging eerst van start in de acht. Omdat zij slechts eenmaal per week in de acht trainen, verliep nog niet heel de race vlekkeloos. Toch zaten er erg goede halen tussen, dus ondergetekende kijkt uit naar de Heineken. In het dames beginnersveld startte de dames clubacht. Zij bereikten de vijfde plaats van de zeven: een hele goede prestatie en een leuke manier om ervaring op te doen. De vierde plaats van de DB4+ laat zien dat zij de komende weken nog net een beetje harder moeten gaan trainen om hun felbegeerde blik te verdienen. Lisa en Laurie zetten een heel nette race neer in het DG2- veld en eindigden als zevende. Het laatste veld van de dag liet opnieuw zien dat ouderejaars zwaar goed bezig is. Gelling en Boonstra werden respectievelijk tweede en derde in het gevorderde skiff veld, beide met erg sterke klappen.